Δημόσια συζήτηση των Οικολόγων Πράσινων για τα δασικά οικοσυστήματα

Εκδήλωση Δάσος - Αφίσα_2

«Ώρα μηδέν για τα ελληνικά δάση: θυσία στην κρίση ή στροφή στην προστασία, στη δασική οικονομία και στην απασχόληση;»

Τα δασικά οικοσυστήματα της χώρας είναι ένας πολύτιμος φυσικός πόρος που για δεκαετίες δεν έτυχε αποτελεσματικής διαχείρισης ούτε για την προστασία του ούτε για την εθνική οικονομία. Οι συνέπειες είναι τραγικές σε όλο το εύρος τους και τη στιγμή που ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία αναδεικνύουν την ανάγκη αειφορικής διαχείρισής τους, τα ελληνικά δάση έχουν αφεθεί στο έλεος των φυσικών φαινομένων και των ανθρωπογενών παρεμβάσεων υποβάθμισής τους. Η αδιαφορία της Πολιτείας έχει καταστεί εγκληματική, ενώ η οικονομική κρίση και η αναπτυξιακή πολιτική που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν το ξεκάθαρο άλλοθι για την καταστροφή πολύτιμων δασικών οικοσυστημάτων που ιδιώτες επενδυτές επιβουλεύονταν από το παρελθόν.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, σταθεροί στον αγώνα μας για την αναγκαία χάραξη δασικής πολιτικής και στις θέσεις μας για τη δασοπροστασία και την αειφορική διαχείριση του δασικού πλούτου, διοργανώνουμε δημόσια συζήτηση στη Θεσσαλονίκη, τηνΠαρασκευή 1 Μαρτίου 2013 και ώρα 19.00, στο Οικολογικό Στέκι, στην οδό Πτολεμαίων 29Α. Η εκδήλωση με θέμα «Ώρα μηδέν για τα ελληνικά δάση: θυσία στην κρίση ή στροφή στην προστασία, στη δασική οικονομία και στην απασχόληση;» θα επικεντρώσει στις βαριές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και των κυβερνητικών αναπτυξιακών επιλογών στα δασικά οικοσυστήματα με έμφαση στη λαθροϋλοτομία και στις εγκαταστάσεις μεταλλείων, αντιπροτείνοντας τη δασική οικονομία ως μέρος του σχεδίου για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου. Η διέξοδος από την περιβαλλοντική και οικονομική κρίση περνάει μέσα από ρεαλιστικές προτάσεις για την προστασία του δασικού πλούτου, την ανάπτυξη δασικής οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης μέσα στο δασικό περιβάλλον είτε με την παραδοσιακή μορφή είτε με νέες κοινωνικές επιχειρήσεις που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Στην ανοιχτή για το κοινό δημόσια συζήτηση προσκαλούμε εκπροσώπους από όλο το φάσμα του δασικού χώρου (Πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστικούς φορείς, εκπροσώπους δασικών υπηρεσιών, ΜΚΟ, κ.ά.), καθώς και φορείς και συλλογικότητες για την κοινωνική οικονομία.

Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

«Ώρα μηδέν για τα ελληνικά δάση: θυσία στην κρίση ή στροφή στην προστασία, στη δασική οικονομία και στην απασχόληση;»

Οι βαριές επιπτώσεις της κρίσης στα δασικά οικοσυστήματα και ρεαλιστικές προτάσεις για προστασία – οικονομία – απασχόληση

19.00-19.30 : Έναρξη – Χαιρετισμός – Σύντομη τοποθέτηση για τις θέσεις των Οικολόγων Πράσινων για τη δασική πολιτική, Βασιλική Νάκου, Υπεύθυνη της ομάδας για τα δάση των Οικολόγων Πράσινων
Α. Δάση και μεταλλεία – καταπατώντας τη λογική, αφανίζοντας τη ζωή για το δημόσιο συμφέρον
19.30-19.45 : «Δάση και μεταλλευτικές δραστηριότητες». Θεοχάρης Ζάγκας, Καθηγητής Α.Π.Θ. – Σχολή Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος – Τομέας Δασικής Παραγωγής, Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος
Β. Λαθροϋλοτομία και ανάγκες ξύλευσης σε περίοδο κρίσης
19.45-20.00 : «Οικονομική Κρίση και Λαθροϋλοτομίες – Προβλήματα και Προτάσεις». Κώστας Κατσούδας, Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Δασοφυλάκων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΔΔΥ)
20.00-20.15 : «Αειφορική διαχείριση των Ελληνικών δασών: Δυνατότητες και περιορισμοί ξύλευσης για κάλυψη κοινωνικών αναγκών». Βασιλική Καζάνα – Αναπλ. Καθηγήτρια ΤΕΙ Καβάλας – Διευθύντρια Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής & Οικονομίας (εργασία από το έργο INFORM – ENV/LIFE08/GR/000574 μαζί με Α. Καζακλή, Χ. Σταματίου, Δ. Φωτάκη, Α. Μπουτσιμέα, Π. Κουτσώνα &  Δ. Ράπτη)
Γ. Ρεαλιστικές διέξοδοι από την κρίση μέσα από τη δασοπονία
20.15-20.30 : «Δασική Οικονομία & Καινοτομία. Επεκτείνοντας τα όρια σε καιρούς κρίσης»Μάριος Τρίγκας, Ph.D. Δασικής Οικονομικής & Καινοτομίας – Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΙ Λάρισας
20.30-21.00 : «Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.: Προβλήματα, λύσεις και προοπτικές για την πρώτη Δασική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση». Ιωάννης Λαγός, Οικονομολόγος, Πρόεδρος της “Μαίναλον Κοιν.Σ.Επ.”
21.00-22.00 : Συζήτηση – συμπεράσματα


ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading