Συναγερμός στις υπηρεσίες της Κρήτης για τη διάσωση των δασών από τη λαθροϋλοτομία

irakliolive.gr

ylotomiaΗ καλοκαιρία προστάτευσε μέχρι σήμερα το εναπομείναν Κρητικό δάσος από την λαθροϋλοτομία αλλά τίποτα δεν εγγυάται μόλις ο χειμώνας κάνει για τα καλά την εμφάνιση του ότι θα γλυτώσουν τα δασικά δέντρα το κόψιμο για την κάλυψη αναγκών θέρμανσης .

Φέτος , όπως αναφέρει στο Irakliolive ο αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου κ Παπαδόπουλος, έχουμε σε τοπικό επίπεδο περιορισμένα σε σχέση με πέρυσι, περιστατικά παράνομης κοπής δέντρων που θεωρούνται δασικά .

Όμως γι αυτό ευθύνεται ως ένα μεγάλο βαθμό ο καιρός, που δεν μας έχει δείξει ακόμα τα δόντια του στην Κρήτη και άρα δεν έχει κάνει επιτακτική τη χρήση θερμαντικών συσκευών που χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη το ξύλο.

Επίσης φέτος έχουν ενταθεί οι έλεγχοι από την υπηρεσία του και επί τόπου σε σημεία όπου έχουμε δάση για αποφυγή της κοπής δέντρων αλλά και σε χώρους διακίνησης ξύλου όπως για παράδειγμα σε λιμάνια, δρόμους, μάντρες πώλησης καυσόξυλων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 7.30 το πρωί ως τις 10 το βράδυ καθημερινά πραγματοποιούν συνδυασμένα περιπολίες και ελέγχους μήπως και καταφέρουν να γλυτώσουν από την παράνομη υλοτόμηση τα λιγοστά δασικά μας δέντρα.

Μάλιστα κάποιες φορές πραγματοποιούν ελέγχους ακόμα και σε βάθος στα φορτία ξύλου που μεταφέρονται εκτός Κρήτης αφού έχει διαπιστωθεί πως κάποιοι επιτήδειοι επιχειρούν να διακινήσουν μαζί με νόμιμα κομμένα ξύλα ελιάς παράνομα κομμένα πουρνάρια . Τα προϊόντα λαθροϋλοτομίας τοποθετούνται κάτω χαμηλά στις καρότσες φορτηγών ενώ τα επιφανειακά στρώματα ξύλου προέρχονται από ελιά για να ξεγελούν…

Φέτος είχαμε ένα τέτοιο περιστατικό στα Χανιά ενώ πέρυσι αυτά τα περιστατικά ήταν συχνότερα. Οι περισσότερες ,μέχρι σήμερα, υποθέσεις εντοπισμού λαθροϋλοτομίας στην Κρήτη αφορούν σε μεμονωμένες περιπτώσεις κοπής δέντρων από άτομα που θέλουν τα ξύλα για τη θέρμανση των σπιτιών τους και όχι για εμπορία.

Πιο πρόσφατο περιστατικό η σύλληψη προχθές τριών ατόμων στην περιοχή του Αμαρίου που κατελήφθησαν επ αυτοφώρω να κόβουν ξύλα, σε δασική περιοχή. Η δράση τους σταμάτησε ωστόσο αφού είχαν κόψει επτά τόνους ξύλων δρυός.

http://irakliolive.gr/posts/synagermos-stis-ypiresies-tis-kritis-gia-ti-diasosi-ton-dason-apo-ti-lathro-lotomia/



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Υλοτομίες

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading