«Έβρεξε» εμβόλια-δολώματα

Γράφει η Ελένη Χολέβα | Η ΕΡΕΥΝΑ

Από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η ρίψη δολωμάτων- εμβολίων για την αντιμετώπιση της λύσσας στον πληθυσμό άγριων ζώων της περιοχής και η οποία θα συνεχιστεί σε επίπεδο Θεσσαλίας και τις επόμενες μέρες.

Ωστόσο δεν έλειψαν παρατράγουδα. Αν και στόχος των πτήσεων με βάση του σχεδιασμού του υπουργείου ήταν οι δασικές εκτάσεις από την Αγριελιά έως το Καστράκι , εκεί δηλαδή όπου εντοπίστηκαν τα κρούσματα λύσσας στο νομό Τρικάλων, δεν ήταν λίγα τα δολώματα που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή και συγκεκριμένα στο Ρίζωμα.

Ευτυχές ήταν ότι οι κάτοικοι είχαν προηγουμένως ενημερωθεί για τη ρίψη των δολωμάτων αλλά και για τα μέτρα προστασίας και αμέσως ειδοποίησαν τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων. Όπως τόνισε και ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι κτηνιατρική υπηρεσίες ήταν σε συνεχή συνεργασία με την τοπική κοινότητα, και πραγματοποίησε παρέμβαση ώστε να απομακρυνθούν τα δολώματα και να τοποθετηθούν στη δασική περιοχή, ώστε να είναι και επιτυχημένος ο εμβολιασμός των ζώων αλλά και να μην έρθουν σε επαφή με τον επικίνδυνο ιό της λύσσας οι κάτοικοι της περιοχής.

Μέτρα πρόληψης

– Αποφυγή επαφής του εμβολίου – δολώματος με γυμνά χέρια. Σε περίπτωση επαφής θα πρέπει να υπάρχει άμεση μετάβαση σε μονάδα Υγείας.

– Σε περίπτωση που κάποιος κυνηγός βρει ένα τέτοιο εμβόλιο – δόλωμα δεν θα πρέπει να το ακουμπήσει, ενώ αν χρειασθεί να το πιάσει για να το απομακρύνει σε ένα πιο δύσβατο μέρος αυτό θα πρέπει να το κάνει φορώντας γάντια

– Αν κάποιο από τα σκυλιά των κυνηγών έχει προσλάβει το εμβόλιο – δόλωμα στο στόμα του, ο κυνηγός δεν θα πρέπει να προσπαθήσει να το απομακρύνει με τα χέρια του. Επίσης αν υπάρχει υποψία ότι κάποιο σκυλί προσέλαβε το εμβόλιο – δόλωμα τότε θα πρέπει αφού το ζώο καταπιεί ή αφήσει το δόλωμα να προσπαθήσει να πλύνει την εξωτερική επιφάνεια του στόματος με νερό και σαπούνι φορώντας πάντα γάντια.

– Σε ζώο που πιθανώς έχει προσλάβει το δόλωμα αποφεύγεται για τουλάχιστον μία (1) ημέρα η επαφή με γυμνά χέρια τόσο για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ζώου όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του.

– Οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι θα πρέπει να ενημερώσουν τα μέλη τους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις περιοχές όπου έχει γίνει ρίψη των εμβολίων τόσο κατά την διάρκεια αυτών των ρίψεων όσο και ένα μήνα μετά το πέρας αυτής.

– Η Υπηρεσία Κτηνιατρικής συνιστά για το χρονικό διάστημα της ρίψης των εμβολίων καθώς και μία (1) εβδομάδα μετά να μην διενεργούνται έξοδοι για κυνήγι προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος επαφής με τα δολώματα.

 http://www.e-erevna.grf



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading