ΓΕΩΤΕΕ: σύνταξη Διαχειριστικών Μελετών σε κοινόχρηστους χώρους πρασίνου

geoteeΕπιστολή στον Αν. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρο Καλαφάτη, απέστειλε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. με αφορμή την υπ’ αριθ. 125837/726/3-6-2013 (ΦΕΚ Β΄1528) υπουργική απόφασή με την οποία καθορίστηκαν οι προδιαγραφές σύνταξης των μελετών διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου.

Με την επιστολή αυτή, ο κ. Μάμαλης, ενημερώνει τον κ. Καλαφάτη, ότι η διατύπωση της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της απόφασης, σύμφωνα με την οποία οι Διαχειριστικές Μελέτες και Τεχνικές Εκθέσεις Εργασιών της δασικής βλάστησης, συντάσσονται από δασολόγο και συνυπογράφονται από γεωπόνο εφόσον φύονται και μη δασικά είδη, με ευθύνη της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τους εν λόγω χώρους, δημιούργησε αρνητικό κλίμα μεταξύ γεωπόνων και δασολόγων, προκάλεσε αναστάτωση στους κόλπους του Επιμελητηρίου και αποτέλεσε θέμα ημερήσιας διάταξης της 9ης/30-7-2013 συνεδρίασης του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ.

Στη εν λόγω συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο, παίρνοντας υπόψιν του ότι:

1)    Με την εν λόγω Υ.Α. καθορίστηκαν οι προδιαγραφές σύνταξης των διαχειριστικών μελετών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, παρά το γεγονός ότι η εξουσιοδοτική της διάταξη (παρ. 1 του αρ. 49 του Ν. 998/1979, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), προέβλεπε τον καθορισμών των προδιαγραφών σύνταξης μελετών διαχείρισης πάρκων και αλσών.

2)    Οι μελέτες των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα πάρκα και άλση, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία περί ανάθεσης δημόσιων μελετών (Π.Δ. 541/78, Ν. 3316/2005), υπάγονται στις μελέτες της κατηγορίας 25 «Φυτοτεχνική Διαμόρφωση Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου». Δικαίωμα σύνταξης και υπογραφής των εν λόγω μελετών έχουν τόσο οι γεωπόνοι όσο και οι δασολόγοι, οι οποίοι και διαθέτουν το απαιτούμενο επιστημονικό-γνωστικό υπόβαθρο που ορίζει ο νόμος. Ακόμη, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 344/2000 «Άσκηση επαγγέλματος γεωτεχνικού», η συμμετοχή γεωπόνων ή δασολόγων στην εκπόνηση και επίβλεψη των φυτοτεχνικών μελετών, είναι υποχρεωτική. Επιπλέον, η κατασκευή των δημόσιων έργων Πρασίνου γίνεται από εργολήπτες που είναι εγγεγραμμένοι στο αντίστοιχο μητρώο του ΥΠΟΜΕΔΙ, στο οποίο περιλαμβάνονται τόσο οι γεωπόνοι όσο και οι δασολόγοι.

3)    Οι γεωπόνοι και οι δασολόγοι που υπηρετούν στον Δημόσιο τομέα (σε Δήμους Περιφέρειες, Υπουργεία κλπ), με βάση τα κατοχυρωμένα επαγγελματικά τους δικαιώματα αλλά και τις αρμοδιότητες που πηγάζουν από τα οργανογράμματα των υπηρεσιών τους, είναι υπεύθυνοι, μεταξύ άλλων, και για την μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και συντήρηση έργων πρασίνου.

4)    Η επίμαχη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 3 της Απόφασης, με την οποία, επί της ουσίας, αποκλείονται οι γεωπόνοι από την σύνταξη των εν λόγω Μελετών και Τεχνικών Εκθέσεων,

  • περιορίζει αναιτιολόγητα το δικαίωμα των γεωπόνων να ασκούν μια νομοθετικά κατοχυρωμένη επαγγελματική τους δραστηριότητα, και
  • υπονομεύει τη δυνατότητα των υπηρεσιών πρασίνου, κυρίως των Δήμων, όταν αυτές είναι στελεχωμένες με γεωπόνους και δεν απασχολούν δασολόγους, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους που αφορούν τη μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και συντήρηση των δημόσιων έργων πρασίνου

5)    Τα πάρκα και τα άλση, μπορεί να εντάχθηκαν για λόγους προστασίας τους (απαγόρευση αλλαγής της χρήσης και λειτουργίας τους ως κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, αειφορική διαχείριση κλπ) στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ωστόσο δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, με βάση τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ορισμό, ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

6)    Οι μελέτες διαμόρφωσης και διαχείρισης των κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ως δασικές (κατηγορίας 24 του Π.Δ. 541/1978), δεδομένου ότι στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται μόνο οι μελέτες διαχείρισης δασών και ορεινών βοσκοτόπων, δασοτεχνικής διευθέτησης ορεινών λεκανών χείμαρρων, αναδασώσεων, δασικών οδών και δασικών μεταφορικών εγκαταστάσεων και εκτέλεσης εργασιών κατάρτισης, διόρθωσης και συμπλήρωσης των δασικών χαρτών και λοιπών εργασιών ως την κύρωσή τους.

7)    Οι εν λόγω μελέτες μπορούν να θεωρηθούν μόνο ως υποσύνολο των Μελετών Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρου και Έργων Πρασίνου, τις οποίες, όπως προαναφέρθηκε, συντάσσουν τόσο οι γεωπόνοι όσο και οι δασολόγοι.

και κινούμενο στα πλαίσια προάσπισης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μελών του, αποφάσισε ομοφώνα να ζητήσει την αναδιατύπωση της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της Υ.Α. 125837/726/3-6-2013 (ΦΕΚ Β΄1528), έτσι ώστε να διατυπώνεται με σαφήνεια ότι δυνατότητα σύνταξης όλων των κατονομαζόμενων σε αυτήν Διαχειριστικών Μελετών και Τεχνικών Εκθέσεων Εργασιών, έχουν, ισότιμα, τόσο οι δασολόγοι όσο και οι γεωπόνοι.

Σχετικά αρχεία:



ΚατηγορίεςΔασικές Μελέτες

Tags: , , , ,

1 replies

Trackbacks

  1. Προσφυγή στο ΣτΕ περί «προδιαγραφών σύνταξης μελετών διαχείρισης κοινόχρηστων χώρων πρασίνου» | Δασαρχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading