Το «μέγεθος μετρούσε» για τις αρχαίες αρκούδες

Το «μέγεθος μετρούσε» για τις αρχαίες αρκούδες λένε οι επιστήμονες – Τι δείχνουν τα απολιθωμένα οστά;

arkouda

Λεπτομέρειες για την ερωτική ζωή αρχαίων αρκούδων αποκάλυψαν ερευνητές από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, οι οποίοι μελέτησαν απολιθωμένα οστά πέους των ζώων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι Ισπανοί επιστήμονες ανέλυσαν μια ασυνήθιστη συλλογή οστών πέους από ένα εξαφανισμένο είδος αρκούδας(Indarctos arctoides) που έζησε στην Ευρώπη πριν12 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, τα οστά που είχαν στο πέος τους οι αρχαίες αρκούδες ήταν ασυνήθιστα μεγάλα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα ζώα είχαν ερωτικές συνευρέσεις μεγάλης διάρκειας.

Μάλιστα η παλαιοντολόγος Juan Abella, επικεφαλής της μελέτης, εκτιμά ότι οι θηλυκές αρκούδες ενδεχομένως χρησιμοποιούσαν το μέγεθος του πέους ως μέτρο για την επιλογή του συντρόφου τους.

Εκτός από τις αρκούδες, και άλλα θηλαστικά, μεταξύ των οποίων οι γορίλες και οι χιμπατζήδες, έχουν οστό στο πέος τους ώστε το όργανο να βρίσκεται σε στύση για τη συνουσία.

Οι αρχαίες αρκούδες, στις οποίες ανήκουν τα οστά, εκτιμάται ότι ζύγιζαν περίπου 265 κιλά, όσο δηλαδή και η ευρωπαϊκή καφέ αρκούδα.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τους σύγχρονους συγγενείς τους το οστό του πέους τους ήταν πολύ μεγαλύτερο και έφτανε τα 23,3 εκατοστά.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αρσενικές πολικές αρκούδες, οι μεγαλύτερες αρκούδες στη Γη σήμερα, ζυγίζουν περίπου 500 κιλά και το οστό του πέους τους έχει μήκος 18,6 εκατοστά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μήκος του οστού του πέους αποκαλύπτει την ερωτική συμπεριφορά της αρχαίας αρκούδας Indarctos arctoides και δίνει νέα στοιχεία για τις οικολογικές της συνήθειες.

Οι παλαιοντολόγοι εκτιμούν ότι τα άτομα του είδους περιπλανιόντουσαν μόνα τους για μεγάλες περιόδους, χωρίς ευκαιρίες για ερωτική συνεύρεση, ωστόσο όταν ζευγάρωναν το μέγεθος του οστού βοηθούσε στην επιτυχία της γονιμοποίησης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

econews



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading