Μετωπική με… αγριογούρουνο

agriogourouno_pinakida troxaias

Δυο τροχαία ατυχήματα με αγριογούρουνα που συνέβησαν την τελευταία βδομάδα, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο μια κατάσταση που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την οδική ασφάλεια όλων μας.

Ορισμένα από τα μεγάλα θηλαστικά, τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυξάνονται πληθυσμιακά τις τελευταίες δεκαετίες και κάνουν όλο και πιο συχνά την εμφάνιση τους στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο που έχει κατακερματίσει, χωρίς καμιά πρόβλεψη, τους οικότοπους τους. Η έλλειψη προληπτικών μέτρων στους ελληνικούς δρόμους (κατάλληλη σήμανση, διαβάσεις, κ.α.) σε συνδυασμό με την έλλειψη οδικής παιδείας (μεγάλες ταχύτητες, χρήση κινητών, μη συμμόρφωση στη σήμανση) ευθύνονται για πληθώρα τροχαίων ατυχημάτων.

Δεν είναι μόνο οι αρκούδες που πέφτουν θύματα τροχαίων στην Εγνατία Οδό και στους κάθετους άξονες της, είναι και τα πλατόνια που σκοτώνονται στους δρόμους της Ρόδου, αλλά και τα πολλά αγριογούρουνα στο επαρχιακό δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Αυτά τα τρία θηλαστικά, λόγω του μεγέθους τους, προκαλούν κατά την σύγκρουση και τις σοβαρότερες υλικές ζημιές στα οχήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις δε, η σύγκρουση μπορεί να αποβεί μοιραία και για τους επιβαίνοντες.

atuximata me zoa

Στα δυο τροχαία συμβάντα της τελευταίας εβδομάδας, τις περιγραφές των οποίων εντοπίσαμε στο διαδίκτυο και τις παραθέτουμε παρακάτω, βλέπουμε και την άγνοια(;) που υπάρχει όσο αφορά την τύχη του άγριου σκοτωμένου ζώου. Στη πρώτη περίπτωση  «Το αυτοκίνητο έγινε… πίτα, ο ιδιοκτήτης όμως πήρε ως αποζημίωση το νεκρό αγριογούρουνο βάρους 200 κιλών.» ενώ στη δεύτερη «Οσο για το άτυχο ζώο, το πήραν κάτι κυνηγοί». Περιπολικά της τροχαίας έσπευσαν στο τόπο του ατυχήματος και στα δυο συμβάντα. Σε κάθε περίπτωση, όταν στο τόπο του συμβάντος υπάρχει άγριο ζώο, νεκρό ή τραυματισμένο, θα πρέπει να κληθεί η δασική υπηρεσία η οποία και θα φροντίσει, σε συνεργασία με κτηνίατρους, για την περαιτέρω διαχείριση του ζώου.

agriogourouna, troxaio

Το αυτοκίνητο έγινε… πίτα, ο ιδιοκτήτης όμως πήρε ως αποζημίωση το νεκρό αγριογούρουνο βάρους 200 κιλών.

Ως ένα από τα πλέον πρωτοφανή τροχαία ατυχήματα που καταγράφηκαν στο βιβλίο συμβάντων της Αστυνομίας, μπορεί να χαρακτηριστεί το προχθεσινό στη Ν. Αγχίαλο, που σημειώθηκε στην εθνική οδό 200 μέτρα από τον οινοποιητικό συνεταιρισμό «Η ΔΗΜΗΤΡΑ». Επιβατικό αυτοκίνητο συγκρούστηκε μετωπικά με αγριογούρουνο βάρους 200 κιλών! Οδηγός και συνοδηγός σώθηκαν από θαύμα, όταν το αυτοκίνητο έγινε… πίτα από τη σύγκρουση με το αγριογούρουνο. Το άτυχο ζώο σκοτώθηκε επί τόπου, ενώ ελαφρά στο γόνατο τραυματίστηκε η συνοδηγός του αυτοκινήτου.

Ούτε για… κυνήγι να έβγαινε βραδιάτικα δεν θα πετύχαινε τέτοιο θήραμα, οδηγός ΙΧΕ αυτοκινήτου. Το θήραμα έπεσε στην κυριολεξία στα πόδια του ή μάλλον στις ρόδες του αυτοκινήτου του. Και δεν ήταν ό,τι κι ό,τι: αγριογούρουνο βάρους 200 κιλών που εξασφαλίζει το κρέας της οικογένειας για αρκετό καιρό.

Το περίεργο τροχαίο σημειώθηκε λίγο πριν τις 12 προχθές τα μεσάνυκτα. Αυτοκίνητο μάρκας Lancia Y κινούνταν στο οδόστρωμα, με κατεύθυνση προς τα Φάρσαλα. Ξαφνικά ο οδηγός είδε μπροστά του ένα… αγριογούρουνο. Δεν πρόλαβε να σταματήσει και η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.

Η πορεία του αυτοκινήτου ανακόπηκε από το μεγάλο ζώο που -σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες- πετάχτηκε ξαφνικά στο δρόμο. Η σύγκρουση με το 200 κιλών αγριογούρουνο ήταν σφοδρή. Απώλειες υπήρχαν και από τις δύο πλευρές. Το ζώο σκοτώθηκε επί τόπου. Το αυτοκίνητο στην κυριολεξία έγινε… πίτα. Η μηχανή σχεδόν μπήκε μέσα στην καμπίνα, το καπό έσπασε το παρμπρίζ και από θαύμα οι δύο επιβαίνοντες, οδηγός και συνοδηγός δεν τραυματίστηκαν σοβαρά.

Οι δύο επιβαίνοντες βγήκαν από το στραπατσαρισμένο αυτοκίνητο και διαπίστωσαν ότι το αγριογούρουνο ήταν νεκρό. Κάλεσαν αστυνομία. Δύο περιπολικά, ένα από Βόλο και ένα από Αλμυρό, έσπευσαν στο σημείο του συμβάντος για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα το διαλυμένο αυτοκίνητο και το ασήκωτο αγριογούρουνο.

Αυτόπτες μάρτυρες δεν πίστευαν σε αυτό που έβλεπαν. Εκτιμάται ότι το ζώο αποπροσανατολίστηκε και βγήκε στο δρόμο.

Ο οδηγός πάντως μπορεί να είδε το αυτοκίνητό του να διαλύεται, αποζημιώθηκε όμως εξασφαλίζοντας κρέας για αρκετό διάστημα και μάλιστα αρίστης ποιότητας για τους γνώστες. Φόρτωσε -σαν λάφυρο από την οδική μάχη- το αγριογούρουνο σε φορτηγό εταιρείας οδικής βοήθειας και επέστρεψε στο σπίτι του.

Εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ


Πατρινοί αθλητές τράκαραν με… αγριογούρουνο!

Τι ακριβώς συνέβη; Το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν οι Σταμάτης, Κοντογιάννης και Κρίθης (το ένα από τα 3 με τα οποία ταξίδεψε η αποστολή του Ηφαιστου στην Βόρεια Ελλάδα) τράκαρε με ένα μεγάλο αγριογούρουνο, το οποίο έτρεχε μέσα στη νύχτα στο οδόστρωμα. Το ατύχημα έγινε στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αντιρρίου και απέβη μοιραίο μόνο για το ζώο, με τους τρεις πατρινούς να έχουν Αγιο, καθώς το μόνο που έπαθαν ήταν ένα μεγάλο σοκ και μερικές μικρές γρατσουνιές.

Το όχημά τους έπαθε σημαντική ζημιά, αλλά, έστω και έτσι, η 3άδα έφτασε σώα στην βάση της, έχοντας βιώσει μια πραγματική και πολύωρη περιπέτεια.

«Τι να πω; Είχαμε Αγιο! Φτηνά την γλιτώσαμε», μας είπε ο Σπύρος Κρίθης και πρόσθεσε: «Στο σημείο του ατυχήματος ήρθε η Τροχαία. Οσο για το άτυχο ζώο, το πήραν κάτι κυνηγοί».

«Ημασταν τυχεροί, γιατί ο δρόμος σε εκείνο το σημείο που έγινε το ατύχημα είναι στενός», δήλωσε ο Μίνωας Σταμάτης και πρόσθεσε: «Αν η σύγκρουση ήταν μετωπική, και όχι από γωνία όπως συνέβη, τότε θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα για εμάς. Το αυτοκίνητο θα έμενε ακινητοποιημένο, ενώ δεν αποκλείεται και εμείς να είχαμε χτυπήσει πολύ σοβαρά. Στενοχωρηθήκαμε και για το άτυχο ζώο. Τίποτα δεν πήγε καλά σε αυτό το ταξίδι».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

1 replies

  1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ “ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ” Η Δ.Υ. ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΚΑΙ Μ.Μ.Ε., ΑΛΛΑ ΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading