Πόροι άνω των 72 εκατ. για την αντιπυρική περίοδο

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

fotiesΠόροι άνω των 72 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για τη φετινή αντιπυρική περίοδο προκειμένου να υπάρξουν ενέργειες πρόληψης πυρκαγιών και να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα για τη δασοπροστασία.

Σε σύσκεψη ανώτερων υπηρεσιακών παραγόντων στο ΥΠΕΚΑ με θέμα την προετοιμασία για την πρόληψη και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών, υπήρξε ενημέρωση από τον ειδικό γραμματέα δασών Γιώργο Αμοργιανιώτη για τις διαθέσιμες πιστώσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου για τον σκοπό αυτό.

Αναλυτικά οι πιστώσεις ανά πηγή χρηματοδότησης είναι οι ακόλουθες:

  •   Για την συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου και των αντιπυρικών ζωνών, τους παρόδιους καθαρισμούς βλάστησης, την συντήρηση και κατασκευή υδατοδεξαμενών υδροληψίας των Π.Ο, την συντήρηση πυροφυλακίων κλπ., διατίθεται το ποσό των 2.500.000 ευρώ από πιστώσεις του Πράσινου Ταμείου.

Το πρόγραμμα έχει ήδη εγκριθεί με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ, έγινε η σχετική κατανομή στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και οι σχετικές πιστώσεις θα είναι διαθέσιμες εντός του Μαΐου.

  • Από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΓΔ (Ειδική Γραμματεία Δασών) διατίθεται το ποσό των 3.500.000 ευρώ για την πρόσληψη 251 ατόμων εποχικού προσωπικού 8μηνης διάρκειας, διαφόρων ειδικοτήτων, που θα κατανεμηθούν στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες.

Υπογράφηκε ήδη η σχετική Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και προωθείται άμεσα η διαδικασία της πρόσληψής τους.

  • Από πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού διατίθεται το ποσό των 3.950.000 ευρώ για την χρηματοδότηση της υπερωριακής εργασίας επιφυλακής και οργάνωσης εποχούμενων περιπόλων, για την εξυπηρέτηση του Προγράμματος Δασοπροστασίας 2013 από τις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες και την Κεντρική Υπηρεσία.

Έγιναν οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες και το πρόγραμμα ξεκινά με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή την 1η Μαΐου.

  • Από πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων θα διατεθεί το ποσό των 3.000.000 ευρώ για έργα και εργασίες αντιπυρικής προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκπόνηση της «Μελέτης ωρίμανσης για την ενδυνάμωση των μηχανισμών σχεδιασμού, εφαρμογής και ελέγχου δασικής πολιτικής», με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007 – 2013».

Επίσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υλοποίησης το πρόγραμμα των δασικών μέτρων του Ε.Π. «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί 38 αποφάσεις ένταξης έργων και εργασιών με δικαιούχους τις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, συνολικού προϋπολογισμού 19.250.000 ευρώ περίπου, καθώς και 15 αποφάσεις ένταξης έργων και εργασιών με δικαιούχους τους Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 6.070.000 ευρώ.

Επιπλέον, έχουν εκδοθεί αντίστοιχες αποφάσεις ένταξης έργων και εργασιών για τη βελτίωση της πρόσβασης στα διαχειριζόμενα δάση, συνολικού προϋπολογισμού 15.500.000 ευρώ.

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε η κατανομή της ΣΑΤΑ Πυροπροστασίας 2013 στους ΟΤΑ και στους συνδέσμους ΟΤΑ, συνολικού ποσού ύψους 18.400.000 ευρώ.



ΚατηγορίεςΑπασχόληση, Πυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading