Πεθαίνουν τα πλατάνια στο φαράγγι του Νέδοντα

Γράφτηκε από τον  Βασίλη Μπακόπουλο | 

Πεθαίνουν τα πλατάνια στον Ταΰγετο, έχοντας πέσει θύματα ανίατης ασθένειας η οποία πλήττει τα δέντρα αυτά στο φαράγγι του Νέδοντα “κατηφορίζοντας” προς την Καλαμάτα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 100 πλατάνια έχουν ξεραθεί στο φαράγγι της Νέδουσας -από τη διασταύρωση με τον εθνικό δρόμο στην περιοχή Λαγού Χάνι και ώς το χωριό.

Η κατάσταση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στο Δασαρχείο Καλαμάτας, το οποίο -όπως είπε στην “Ε” ο Δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας- συνέλεξε δείγματα και τα απέστειλε στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών.

Το ίδρυμα επιβεβαίωσε ότι πλατάνια έχουν πέσει θύματα της ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, που αποτελεί μια από τις πλέον καταστρεπτικές ασθένειες δασικών δέντρων παγκοσμίως, σημείωσε ο Σπ. Κατσίποδας.

Ο προσβεβλημένος από την ασθένεια πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, είναι καταδικασμένος και μέσα σε δύο χρόνια ξεραίνεται.

Την ασθένεια προκαλεί ο μύκητας Ceratocystis platani, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003, ενώ μέχρι σήμερα έχει ήδη προσβάλλει και νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια στην υπόλοιπη Πελοπόννησο -πρόσφατα δε εντοπίστηκε και στην Ηπειρο.

Το μόνο μέτρο που μπορεί να ληφθεί, σύμφωνα με την πρακτική σε άλλες περιοχές που διαπιστώνεται η ασθένεια, είναι η ενημέρωση του κόσμου για το πρόβλημα.

Ο μύκητας διαδίδεται συνήθως, σε μικρές και μεγάλες αποστάσεις, από εργαλεία κοπής και κλαδέματος, καθώς οι σπόροι του μύκητα επιβιώνουν για πολλές μέρες επάνω τους.

Επίσης, “συμμέτοχοι” είναι και μηχανήματα εκσκαφής -που χρησιμοποιούνται σε ποτάμια ή δρόμους με προσβεβλημένα δέντρα-, καθώς μεταφέρουν μολυσμένο χώμα ή κομμάτια προσβεβλημένου ξύλου δημιουργώντας νέες εστίες.

Β.Γ.Μ.



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading