WWF: Φυτεύουν τσιμέντο στα δάση

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

axiopoiisiΤουριστικές επενδύσεις από οργανωμένα συμφέροντα, που θα κατακλύσουν με τσιμέντο εκτάσεις με αραιή φρυγανική δασική βλάστηση, δηλαδή με την πιο τυπική μορφή χαμηλής βλάστησης στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο, βλέπει το WWF Ελλάς, πίσω από τις διατάξεις του νέου του ΥΠΕΚΑ, με τις οποίες παύει οριστικά να προστατεύεται από τη δασική νομοθεσία τουλάχιστον το 15% της ελληνικής επικράτειας.

Οι εκπρόσωποι της οικολογικής οργάνωσης σε συνέντευξη Τύπου κατήγγειλαν το νομοσχέδιο που έδωσε το ΥΠΕΚΑ σε σύντομη διαβούλευση επτά ημερών, ως καταστροφικό για το περιβάλλον και επιζήμιο για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και ζήτησαν την άμεση απόσυρσή του.

Κατά περίεργη «σύμπτωση», στις εκτάσεις των οποίων η προστασία υποβαθμίζεται, περιλαμβάνονται περιζήτητες προς εκμετάλλευση παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει άλλου είδους δασική βλάστηση, επισήμανε η WWF Ελλάς. Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτές οι εκτάσεις είναι κυρίως στις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη, την Πελοπόννησο και τη δυτική Ελλάδα, διαμορφώνοντας ένα ελκυστικό περιβάλλον.

Οι βασικές παρατηρήσεις που διατυπώνει η WWF Ελλάς για το δασικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ είναι ότι:

* Δίνεται πρώτης τάξεως κίνητρο στους εμπρηστές, καθώς οι παραπάνω εκτάσεις δεν θα μπορούν πλέον να κηρύσσονται αναδασωτέες.

* Στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις και δάση, αυξάνεται η ένταση και ο αριθμός των χρήσεων που επιτρέπονται.

* Πολύτιμες κατηγορίες δασών και δασικών εκτάσεων, όπως οι παραθαλάσσιες, οι παραλίμνιες και όσες βρίσκονται εντός περιοχών Natura, δεν προστατεύονται πια από χρήσεις που μέχρι σήμερα απαγορεύονταν σε αυτές.

* Αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής προστίμων για παράνομες χρήσεις ή καταπατήσεις δασικής γης.

* Προβλέπονται περίεργες νέες χρήσεις, όπως «έρευνες για θησαυρούς», εγκαταστάσεις σωμάτων ασφαλείας, κάθε είδους κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, χώροι απόθεσης αποβλήτων, ιστοί μέτρησης ανέμου, σε όλες τις περιπτώσεις μαζί με την οδοποιία τους και τις συνοδές τους εγκαταστάσεις, και φυσικά μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα.

* Νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις μας πάρκα και άλση.

«Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ είναι τόσο προβληματικό, ώστε δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για συζήτηση», τόνισε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς. «Τα πραγματικά προβλήματα μπορούν να επιλυθούν, χωρίς να καταστραφεί η δασική περιουσία της χώρας», συνέχισε ο ίδιος προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε βαθιά οικολογική κρίση και ότι «όταν αγνοούμε το φυσικό μας κεφάλαιο, τότε δεν μιλάμε για ανάπτυξη αλλά για ξεπούλημα».

Την απόσυρση του δασικού νομοσχεδίου ζητεί επίσης το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη σημειώνοντας με επιστολή της προέδρου της οργάνωσης, Μαργαρίτας Καραβασίλη, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ ότι η βασική φιλοσοφία του σχεδίου νόμου λειτουργεί αντίθετα στις αρχές της Αειφόρου Ανάπτυξης με ιδιαίτερες επιπτώσεις στην προστασία του δασικού πλούτου της χώρας και γενικά στο περιβάλλον. Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο:

1. Αποτελεί τροχοπέδη για την κύρωση των Δασικών Χαρτών.

2. Στέλνει και πάλι στις ελληνικές καλένδες την ολοκλήρωση του Δασολογίου που εκκρεμεί περισσότερο από τριάντα χρόνια.

3. Προωθείται πριν ολοκληρωθεί η Κωδικοποίηση της Δασικής Νομοθεσίας που ευρίσκεται σε εξέλιξη, δημιουργώντας πρωθύστερες συνθήκες, που αντιβαίνουν στην κοινή λογική.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=388349



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα, Νομοθεσία

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading