Οι 3 φετινές περιβαλλοντικές δράσεις του ΑΥΡΑ

anadasosiΜε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ της Coca-Cola Τρία Έψιλον συμμετείχε ενεργά στις πρωτοβουλίες προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρα μας, ανακοινώνοντας τις 3 φετινές περιβαλλοντικές δράσεις που θα υλοποιήσει, μέχρι το τέλος του 2013.

Με σταθερό συνεργάτη την επιστημονική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, συνεχίζοντας για 5η χρονιά το διεθνώς βραβευμένο περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα», το ΑΥΡΑ προσκάλεσε το κοινό να ψηφίσει στη σελίδα του στο facebook http://www.facebook.com/avragreen.grκαι στο επίσημο website του http://www.avragreen.gr μεταξύ 10 προτεινόμενων δράσεων που επιθυμεί να γίνουν πράξη!

Η ψηφοφορία έληξε στις 31 Μαΐου, αναδεικνύοντας τις ακόλουθες 3 περιοχές:

  • Δράμα – Βελτίωση και ανάδειξη της βλάστησης του Βοτανικού Κήπου (συγκέντρωσε 9.370 ψήφους)
  • Καλάβρυτα – Συντήρηση και ανάδειξη του δασικού μονοπατιού (συγκέντρωσε 8.301 ψήφους)
  • Σκιάθος – Εμπλουτισμός βιοτόπου κουκουναριών (συγκέντρωσε 6.815 ψήφους)

Το έργο αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού προγράμματος ξεκίνησε το 2008 με κύριους στόχους τη συμβολή στην ανάκαμψη του φυσικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της προστασίας της βιοποικιλότητας και της προστασίας της «παραγωγής» πόσιμου νερού από τα δάση, καθώς το δάσος διαδραματίζει πρωταρχικό ρόλο στη δημιουργία, την ποσότητα, την ποιότητα και τη διαχείριση του υδάτινου στοιχείου.

Το πρόγραμμα αποτελεί ορόσημο για τα δεδομένα της χώρας μας καθώς μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί τα παρακάτω αποτελέσματα:

  • φύτευση 29.140 δέντρων σε 7 περιοχές της Ελλάδας
  • καθαρισμοί 7 περιαστικών δασών, συλλέγοντας 17.6 τόνους απορριμμάτων, ανακυκλώσιμων υλικών και οργανικής ύλης
  • ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευση 65.800 μαθητών, μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος «Δάσος, πηγή νερού και ζωής»

Περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Κάποια Δάση έχουν τη δική τους Αύρα»

1. ΒΕΛΤΙΩΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ ΔΡΑΜΑΣ (ΔΡΑΜΑ)

Η Δράμα βρίσκεται στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Το πρόβλημα: Η δημιουργία ενός Βοτανικού Κήπου, αποτελούσε πάντοτε ένα στόχο του Τμήματος Δασοπονίας & ΔΦΠ με σκοπό την πιο ολοκληρωμένη παρουσίαση των μαθημάτων Δασικής Βοτανικής και την ενίσχυση της επικοινωνίας του Τμήματος με τους κατοίκους της περιοχής, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί για οικονομικούς λόγους.

Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Τμήμα Δασοπονίας & ΔΦΠ και το Δασαρχείο Δράμας, έχουν σκοπό την εφαρμογή δράσεων για συμπλήρωση, βελτίωση και ανάδειξη της υπάρχουσας βλάστησης, με ήπιες παρεμβάσεις και δημιουργία κήπων σε μεγάλο μέρος του περιβάλλοντα χώρου του ΤΕΙ, ώστε ο επισκέπτης να αποκτά ουσιαστική γνώση για τη βλάστηση και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

2. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΑΣΙΚΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ)

Το όρος Χελμός, γνωστός και ως Αροάνια Όρη, είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας.

Το πρόβλημα: Ο ορεινός όγκος του Χελμού συγκεντρώνει ετησίως πλήθος επισκεπτών που ασχολούνται με την πεζοπορία, την ορειβασία, τη χιονοδρομία, την ποδηλασία, ακόμα και τον αεραθλητισμό. Το μονοπάτι “Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο” διασχίζει και την Περιοχή Προστασίας της Φύσης “Δάσος Ανεξαρτησίας Καλαβρύτων”, που αφορά σε μια έκταση σημαντικού δασικού πλούτου. Το συγκεκριμένο μονοπάτι, χρήζει άμεσης συντήρησης.

Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, θα βελτιώσουν την κατάσταση του μονοπατιού «Καλάβρυτα-Χιονοδρομικό Κέντρο» μέσω συντήρησης, καθαρισμού, σήμανσης και διαμόρφωσης χώρων στάσης κατά μήκος της διαδρομής με παγκάκια.

3. ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ ΒΙΟΤΟΠΟΥ ΚΟΥΚΟΥΝΑΡΙΩΝ (ΣΚΙΑΘΟΣ)

Η Σκιάθος είναι ένα από τα τρία νησιά των Σποράδων. Όλες οι δασικές εκτάσεις της Σκιάθου που καλύπτονται με χαλέπιο πεύκη και αείφυλλα πλατύφυλλα, καθώς και το δάσος των Κουκουναριών, έχουν κηρυχτεί ως Αισθητικά Δάση, και προστατεύονται από ειδικές περιβαλλοντικές διατάξεις.

Το πρόβλημα: Εξαιτίας της πυκνής κάλυψης των δέντρων της Κουκουναριάς και των αείφυλλων πλατύφυλλων θάμνων του υπορόφου, το φως του ήλιου, απαραίτητο για την βλάστηση των σπόρων της κουκουναριά, δεν φτάνει στα κατώτερα στρώματα του δάσους. Το πρόβλημα επιβαρύνεται και από την αυξημένη παρουσία τουριστών, η οποία ευνοεί την αυξημένη παρουσία τρωκτικών τα οποία καταναλώνουν τους σπόρους της κουκουναριάς, επιτείνοντας το πρόβλημα ακόμη περισσότερο.

Η δράση: Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΑΥΡΑ και ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, σε συνεργασία με το Δήμο, το Δασαρχείο Σκιάθου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», θα συμβάλλουν στην ανανέωση και στον εμπλουτισμό του βιοτόπου των Κουκουναριών, με τη φύτευση 1.000 δέντρων κουκουναριάς (Pinus pinea), τα οποία θα φροντίζουν για τα τρία πρώτα χρόνια.

Κέρδος online 7/6/2013 



ΚατηγορίεςΠεριβάλλον

Tags: ,

1 replies

  1. OMORFES K THETIKES ENERGEIES!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading