Πανγεωτεχνικό Αγωνιστικό Μέτωπο: Ανακοίνωση για το Νόμο για τους Δασικούς Χάρτες

ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία νόμος που αφορούσε το Εθνικό Κτηματολόγιο και τους Δασικούς Χάρτες. Όταν κατατέθηκε το σχετικό σχέδιο νόμου στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Σπ. Μάμαλης σε συνεργασία με τον αντιπρόεδρο Ν. Μπόκαρη, χωρίς καμία ενημέρωση των υπολοίπων μελών του ΔΣ, προχώρησαν στη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας (Ο.Ε.) με στόχο τη διαμόρφωση άποψης για το νομοσχέδιο, ενόψει και της συζήτησης του στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Μετά από μια συνάντηση της Ο.Ε., όπου διαφάνηκε ότι δεν θα ήταν δυνατή η έκδοση ενός κοινού κειμένου και με δεδομένο ότι λόγω έναρξης της συζήτησης στη Βουλή δεν υπήρχαν περιθώρια περαιτέρω συναντήσεων, κάθε μέλος της Ο.Ε. υπέβαλε στο συντονιστή αντιπρόεδρο, αλλά και στο ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ το δικό του κείμενο. Ο συν. Μπόκαρης, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε συμφωνία, συνέταξε αυθαίρετα ένα κείμενο που στη ουσία του δεν απέρριπτε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, αλλά έκανε προτάσεις για «εποικοδομητικές νομοτεχνικές βελτιώσεις». Στη συνέχεια το κείμενο αυτό το κατέθεσε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε ως εκπρόσωπος του ΓΕΩΤΕΕ αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ).

Το κείμενο που έφτιαξε και κατέθεσε ο συν. Μπόκαρης σε συνεργασία με τον συν. Μάμαλη, βαπτίσθηκε ως θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ, χωρίς να έχει συζητηθεί στο Δ.Σ., ούτε να έχουν ενημερωθεί τα μέλη του Δ.Σ. σχετικά. Η αυθαιρεσία σε όλο της το μεγαλείο!

Σημειώνουμε ότι ο συν. Μπόκαρης  και οι φορείς που δήθεν εκπροσώπησε (ΓΕΩΤΕΕ-ΠΕΔΔΥ) ήταν οι μοναδικοί, που στη διαδικασία της ακρόασης στη αρμόδια Επιτροπή, δεν απέρριψαν το σχέδιο νόμου και δεν ζήτησαν την απόσυρση ή την καταψήφιση του, αλλά έκαναν «εποικοδομητικές προτάσεις για νομοτεχνικές βελτιώσεις». Σε αντίθεση με αυτή την ενδοτική στάση, είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο το Τεχνικό Επιμελητήριο, όσο και ο Σύλλογος Συμβολαιογράφων, που επίσης συμμετείχαν στην ακρόαση στη Βουλή, απέρριψαν κατηγορηματικά το σχέδιο νόμου και ζήτησαν την απόσυρση ή την καταψήφιση του.

Όλα τα παραπάνω έγιναν για ένα σχέδιο νόμου, που ουσιαστικά αφαίρεσε κάθε ίχνος αρμοδιότητας και παρέμβασης των δημόσιων δασικών υπηρεσιών στις διαδικασίες σύνταξης, ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, παραδίδοντας το σύνολο του έργου στην Κτηματολόγιο Α.Ε., μια ανώνυμη εταιρεία η οποία είναι υπό ιδιωτικοποίηση. Παραδόθηκε δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, και με την προσυπογραφή των Μάμαλη-Μπόκαρη, η διαδικασία εξασφάλισης της προστασίας των δασών και της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα στις διαδικασίες σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου κατά τις οποίες, όπως αποδείχτηκε μέχρι σήμερα, το δημόσιο συμφέρον και η υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας θεωρούνται «αναχρονισμός».

Όλα τα παραπάνω έγιναν επίσης κόντρα στις πάγιες μέχρι σήμερα θέσεις του ΓΕΩΤΕΕ και της ΠΕΔΔΥ για τα συγκεκριμένα θέματα, θέσεις που έχουν επιβεβαιωθεί διαχρονικά από τα συλλογικά όργανα τόσο του ΓΕΩΤΕΕ όσο και της ΠΕΔΔΥ. Το αποτέλεσμα όλης αυτή της διαδικασίας ήταν η ψήφιση του νόμου σε ακόμη χειρότερη έκδοση από το αρχικό σχέδιο.

Συνάδελφοι, αποδείχθηκε για ακόμη μια φορά ότι οι ενδοτικές συμπεριφορές το μόνο που καταφέρνουν είναι να χειροτερεύουν την κατάσταση και βέβαια επιβεβαιώθηκε το γεγονός, ότι η αυθαίρετη και αντιδημοκρατική λειτουργία του προεδρείου του ΓΕΩΤΕΕ εκτός των άλλων, έχει στόχο και την παραβίαση αποφάσεων συλλογικών οργάνων και πάγιων θέσεων, προκειμένου να βάλει πλάτες στις κυβερνητικές επιλογές.

Αθήνα  10  ΙΟΥΛΗ  2013

Διαβάστε επίσης:



ΚατηγορίεςΔιάφορα

Tags: , , , ,

1 replies

  1. Το μόνο σχόλιο μου είναι η αντιπαράθεση στις θέσεις του ΠΑΜΕ όπως εκφράστηκε στην από 10-7-2013 επιστολ’ή μου και δημοσιοποιήθηκε στον ιστότοπο του ΓΕΩΤΕΕ http://www.geotee.gr/lnkFiles/20130711_20130711-01-Mpokarhs-Apanthsh_Se_PAME.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading