Πτωχευμένη δασοπυρόσβεση

Η ΑΥΓΗ | 26.7.2013

purosvestiki, katasvesiΑπό πτωχευμένη εταιρεία, που υποδείχθηκε από το ΝΑΤΟ, ενοικιάζει το Ελληνικό Δημόσιο ελικόπτερα για τη δασοπυρόσβεση, την ίδια στιγμή που η εν λόγω σύμβαση δεν υπάγεται στο Ελληνικό Δίκαιο. Κατά τα άλλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως Νίκος Δένδιας παραδέχεται με δηλώσεις του ότι είναι γερασμένος ο στόλος ελικοπτέρων και τα δάση μένουν απροστάτευτα από τις πυρκαγιές.

Με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Καφαντάρη, Θ. Δρίτσας, Δ. Τσουκαλάς, Μ. Διακάκη και Στ. Παναγούλης ζητούν πλήρη έλεγχο της υπόθεσης και κατάθεση πορισμάτων στη Βουλή, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να προτιμά την ενοικίαση ελικοπτέρων για τη δασοπυρόσβεση από τη ΝΑΤΟϊκή εταιρεία εξοπλισμών NAMSA και να συνάπτει συμβάσεις οι οποίες δεν διέπονται από το Ελληνικό Δίκαιο.

Κι αν σκανδαλώδης είναι η προτίμηση για ενοικίαση και όχι για αγορά ελικοπτέρων, ακόμη πιο σκανδαλώδες είναι ότι το 2012 η ενοικίαση έγινε μέσω NAMSA από δυο καναδικές εταιρείες, τις Ericsson και Skylink, εκ των οποίων η δεύτερη πτώχευσε, αλλά το ελληνικό κράτος πλήρωσε προκαταβολή 30% για την προμήθεια, χωρίς να έχει λάβει εγγυητική επιστολή.

Βέβαια, οι διευκολύνσεις είχαν την υπογραφή των τότε υπουργών Φ. Σαχινίδη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Μαν. Όθωνα, που με τροπολογία απάλλαξαν τη NAMSA από οποιαδήποτε κράτηση και αναγνωρίστηκε η δυνατότητας χορήγησης προκαταβολής έως 50% του τιμήματος χωρίς κατάθεση εγγυητικής επιστολής.

Σημειωτέον ότι το προφίλ της Skylink ουδεμία σχέση έχει με ελικόπτερα δασοπυρόσβεσης, τουναντίον εξειδικεύεται σε αερομεταφορά φορτίων, προμήθεια καυσίμων σε αεροσκάφη και υπηρεσίες αεροδρομίου. Παρ’ όλα αυτά, η Skylink προτιμήθηκε από τα αρμόδια υπουργεία για την ενοικίαση ελικοπτέρων και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι ενώ “η Skylink βρισκόταν σε οικονομικούς ή και νομικούς περιορισμούς και δεν μπορούσε να συμμετέχει σε δημόσιες συμβάσεις, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο, συμπεριλαμβάνεται στον διαγωνισμό και μάλιστα της ανατίθεται μέρος του έργου”. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι “εφ’ όσον και για τη ΝΑΜSA δεν ισχύει το Κοινοτικό Δίκαιο, δεν δικαιολογεί αυτή την εξόφθαλμα προνομιακή αντιμετώπιση εταιρειών”.

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, “όλοι οι διαγωνισμοί που διενεργούνται από τη NAMSA/NSPA για λογαριασμό, στην προκείμενη περίπτωση, του ελληνικού κράτους, είναι απόρρητοι, δεν υπάρχει διαφάνεια και δεν γνωστοποιείται η σύμβαση μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και των αναδόχων εταιρειών (π.χ. Skylink, Ericsson)”, επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσο για τη συντήρηση των ελικοπτέρων, με απόφαση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αυτή δεν ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, αλλά μέσω της NAMSA δόθηκε σε ελληνική εταιρεία η συντήρηση των ελικοπτέρων τύπου Super Puma (συντήρηση G-12), ενώ για ίδιου τύπου ελικόπτερο το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανέθεσε και πάλι μέσω NAMSA τη συντήρηση σε ισπανική εταιρεία.

Η.Β.



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading