Ανάκληση της απόφασης ανάρτησης του Δασικού Χάρτη Καβάλας

dasikos xartis kavalasΤην Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013 η Δ/νση Δασών Ν. Καβάλας, με την αριθμ. 15889/10-7-2013 απόφαση της, ανάρτησε τον Δασικό Χάρτη της Δημοτικής Κοινότητας Καβάλας του Δήμου Καβάλας.

Τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα στο τοπικό τύπο, η δημοτική αρχή αντέδρασε και εξέφρασε την αντίθεση της για ορισμένες περιοχές «γκρίζες ζώνες» που περιλαμβάνονται στο δασικό χάρτη και ζήτησε την ανάκληση του ώστε το θέμα να εξετασθεί εξαρχής.

Στο εν λόγω θέμα αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Καβάλας, Κωστής Σημιτσής, στη διάρκεια της συσκέψεως που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος έχει υποστεί μία μεγάλη οικονομική ζημιά από τη σχετική νομοθεσία που ορίζει ως δάσος ακόμα και τις εκτάσεις που καλύπτονται από πουρνάρια ύψους 10 εκατοστών (http://www.proininews.gr). Απο το ίδιο δημοσίευμα μαθαίνουμε ότι από τη γραμματεία του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη προσφάτως ζητήθηκαν διευκρινίσεις για τις υπό αμφισβήτηση περιοχές και υπήρξε ακόμη και υπαινιγμός για ανάκληση του δασικού χάρτη.

Διαταγή ανάκλησης

Η Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ απέστειλε έγγραφο – διαταγή στην Δ/νση Δασών Καβάλας με το οποίο της ζητάει να προβεί στην ανάκληση της απόφασης ανάρτησης του Δασικού Χάρτη της Δ.Κ. Καβάλας. Ο λόγος που επικαλείται είναι η δημοσίευση του νόμου 4164/2013 (ΦΕΚ Α΄156), με τον οποίο τροποποιούνται διατάξεις άρθρων του ν. 3889/2010 καθώς και η παρ. 6 στοιχείο ε΄(pdf) του άρθρου 3 του ν. 998/1979, που αφορά περιοχές που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, διατάξεις τις οποίες επικαλέστηκε η Δ/νση Δασών Καβάλας στην απόφασης ανάρτησης.

Η άποψη της Δ/νσης Δασών

Από την πλευρά της, η Δ/νση Δασών Καβάλας, υποστηρίζει ότι η απόφαση ανάρτησης του δασικού χάρτη εξακολουθεί να διατηρεί το αντικείμενο της και είναι νόμιμη, διότι ο χρόνος έκδοσης της ήταν η 10η Ιουλίου 2013 ενώ ο χρόνος έναρξης ισχύος του νέου νόμου (ν.4164/2013) ήταν η 19η Ιουλίου 2013, δηλαδή 10 ημέρες μετά την δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ορίζει το άρθρο 18 (έναρξη ισχύος) του ιδίου νόμου. Καθώς, επίσης, και από την μη πρόβλεψη αναδρομικότητας των διατάξεων του ν.4164/2013, ώστε να θεωρούνται εφαρμοστέες οι ρυθμίσεις αυτού κατά το χρόνο έκδοσης της απόφασης και να ανατρέψουν αναδρομικώς τα βάσει αυτού παραχθέντα νομικά αποτελέσματα.

Σύμφωνα με την Δ/νση Δασών Καβάλας, δεν δικαιολογείται η ανάκληση της απόφασης και δεν δημιουργείται σχετική υποχρέωση προς ανάκληση, διότι υφίστανται (κατά τον χρόνο έκδοσης) όλες οι ουσιαστικές και τυπικές προϋποθέσεις της απόφασης ανάρτησης του Δασικού Χάρτη, που βρίσκουν νόμιμο έρεισμα στις τότε υφιστάμενες ισχύουσες διατάξεις του ν. 3889/2010. Άλλωστε από την εν λόγω διοικητική πράξη ενόψει του συγκεκριμένου εξαιρετικού δημοσίου συμφέροντος, οι διοικούμενοι αντλούν συγκεκριμένη αυτονόητη ωφέλεια της οριοθεσίας των Δασικών εκτάσεων. Επιπλέον διασφαλίζει την δημόσια περιουσία και τον φυσικό μας πλούτο, ενώ συμβάλλει στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού και θωρακίζει από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση. Επίσης, ειδικότερα αλυσιτελώς και συνεπώς αβάσιμα γίνεται η επίκλησή, ότι για τον προσδιορισμό των περιοχών κατάρτισης του δασικού χάρτη συμπεριλήφθηκαν «περιοχές που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας» και αυτό διότι πρόδηλο είναι, ότι ο παράνομος ή μη χαρακτήρας κάθε πράξεως κρίνεται με βάση το νομικό καθεστώς, που κρατεί κατά το χρόνο που αυτές συντελούνται.

Το Μήλο της Έριδος

Παρακολουθώντας την αναστάτωση που έχει προκαλέσει η ανάρτηση του δασικού χάρτη, καταλαβαίνουμε ότι το ενδιαφέρον της Δημοτικής Αρχής επικεντρώνεται κυρίως σε συγκεκριμένη έκταση που εντάχθηκε στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης και το οποίο εγκρίθηκε με το Π.Δ. της 29-5-1985 (ΦΕΚ Δ΄279/1985). Για την έκταση αυτή, η Δ/νση Δασών Καβάλας τονίζει ότι ουδέποτε θεωρήθηκε νόμιμη η ένταξή της στο ρυμοτομικό σχέδιο και μέχρι σήμερα η Πολεοδομία δεν εκδίδει οικοδομικές άδειες στη ζώνη αυτή ενώ το Δασαρχείο Καβάλας προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προάσπισης των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου (πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής κλπ.). Επιπλέον η έκταση αυτή κατά τις διαδικασίες του Εθνικού Κτηματολογίου έχει περιληφθεί στην πλειοψηφία της, ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου βάσει του τεκμηρίου κυριότητας. Επίσης, η συγκεκριμένη έκταση είναι συνταγματικώς προστατευόμενη περιοχή και σαφώς εμπίπτει στις ειδικές διατάξεις των περί δασών νομοθεσίας, ακόμα και με την έναρξη ισχύος του ν.4164/2013, αφού αποτελεί τμήμα επιφάνειας που κηρύχθηκε ως αναδασωτέα έκταση, ως αισθητικό δάσος και ως προστατευτικό δάσος.

Τελευταία πράξη

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 3 του ν. 3528/2007 «…Όταν σε διαταγή, η οποία προδήλως αντίκειται σε διατάξεις νόμων ή κανονιστικών πράξεων, διατυπώνονται επείγοντες και εξαιρετικοί λόγοι γενικότερου συμφέροντος ή όταν, ύστερα από άρνηση υπακοής σε πρώτη διαταγή που προδήλως αντίκειται σε τέτοιες διατάξεις, ακολουθήσει δεύτερη διαταγή που εκθέτει επείγοντες και εξαιρετικούς λόγους γενικότερου συμφέροντος, ο υπάλληλος οφείλει να εκτελέσει τη διαταγή και να αναφέρει συγχρόνως στην προϊσταμένη αρχή εκείνου που τον διέταξε …». Τις επόμενες μέρες θα γνωρίζουμε την κατάληξη της υπόθεσης…

ΟΜΝ – 23.7.2013



ΚατηγορίεςΔασικοί Χάρτες

Tags:

2 replies

  1. προφανώς το οτι αναρτήθηκε ταυτόχρονα και η Σύμη και εκεί δεν υπήρχε θέμα νέου νόμου αποδεικνύει την κοροιδία. Τα ίδια έγιναν και στον χορτιάτη με τον Κισσό αποδεικνύοντας ότι τα συμφέροντα των δημάρχων έχουν μακριά χέρια μέσα στα Υπουργεία. Οι πολεοδομικές ατασθαλίες βγαίνουν στον αφρό με τους χάρτες και φέρνουν ξεκαθάρισμα που τελικά ενοχλεί

Trackbacks

  1. Διεύθυνση Δασών Καβάλας: ο δασικός χάρτης ισχύει | Δασαρχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading