Το ελεφαντόδοντο αποσταθεροποιεί την Αφρική

REUTERS/ROMEO RANOCO

Δραματική προειδοποίηση για το τεράστιο κόστος της λαθροθηρίας, όχι μόνο για τη Φύση, αλλά και για τη σταθερότητα και την ευημερία των αφρικανικών χωρών, απηύθυνε η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης με αφορμή τη δημοσιοποίηση κοινού σχεδίου δράσης με το WWF.

Σύμφωνα με κείμενο που υπέγραφε ο πρόεδρος της τράπεζας Ντόναλντ Καμπερούκα, παραμονές διάσκεψης για το ζήτημα στο Μαρόκο, μόνο το 2011 έως και 30.000 αφρικανικοί ελέφαντες – το 8% του συνολικού πληθυσμού ελεφάντων στην ήπειρο – θανατώθηκαν για τους χαυλιόδοντές τους, οι οποίοι πωλούνται προς όλο και μεγαλύτερα ποσά. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Καμερούν, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, το Τσαντ και την Γκαμπόν.

«Το παράνομο διεθνές εμπόριο ελεφαντόδοντου και άλλων προϊόντων που προέρχονται από άγρια ζώα αποτελεί οργανωμένο έγκλημα μαζικής κλίμακας, με τζίρο έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο», σημείωνε ο Καμπερούκα. «Βίαιες συμμορίες οπλισμένες με Καλάσνικοφ πραγματοποιούν επιδρομές στα δάση της Αφρικής, απειλούν κοινότητες, υπονομεύουν τις τοπικές οικονομίες και αποσταθεροποιούν κυβερνήσεις.»

Ως πρώτο βήμα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης προτείνει την εντατικοποίηση των τελωνειακών ελέγχων. Συνιστά επίσης την ενίσχυση των ομάδων που πραγματοποιούν περιπολίες με στόχο την αναχαίτιση των λαθροκυνηγών, καθώς και αυστηρότερη εφαρμογή των νόμων και των ποινών εις βάρος των λαθρεμπόρων.

Η τράπεζα όπως και το WWF παραδέχονται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνονται τέτοια μέτρα. Απευθυνόμενοι ωστόσο στους υπουργούς Οικονομικών των αφρικανικών κρατών που βρέθηκαν στο συνέδριο, στο Μαρακές, τους κάλεσαν να δεσμευτούν «στο ύψιστο επίπεδο, καθώς μόνο αυτό θα μας επιτρέψει να περιορίσουμε αυτήν την κρίση», όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Τζιμ Λιπ.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για στενότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που πλήττονται περισσότερο, αλλά και για ανάληψη δράσης στις χώρες, όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ζήτηση για ελεφαντόδοντο, λέγοντας ότι «το να βάλουμε στο στόχαστρο τους λαθροθήρες δεν αρκεί αν, την ίδια ώρα, δεν αντιμετωπίσουμε τις χώρες που παρέχουν τις βάσεις για αυτό το εμπόριο.»

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading