Δασαρχείο Έδεσσας: ενημέρωση για αλλαγές στην δασική νομοθεσία

YlotomiaΤο Δασαρχείο Έδεσσας αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει τους πολίτες, ότι προκειμένου να ελαττωθούν τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς δασικών προϊόντων τα οποία στην εποχή μας έχουν έντονη έξαρση, η πολιτεία αναγκάστηκε να προβεί στην ψήφιση του νέου νόμου 4138/2013 (Φ.Ε.Κ. 72/τεύχος Α΄/19-3-2013). Με τον εν λόγω νόμο, τροποποιήθηκαν τα άρθρα 268 και 271 του Ν.Δ. 86/1969 (Δασικός Κώδικας) περί «Παράνομης υλοτομίας και μεταφοράς δασικών προϊόντων – Παράνομη κλαδονομή – Παράβαση Αστυνομικών Διατάξεων». Αν και οι αλλαγές στη δασική νομοθεσία είναι συνεχείς, εν τούτοις γίνεται ειδική μνεία για τον συγκεκριμένο νόμο, λόγω της αυστηροποίησης των ποινών για τους παραβάτες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι:

  • Αυστηρότερα τιμωρούνται οι παραβάτες στους οποίους καταλογίζεται ζημία σε δάσος ή δασική έκταση που υπερβαίνει τα 300 ευρώ, καθώς και οι παραβάτες των δασικών αστυνομικών διατάξεων (άρθρα 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα)
  • Εκτός της ποινικής δίωξης των παραβάσεων λαθροϋλοτομίας και παράνομης μεταφοράς, επιβάλλεται επί πλέον και Διοικητικό Πρόστιμο για τα κατασχεθέντα προϊόντα, ίση με το πενταπλάσιο της αξίας της προβλεπόμενης από τον πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων για την αντίστοιχη κατηγορία. Π.χ. για κάθε τόνο καυσόξυλων οξιάς το πρόστιμο είναι περ. 200 ευρώ ενώ για κάθε τόνο δρυός και λοιπών πλατύφυλλων είναι περ. 270 ευρώ. Το πρόστιμο βεβαιώνεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..
  • Κατάσχονται όλα τα μέσα υλοτομίας και μεταφοράς, καθώς και το δίπλωμα οδήγησης, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος του μεταφορέα

Θεωρούμε ότι στην δύσκολη οικονομικά εποχή που διανύουμε, το να προτιμούμε να είμαστε παραβάτες και να πληρώνουμε παραπάνω πρόστιμα ή να υφιστάμεθα όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα (κατάσχεση οχήματος, αφαίρεση διπλώματος οδήγησης κτλ), αν μη τι άλλο θεωρείται μη λογικό, με επί πλέον κόστος την αφαίρεση του δασικού πλούτου που είμαστε υποχρεωμένοι να αφήσουμε στα παιδιά μας.

ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Νομοθεσία, Υλοτομίες

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading