Κακούργημα η λαθροϋλοτομία

Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

Κατόπιν εορτής -κι αφού η λαθροϋλοτομία πήρε εκρηκτικές διαστάσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα- το ΥΠΕΚΑ «σπεύδει» να μετατρέψει την παράνομη υλοτομία σε κακούργημα.

Η έξαρση του φαινομένου ήταν αναμενόμενη, λόγω της μεγάλης αύξησης στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, και ήδη τα κρούσματα ήταν αυξημένα από τον προηγούμενο χρόνο: το 2012 κατασχέθηκαν 13.088,75 τόνοι υλοτομημένων ξύλων και 425 οχήματα που ενεπλάκησαν στην παράνομη αυτή διαδικασία.

Εφεξής λοιπόν, και σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, προβλέπεται η αυστηροποίηση των ποινών για την παράνομη υλοτομία και τη μεταφορά των δασικών προϊόντων.

Οι ποινές

Συγκεκριμένα, αδικήματα τα οποία προκαλούν στο δάσος ζημιά που υπερβαίνει τα δέκα χιλιάδες ευρώ θα διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Ειδικότερα, με την τροποποίηση των διατάξεων των άρθρων 268 και 271 του Δασικού Κώδικα (Ν.Δ. 86/1969), πλην της συγκεκριμένης μετατροπής του προαναφερθέντος αδικήματος σε κακούργημα, θα υπάρξουν κι άλλες αλλαγές προς την κατεύθυνση της αυστηροποίησης των ποινών. Μειώνεται επίσης από τα 600 στα 200 ευρώ το όριο, μέχρι του οποίου τα αδικήματα αυτά τιμωρούνταν σε βαθμό πταίσματος. Με την υπέρβαση του νέου πλέον ορίου τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος.

Επιπλέον προβλέπεται επιβολή διοικητικής κύρωσης προστίμου ανά μονάδα μέτρησης της παρανόμως υλοτομηθείσης ή μεταφερόμενης ξυλείας. Τέλος, με την αλλαγή της υφιστάμενης νομοθεσίας, που προβλέπεται στο εν λόγω σχέδιο νόμου, κατάσχονται, εκτός των μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την παράνομη υλοτομία (και μεταφορά), η άδεια κυκλοφορίας και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού. Το τελευταίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, επιστρέφεται μετά την παρέλευση τριμήνου από την καταβολή του προστίμου.

«Η αυστηροποίηση των ποινών, για όσους έχουν μετατρέψει την αποψίλωση των ελληνικών δασών και τη λαθροϋλοτομία σε επάγγελμα, και η καλύτερη συνεργασία των διωκτικών αρχών συγκαταλέγονται μεταξύ των μέτρων που η επιτροπή μας πρότεινε στους κρατικούς φορείς να υιοθετήσουν», αναφέρει η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος, Δ.Θ. Αυγερινοπούλου.

Περί τα τέλη Δεκεμβρίου όμως, κι ενώ όλη η Αθήνα και η περιφέρεια έκαιγαν στο φουλ τα τζάκια, «κινητοποιήθηκε» το ΥΠΕΚΑ, με κατεπείγουσα εγκύκλιο για την αντιμετώπιση της λαθροϋλοτομίας. Μεταξύ άλλων προέβλεπε την επιτήρηση των δασών από δασικούς υπαλλήλους και ομοσπονδιακούς θηροφύλακες καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου για την έγκαιρη επισήμανση παρανομιών. Τη συμμετοχή δασικών συνεταιρισμών, εργαζομένων και εθελοντών των ΟΤΑ, καθώς και άλλων εθελοντικών ομάδων, σε δράσεις επιτήρησης δασών. Τακτικούς έλεγχους σε σημεία εισόδου-εξόδου πόλεων από περίπολα της Δασικής Υπηρεσίας με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και ελέγχους σε παράνομες πύλες εισόδου, ιδίως στα βόρεια σύνορα της χώρας. Μία εγκύκλιος, η οποία στην πράξη συνάντησε εμπόδια στην εφαρμογή της, καθώς η συστηματοποίηση των ελέγχων απαιτούσε κονδύλια για τις υπερωρίες του προσωπικού, όπου αυτό κρινόταν απαραίτητο.

* Με πυροβολισμούς απάντησε στο σήμα για έλεγχο των δασοφυλάκων οδηγός αγροτικού, που συνόδευε ένα τρακτέρ το οποίο εντοπίστηκε να κινείται πλησίον της «αμαρτωλής» -λόγω καταπατήσεων- περιοχής Σαμαρέικα στο Εθνικό Πάρκο Κοτυχίου-Στροφυλιάς, έχοντας στην καρότσα του 6 τόνους ξύλα από κουκουναριές που είχαν υλοτομηθεί παράνομα.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των δασοφυλάκων, ο οδηγός του οχήματος βγήκε από το αυτοκίνητό του και τους πυροβόλησε με το κυνηγετικό του όπλο -ευτυχώς δίχως να τραυματίσει κάποιον- και αμέσως μετά χάθηκε μέσα στο δάσος.

Ο 25χρονος οδηγός του τρακτέρ συνελήφθη με την κατηγορία της παράνομης υλοτομίας.

Όπως αναφέρουν οι τοπικές δασικές αρχές, το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει για ακόμα μια φορά τις επικίνδυνες διαστάσεις που έχει λάβει το φαινόμενο της λαθροϋλοτόμησης εντός της προστατευόμενης περιοχής.

Μ.ΝΟΔ.

Έντυπη Έκδοση | Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013



ΚατηγορίεςΥλοτομίες

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading