Οι εκτάσεις που χαρακτηρίστηκαν δάση βγαίνουν από το σύστημα ΟΣΔΕ του ΟΠΕΚΕΠΕ

voskiΠολλοί κτηνοτρόφοι, που πάνε στις Ενώσεις να καταθέσουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, βλέπουν να κινδυνεύουν με μείωση των χρηματικών ποσών της εξισωτικής αποζημίωσης αλλά και της ενιαίας ενίσχυσης, λόγω αλλαγών στους χαρακτηρισμούς των βοσκοτόπων. Όπως εξηγούν στον ΑγροΤύπο αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥπΑΑΤ, αιτία είναι η προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως «βοσκότοπους». Η χώρα μας απειλείται μάλιστα και με πρόστιμα εάν δεν προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν έλεγχε αν οι εκτάσεις που δήλωναν οι κτηνοτρόφοι ήταν δασικές. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μας ανέφεραν ότι «έγινε αναβάθμιση του συστήματος και όσες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες από τα κατά τόπους Δασαρχεία σαν δασικές βγήκαν από τους χάρτες. Αυτό θα φέρει μείωση στα ποσά της εξισωτικής αλλά και στις ενισχύσεις όσων ασχολούνται με βιολογική κτηνοτροφία. Επίσης αν οι κτηνοτρόφοι έχουν εκτατικά δικαιώματα, τα οποία δεν τα καλύπτουν με τις υπόλοιπες εκτάσεις τους και χρησιμοποιούν βοσκότοπους μαζί με τη χρήση ζώων και αυτοί θα δούνε τα ποσά της ενίσχυσης να είναι μειωμένα».

Ο νόμος 4061 /2012 «Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Ρύθμιση εμπραγμάτων δικαιωμάτων και λοιπές διατάξεις», αναφέρει ότι όλες οι εκτάσεις με δασικό χαρακτήρα και αυτές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες προστατεύονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και δεν διέπονται από το ειδικό καθεστώς διαχείρισης σύμφωνα με τις διατάξεις της αγροτικής νομοθεσίας (ως δασικές εποικιστικές εκτάσεις).

Μέχρι σήμερα δήλωναν οι κτηνοτρόφοι αυτές τις εκτάσεις αλλά ποτέ δεν είχε ερευνηθεί αν ήταν δασικές εκτάσεις. Τώρα ο Δασάρχηςlivadia αποφασίζει αν οι εκτάσεις αυτές είναι βοσκότοποι ή δάση. Αν είναι δασικές εκτάσεις υπάρχει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει επικοινωνία σε επίπεδο γενικών γραμματέων μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΥΠΕΚΑ για την δημιουργία σύγχρονου χάρτη βοσκοτόπων στη χώρα μας. Όπως μας ανέφεραν από το ΥπΑΑΤ, «οι βοσκότοποι στις βόρειες χώρες αποτελούνται αποκλειστικά από χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Στη χώρα μας μπορεί να επιτρέπεται στα δάση να βόσκουν ζώα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναγνωρίζει τη δυνατότητα να εισπράττει ένας κτηνοτρόφος ενισχύσεις όταν τα ζώα του βόσκουν σε δασικές εκτάσεις με θαμνώδη και δενδρώδη βλάστηση». Όμως πρόβλημα θα υπάρξει και μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αφού ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που θα έχει ο κάθε κτηνοτρόφος δηλωμένα στην Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων θα πρέπει να βρει και τα ανάλογα εκτάρια βοσκοτόπων (τα δάση εξαιρούνται) για να εισπράξει την επιδότηση.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου, κ. Εμμανουήλ Κουγιουμτζής, «με μεγάλη έκπληξη παρατηρήθηκε ότι κατά την έναρξη της Ενεργοποίησης των ΔΕΕ 2013 στο Νέο Χαρτογραφικό Υπόβαθρο που έχει σταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις Ενότητες που είναι χαρακτηρισμένες ως βοσκότοποι υπάρχει μείωση της επιλεξιμότητας κατά ποσοστό 37,5 %. Αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός που δήλωνε 100 στρέμματα για να ενεργοποιήσει τα ΔΕΕ, την εξισωτική αποζημίωση και τις βιολογικές εκμεταλλεύσεις αντί των 100 στρεμμάτων θα έχει επιλέξιμα 62,5 στρέμματα».Μετά από όλα αυτά φαίνεται ότι μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων θα βρεθεί προ μεγάλων εκπλήξεων την ημέρα της πληρωμής των επιδοτήσεων, αφού το ποσό που θα εισπράξει θα είναι κατά πολύ λιγότερο από αυτό που έπαιρνε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης και η εξισωτική αποζημίωση του θα έχει μειωθεί κατά 37,5 %, ενώ το ποσοστό της μείωσης της επιδότησης των βιολογικών εκμεταλλεύσεων δεν μπορεί να εκτιμηθεί μιας που απατούνται σταθεροί κωδικοί και σταθερά στρέμματα. Μπορεί λοιπόν κατά την εφαρμογή της μείωσης της επιλεξιμότητας των στρεμμάτων, οι βιολόγοι κτηνοτρόφοι να μην πληρωθούν καθόλου και να δουν να τους επιβάλλονται και ποινές με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

agrotypos.gr



ΚατηγορίεςΚτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading