Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

peliti“Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά για να μην χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα”

Το “Πελίτι” από το 1995 ασχολείται συστηματικά με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών αλλά και με την καταγραφή των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Δεν περιορίζεται εκεί όμως: έχει δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο αγροκτημάτων, συμμετέχει σε σχετικές εξερευνητικές αποστολές και συνεργάζεται τακτικά με την Τράπεζα Γενετικού Υλικού.

Η ελεύθερη ανταλλαγή σπόρων είναι θεμελιώδης για τη διατροφική ασφάλεια και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας αλλά και της σχετικής γνώσης: οι καλλιεργητές ανταλλάσσουν και γνώση για την καλλιέργεια, τη διατροφική, γαστριμαργική, θεραπευτική αξιοποίηση των φυτών και πολλά άλλα. Με άλλα λόγια, οι σπόροι είναι ένα ζωντανό παράδειγμα του πως η βιοποικιλότητα συμβάλλει και στην πολιτισμική ποικιλία.

Στο ευρύτερο δίκτυο του Πελίτι έχουν δραστηριοποιηθεί κατά καιρούς πάνω από 60.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές, συγκεντρώνοντας και διανέμοντας πάνω από 1500 ποικιλίες λαχανικών, σιτηρών κ.α.

Η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών του Πελίτι είναι μια από τις πιο όμορφες, αγνές ευκαιρίες να δει κανείς από κοντά πως οι λύσεις στα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα είναι τοπικές και πολύ πολύ ευχάριστες.

http://www.peliti.gr/



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading