Οικολογική ένσταση για το κυνήγι στον Αμβρακικό

Με το “έτσι θέλω”, επιβάλλεται η άσκηση κυνηγιού στο παγκόσμιας σημασίας Εθνικό Πάρκο Αμβρακικού, πιστεύουν οχτώ συνεργαζόμενες οικολογικές οργανώσεις της χώρας (Αρκτούρος, Αρχέλων, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, WWF Ελλάς).

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση: «Την άσκηση του κυνηγιού την επόμενη κυνηγετική περίοδο για μερικά από τα πιο οικολογικά αξιόλογα και ευαίσθητα στην όχληση τμήματα της προστατευόμενης περιοχής προτείνει «με το έτσι θέλω» ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού.Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα αποτελεί απάντηση σε ερώτημα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σχετικά με τη διαχείριση της θήρας μετά τη λήξη της απαγόρευσης που ίσχυε στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα υπερψήφισε την εισήγηση εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με την οποία η θήρα μπορεί να επιτραπεί σε συγκεκριμένες ζώνες του πάρκου χαρακτηρισμένες ως Περιοχές Προστασίας της Φύσης, στις οποίες μέχρι πρότινος ίσχυε η απαγόρευση θήρας. Η αλλαγή αυτή προτάθηκε παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με τον Νόμο 3937/2011 στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής, αλλά και χωρίς να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση που να βεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο θα εξασφαλιστεί αν επιτραπεί η θήρα στην περιοχή».
«Είναι πραγματικά ανησυχητικό ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης υποστηρίζουν ατεκμηρίωτα μία σοβαρή απόκλιση από τον νόμο σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης και παρότι είναι σε γνώση τους συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει βλάβη και σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη του Εθνικού Πάρκου εάν επιτραπεί το κυνήγι. Επιπλέον προβληματικό είναι το γεγονός ότι στην ίδια απόφασή με την οποία ο Φορέας Διαχείρισης τίθεται υπέρ της θήρας στις συγκεκριμένες ζώνες του Πάρκου αναγνωρίζει ρητά και την αναγκαιότητα σύνταξης «Σχεδίου Φύλαξης» και «Μελέτης Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας» πριν ρυθμιστεί η θήρα», σημειώνουν μεταξύ άλλων.
Για τις ευθύνες, αναφέρουν: «Η σοβαρή αυτή πρόσφατη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα του χρόνιου άλυτου προβλήματος της οργανωμένης λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού για το οποίο ευθύνονται σειρά εμπλεκόμενων αρχών και φορέων. Από τη μία, η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. Από την άλλη, εμμένει η απουσία οποιαδήποτε πολιτικής βούλησης για τη σωστή φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, καθώς τα Δασαρχεία Πρεβέζης και Άρτας δηλώνουν μονίμως «αδυναμία» και το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν παίρνει πρωτοβουλία πάταξης της λαθροθηρίας. Ως αποτέλεσμα, οι λαθροθήρες έχουν εδραιώσει την τελευταία δεκαπενταετία ένα εκτενές δίκτυο παραεμπορίου άγριων παπιών που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή».

Απάντηση κυνηγών
Η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου μιλάει από την πλευρά της για ανακρίβειες των οργανώσεων: «Οι γνωστές αντικυνηγετικές – περιβαλλοντικές οργανώσεις συνεχίζουν να διαδίδουν ανακρίβειες και να αποδίδουν ανύπαρκτες ευθύνες στις Κυνηγετικές Οργανώσεις. Κατηγορούν ότι «η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των Θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου».
Απαντούμε: Ποτέ δεν εισηγηθήκαμε να επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι σε όλες μας τις εισηγήσεις δεν υπάρχει τέτοια πρόταση! Η δε κινητοποίηση της Θηροφυλακής μας στον Αμβρακικό τις τελευταίες ημέρες είναι μεγάλη και αποτελεσματική με συνεχείς ελέγχους. Αποτέλεσμα; Καμία παράβαση δεν διαπιστώθηκε. Αυτή είναι η αλήθεια».

πηγή: www.epirusonline.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Θήρα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading