Με υψηλές εγγυήσεις για «ήπια αξιοποίηση» έγινε η αγορά της νήσου Οξειάς από τον εμίρη του Κατάρ.

Με υψηλές εγγυήσεις για «ήπια αξιοποίηση» έγινε η αγορά της νήσου Οξειάς από τον εμίρη του Κατάρ. Ετοιμάζεται η ειδική μελέτη των έργων, με προδιαγραφές «εναρμόνισης στο καθεστώς προστασίας ΝATURA»

oxeiaΜε τη συνδρομή ενός μεγάλου τεχνικού γραφείου των Αθηνών και ενός δικηγορικού, που διευθύνεται από γιό παλαιού πολιτικού προωθείται η υπόθεση της αξιοποίησης με συγκεκριμένα έργα της νήσου Οξειάς του συγκροτήματος των Εχινάδων νήσων. Έκτασης 4.233 στρεμμάτων απέναντι από την Αιτωλοακαρνανία και την Ιθάκη.

Νέος ιδιοκτήτης με περίπου τρία (και όχι περισσότερα) εκατομμύριο δολάρια ο εμίρης του Κατάρ, ο οποίος αξίωσε και πέτυχε από την Κυβέρνηση να μπορεί να αξιοποιήσει το νησί με ήπιο τρόπο, λόγω της αυστηρής περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας, στην οποία υπάγεται.

Το επέτυχε και όπως αποκαλύπτουμε στους τίτλους μας, ήδη έχει δρομολογηθεί η ειδική μελέτη αξιοποίησης για κατοικίες, κήπους, μονοπάτια, εγκαταστάσεις υποδομής, τεχνικές παραλίες, δηλαδή χωρίς κατασκευή μεγάλων κτιρίων, ξενοδοχείου, ελικοδρομίου, οδικού δικτύου, κίνηση αυτοκινήτων (πλην των ηλεκτρικών), προκειμένου να μη αλλοιωθεί η φυσιογνωμία της προστατευόμενης περιοχής και να μη διαταραχθεί το οικοσύστημα του νησιού. Στη Βουλή το θέμα έθεσε η βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπήρξε προϊσταμένη του τοπικού πολεοδομικού γραφείου, γνώστρια της υπόθεσης αλλά και προσεκτική γιατί οι τοπικές αρχές θεωρούν την ιδιοκτησία του εμίρη ως θείο δώρο.

Με τη σειρά του προσεκτικός, συχνά γενικόλογος με πολλές αναφορές μόνο πλαγίως και εμμέσως για το όλο θέμα, ο αναπληρωτής υπουργός Στ.Καλαφάτης. Αρμόδιος για τον χειρισμό του όλου θέματος από ένα κύκλο, που περιλαμβάνει παράγοντες του Μαξίμου, το υπουργείο Ανάπτυξης και τους συνεργάτες του εμίρη του Κατάρ.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων με μεγαλύτερο νησί την Οξειά, η οποία διοικητικά ανήκει στο Νομό Κεφαλληνίας και Ιθάκης στις εκβολές του Αχελώου, εντάσσεται στο καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 ως τμήμα του Εθνικού Πάρκου με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 22306/2006 για τις Λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου Αιτωλικού κάτω ρου και εκβολών ποταμού Αχελώου και Ευήνου και Νήσων Εχινάδων.

Να θυμίσουμε ότι στις περιοχές NATURA επιτρέπονται έργο μόνο εφόσον εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Για οποιοδήποτε έργο θα πρέπει απαραιτήτως να εξασφαλίζονται αντισταθμιστικά μέτρα, ενώ θα πρέπει να έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για κάθε άλλη δραστηριότητα χρειάζεται περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Η Οξειά προστατεύεται επίσης από το νόμο για τα δασικά οικοσυστήματα, αφού, σύμφωνα με το Δασαρχείο, έχει χαρακτηριστεί τελεσίδικα ως δάσος πεύκης και δασική περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει πουληθεί η Νήσος Οξειά, που είναι η μεγαλύτερη από τις Εχινάδες, και πρόκειται να προχωρήσετε σε τροποποίηση της παραπάνω απόφασης του 2006, παρότι στην περιοχή, μετά από την κύρωση της Συνθήκης Ραμσάρ επιτρέπονται μόνο χρήσεις, όπως είναι η γεωργία, η βόσκηση, η μελισσοκομία και οι μικρές κατασκευές για την εξυπηρέτηση αυτών των χρήσεων……

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):
Οι υποχρεώσεις της χώρας μας για την προστασία της ευρύτερης περιοχής του συμπλέγματος των βορείων και νοτίων νήσων Εχινάδων απορρέουν από ένα νομικό πλαίσιο διεθνών συμβάσεων και κανόνων όπου περιλαμβάνεται η διεθνής Σύμβαση Ραμσάρ, για την προστασία υγροβιοτόπων διεθνούς σημασίας, οι ευρωπαϊκές οδηγίες 74/409/ΕΟΚ για τη διατήρηση των αγρίων πτηνών και 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, το γνωστό δίκτυο NATURA 2000 καθώς και το εθνικό δίκαιο.

Το σύμπλεγμα των βορείων και νοτίων νήσων Εχινάδων, στις οποίες περιλαμβάνεται η Νήσος Οξειά, εντάσσεται στην προστατευόμενη περιοχή του χαρακτηρισθέντος ως εθνικού πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου-Αιτωλικού, κάτω ρου Ρου και εκβολών ποταμών Αχελώου και Ευήνου και νήσων Εχινάδων.

Η Οξειά αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Εχινάδων, απέχει χίλια πεντακόσια μέτρα περίπου από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας, βρίσκεται στην δυτική πλευρά του υγροτόπου του Μεσολογγίου και κοντά στις εκβολές του Αχελώου.
Όπως περιγράφεται με ακρίβεια στην εκδοθείσα με αριθμό 22306/2006 Κοινή Υπουργική Απόφαση προστασίας της ευρύτερης περιοχής ως εθνικού πάρκου, σκοπός του χαρακτηρισμού είναι η προστασία, διατήρηση και διαχείριση της φύσης και του τοπίου ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες διακρίνονται για τη μεγάλη –όπως και εσείς αναφέρατε- βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφοπολιτική και παιδαγωγική τους αξία.

Ακριβώς αυτός είναι και ο στόχος ο δικός μας στο ΥΠΕΚΑ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δηλαδή με δυο λέξεις η αειφορική διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, στην επίτευξη του οποίου είμαστε προσανατολισμένοι, όπως βεβαίως και στην απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας, η οποία αποτελεί και αδιαπραγμάτευτη αρχή μας.

Το σύμπλεγμα των βορείων και νοτίων νήσων Εχινάδων περιλαμβάνεται βάση της συγκεκριμένης ΚΥΑ στη Ζώνη Προστασίας της Φύσης 4, για την οποία προβλέπεται σειρά φιλικών προς το περιβάλλον ισόρροπων χρήσεων και δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι η ήπια αναψυχή, οικοτουριστικές δραστηριότητες κλπ.

Προβλέπεται μάλιστα η εκπόνηση ειδικής μελέτης προκειμένου να τεκμηριωθεί η έκταση, οι όροι δόμησης και η υποδομή στην οποία θα αναπτυχθεί μεταξύ άλλων και η ήπια αναψυχή, με τη φέρουσα ικανότητα του οικοσυστήματος. Τα ανωτέρω βεβαίως, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι διατάξεις του ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για τον τρόπο άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων.

Βλέπετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι περιοχές NATURA 2000 δεν είναι περιοχές στις οποίες απαγορεύονται οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες. Δραστηριότητες όπως η διαχείριση δασών, η γεωργία, η κτηνοτροφία, τουρισμός, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, η μεταποίηση, ο τουρισμός κλπ, είναι συμβατές με το χαρακτηρισμό των περιοχών αυτών, εφόσον βεβαίως, όπως προανέφερα και το υπογραμμίζω, τηρούνται οι διατάξεις του ν. 3937/2011 για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για τον τρόπο άσκησης αυτών των δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με το κοινοτικό και εθνικό δίκαιο στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 πρέπει να εφαρμόζονται τα αναγκαία μέτρα διατήρησης, κανονιστικά, διοικητικά ή συμβατικά, να αποφεύγεται η υποβάθμιση και η όχληση όταν αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις στους τύπους οικοτόπων και στα είδη και να εφαρμόζεται η δέουσα εκτίμηση των επιπτώσεων σχεδίων έργων και δραστηριοτήτων.
Στόχος, λοιπόν, είναι να διασφαλίζεται εντός των περιοχών η διατήρηση ή η αποκατάσταση σε ικανοποιητικό βαθμό διατήρησης των τύπων οικοτόπων και ειδών, για τα οποία αυτές έχουν οριστεί.

Το ανωτέρω νομικό πλαίσιο αποτελεί σταθερά πάνω στην οποία κινούμαστε, στα πλαίσια της προστασίας του φυσικού μας πλούτου και εφαρμογής των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Συνεπώς η προστασία της Νήσου Οξειάς κατά κανένα τρόπο δεν υπολείπεται της προστασίας, την οποία εξασφαλίζει το Υπουργείο μας σε ολόκληρο το δίκτυο των περιοχών NATURA 2000.

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΘΕΟΠΕΦΤΑΤΟΥ: Κύριε Υπουργέ, δεν μου απαντήσατε σαφώς, εάν δηλαδή πρόκειται πραγματικά να τροποποιηθεί η κοινή υπουργική απόφαση. Όντως, όπως αναφέρατε και εσείς και όπως προβλέπεται από τη συγκεκριμένη απόφαση, προβλέπονται ήπιες δράσεις επιστημονικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα. Επίσης, οι προτεινόμενες χρήσεις στην περιοχή είναι κατοικία 80 τ.μ. και αποθήκη 50 τ.μ. σαν δομημένο περιβάλλον.

Βεβαίως, επιτρέπονται όλα αυτά που είπατε, χωρίς όμως να προσδιορίζεται δομημένη έκταση. Επίσης, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι σύμφωνα με την απόφαση του Δασαρχείου του 1989 ολόκληρο το νησί έχει χαρακτηριστεί, τα μεν 1.930 στρέμματα ως δάσος πεύκης και τα 2.390 ως δασική έκταση. Δηλαδή, σε αυτό το νησάκι δεν επιτρέπεται να οικοδομηθεί τίποτα. Βεβαίως επιτρέπονται χρήσεις υδατοκαλλιέργειας και υποδομές στις ακτές για την εξυπηρέτηση των υδατοκαλλιεργειών και για περιβαλλοντικούς, επιστημονικούς και αισθητικούς λόγους.
Συγκεκριμένα, όμως, θα ήθελα τη δική σας απάντηση εάν πρόκειται να τροποποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση και να τροποποιηθεί και η απόφαση του Δασαρχείου.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: Θα προσπαθήσω με δυο κουβέντες να κάνω ακόμη πιο καθαρό το στίγμα της δικής μας θεώρησης των πραγμάτων.
Κατ’ αρχάς, πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι γνωρίζουμε πώς να διασφαλίζουμε την εφαρμογή των νομοθετημάτων που ορίζουν ζώνες προστασίας με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς για έργα και δραστηριότητες όπως στην περίπτωση της συγκεκριμένης κοινής υπουργικής απόφασης, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως, που αφορά βεβαίως στην προστασία της ευρύτερης περιοχής της Νήσου Οξειάς ως εθνικού πάρκου.

Παράλληλα, βεβαίως, μέσα στο πλαίσιο της δικής μας σκέψης και πολιτικής είναι, αυτό που οφείλουμε να κάνουμε, να προωθούμε την αειφόρο ανάπτυξη στις περιοχές του δικτύου NATURA 2000, ώστε να διευκολύνουμε την αξιοποίηση των αγαθών και υπηρεσιών που παρέχουν τα προστατευόμενα οικοσυστήματα με άμεσο και έμμεσο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Να επισημάνω απλώς εδώ ότι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκτιμηθεί ότι τα οφέλη από το δίκτυο NATURA 2000 μπορούν να ανέλθουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε 200 ή 300 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος από υπηρεσίες οικοσυστημάτων και σε 5 με 9 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, συνδεόμενα με δράσεις αναψυχής.

Συνεπώς είναι καθαρό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι οι περιοχές του δικτύου NATURA 2000 δίνουν πολύ μεγάλες, ανεξάντλητες θα μπορούσα να πω, ευκαιρίες ανάπτυξης στην περιφέρεια, σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές της πατρίδας μας και σε καμμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν εμπόδιο στην αναπτυξιακή διαδικασία.
Όμως, όλα τα παραπάνω –και κλείνω με αυτό- πρέπει τα βλέπει κανείς και τα βλέπουμε εμείς υπό το πρίσμα της διαχείρισης των περιοχών αυτών που να μην διαταράσσονται οι ευαίσθητες ισορροπίες των οικοσυστημάτων, τα οποία αποτελούν και τη φυσική μας κληρονομιά.
Ευχαριστώ πολύ.

NonPapersNews.gr



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading