Aπαγορεύτηκε προσωρινά το κυνήγι σε όλη τη χώρα

kunigi

Η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αγγελική Θεοφιλοπούλου, διέταξε την προσωρινή απαγόρευση του κυνηγιού  για όλα τα είδη των θηραμάτων σε όλη την Ελλάδα.

 

Αιτία, πως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  είναι η προσφυγή της Ζωοφιλική – Οικολογικής Ενωσης Ελλάδας που ζητά την αναστολή της υπουργικής απόφασης για τη χρονική διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου.

Αναλυτικότερα, η κ. Θεοφιλοπούλου ανέστειλε προσωρινά την από 19.7.2013 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος με την οποία ρυθμίζονται τα ζητήματα της θήρας κατά την κυνηγετική περίοδο 2013-2014.

Στο ΣτΕ έχει προσφύγει η Ζωοφιλική – Οικολογική Ένωση Ελλάδος και ζητεί να ανασταλεί και να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση.

Η Ένωση υποστηρίζει στην αίτησή της ότι η διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, που άρχισε ιδιαίτερα πρώιμα την 20η Αυγούστου 2013 και λήγει υπερβολικά παρατεταμένα την 28η Φεβρουαρίου 2014 βλάπτει την αναπαραγωγική ικανότητα όλων των ειδών της άγριας πανίδας, ενώ παράλληλα τίθεται σε κίνδυνο η αποδημία τους.

Η Ένωση αναφέρει ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί, όπως απαιτεί η νομοθεσία, ειδική έρευνα για την επίδραση των χρονικών ορίων (έναρξη και λήξη) της κυνηγετικής περιόδου επί της αναπαραγωγικής ικανότητας της άγριας πανίδας, τόσο των απολύτως προστατευμένων όσο και των θηρευσίμων ειδών, αλλά και επί της προστασίας της μεταναστεύσεως των αποδήμων πτηνών.

Ακόμη, η Ένωση, υπογραμμίζει ότι η υπουργική απόφαση επικαλείται μια «επικαιροποιημένη δήθεν» μελέτη την οποία όμως ούτε οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου την γνωρίζουν, αλλά και πέρα από όλα αυτά ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, καθώς στηρίζεται σε παλαιά μελέτη και όχι νέα που να αφορά την τρέχουσα κυνηγητική περίοδο όπως απαιτεί η νομοθεσία και η νομολογία.

Όμως, σύμφωνα με την Ένωση, παράνομα η λήξη της θήρας γίνεται κλιμακωτά, ενώ έπρεπε η ημερομηνία της λήξης να είναι κοινή για όλα τα είδη. Δηλαδή δεν έπρεπε η λήξη της θητείας του κυνηγιού της πετροπέρδικας να είναι 15.12.2013, του φασιανού την 31.12.2013, του λαγού την 10.1.2014, του αγριόχοιρου την 20.1.2014, της νησιώτικης πέρδικας την 15.12.2013, αλλά για όλα τα είδη να υπάρχει μια ημερομηνία λήξης της θήρας.

Ακόμη, υπογραμμίζει η Ένωση, είναι παράνομη η εν λόγω υπουργική απόφαση, καθώς η κυνηγητική δραστηριότητα κατά τα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι 15 Οκτωβρίου συμπίπτει με τον αναπαραγωγικό κύκλο των πτηνών, τόσο των θηρευσίμων, όσο και των προστατευομένων, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου αρχίζει η μετανάστευση των αποδημητικών πτηνών.

Παράλληλα, δεν λαμβάνεται υπόψη στην επίμαχη υπουργική απόφαση ότι κατά τα τελευταία χρόνια υπήρξαν καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ούτε όμως υπάρχει πρόβλεψη απαγόρευσης της θήρας για τις 264 περιοχές που έχουν προταθεί να ενταχθούν στο προστατευτικό δίκτυο Νatura 2000.

Η Ένωση αναφέρει ακόμη, ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση παραβιάζει το άρθρο 24 του Συντάγματος, τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar, τη Σύμβαση της Βόννης, κοινοτικές οδηγίες, την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως και την νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Συμβουλίου της Επικρατείας.



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: ,

18 replies

  1. Ας τους εφαρμόσουν οι ιδιοι οι κυνηγοί . Αν τους εφαρμόσουν κανείς δεν θα κυνηγάει .Μην μου πείτε ότι χτυπάει κανείς απο εσάς το πουλί στο φτερό ή ότι κανείς απο εσάς κυνηγά γουρούνι χωρίς σι μπι .Ούτε ένα δεν θα είχατε σκοτώσει .

  2. Θέλω να εφαρμοστούν επιτέλους οι νόμοι σε αυτήν τη χώρα….ζητάω πολλά ?τόσο δύσκολο είναι?Νομίζω οτι ζητάω μόνο το αυτονόητο……

  3. το θεμα ειναι οτι χρηματοδοτουνται νομιμως και αναστατωνουν νομιμως [προς τι] ΄΄΄΄ και η παρουσια τους και παρεμβασεις τους

    • Η διεκδικηση των 0,83 ευρω στην καθε ημερα απωλειας κυνηγιου ας την δουν οι νομικοι συμβουλοι των κυνηγετικων ομοσπονδιων,απο τους καθε ΜΚΟ

  4. Η συγκεκριμένη απαγόρευση φέτος δεν ίσχυσε ούτε λεπτό.
    Κανένας Σύλλογος και κανένα Δασαρχείο δεν πήρε κάποιο επίσημο χαρτί στα χέρια του και προφανώς δεν πρόκειται να πάρει ούτε αυτές τις μέρες.
    Ενδιαφέρον έχει η γνώμη ενός δικηγόρου για το συγκεκριμένο τραγελαφικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται τακτικά για να θυμίζει σε μας τους κυνηγούς το οτι δεν είναι μόνο οι πολιτικοί που χρεωκοπήσανε τη χώρα:
    http://www.youtube.com/watch?v=oniqgNn___M#t=14
    Το σίγουρο είναι πως ο Αγγελέτος φέτος την πατησε για τα καλά και στο βαθμό που ισχύουν τα όσα αναφέρει ο δικηγόρος στο βιντεο, από του χρόνου δεν θα πρεπει να λαμβάνεται υπόψη η απόφαση του ΣτΕ αλλά μόνο με ανάκληση ΟΛΩΝ των αδειών θήρας ή με άλλη Υπουργική απόφαση θα οφείλουμε να σταματήσουμε το κυνήγι.
    Οι Κυνηγετικές Οργανώσεις καταφεραν φέτος να σταματήσουν αυτό το θέατρο του παραλόγου που γίνεται τακτικά με τη σφραγίδα του ΣτΕ χωρις ούτε μιας ώρας απαγόρευση…
    Θα βγουν βεβαια τώρα όλοι να πουνε “δε σεβομαστε τις αποφάσεις του ΣτΕ” κλπ…
    Αν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για το τι γίνεται, ας δει τις αιτιάσεις του Αγγελέτου και ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
    Για όλα υπάρχει απάντηση επιστημονικά τεκμηριωμένη. Αλλά προφανώς δεν ενδιαφέρονται για το τι ισχύει στην πράξη…μόνο για το εγώ τους και τις ιδεοληψίες τους…
    όσο δεν υπάρχει ειδικός τομέας περιβαλλοντικό-δασικό δίκαιο με εξειδικευμένους δικαστές, τόσο θα αθωώνονται οι λαθροθήρες και θα κατηγορούνται οι νόμιμοι κυνηγοί…
    Δικαστής δε σημαίνει δίκαιο…ούτε ηθικό…αν ήταν έτσι δε θα είχαμε χρεωκοπήσει ή θα είχαν μπει στη φυλακή οι υπεύθυνοι και δε θα συμμετείχαν σε κόμματα και κυβερνήσεις με υπουργικές ασυλίες, παραγραφές και άλλα φαιδρά…
    Σε κάθε περίπτωση πέραν του Αγγελέτου και του ΣτΕ, καλό είναι να ξανασκεφτούν λίγο όσοι έβγαλαν άδειες σε παρασυλλόγους (οι οποίοι φυσικά δεν έπραξαν τίποτα για τι συγκεκριμένο ζήτημα γιατί δε θα ζητήσει ποτέ κανείς τη γνώμη τους), αν θα πρέπει να συνεχίσουν να στερούν δύναμη από τις κυνηγετικές οργανώσεις που είναι και οι μόνες που μπορούν να διαχειριστούν το συγκεκριμένο αλλά και τα υπόλοιπα προβλήματα του κυνηγιού.

  5. Τελικά υπάρχει κάτι νέοτερο;Χτες που μίλησα με τον σύλλογο μου είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο χαρτί στα χέρια τους που να αναφέρει απαγόρευση,ούτε & με κάποιους θυροφύλακες που μίλησα,είπαν ότι κυνηγάμε κανονικότατα.

    • Συγχαρητήρια !!!Σκοτώσατε τα πάντα χτες !!!Δεν μπορούσαμε να περάσουμε αποτα αυτοκίνητα !!!Ντροπή ρε παιδιά!!!

  6. η ‘κυρια’ αγγελικη θεοφιλοπουλου καλα θα κανει να ελεγξει πρωτα την ζωοφιλικη-οικολογικη ενωση ελλαδος η οποια παρανομα καθε χρονο αφηνει ελευθερα ημιαιμα ζωα οπως λυκους κ.α. οπου εκφυλιζουν τα αγρια ζωα κ ισως μετα γινει λογος για απογορευση του κυνηγιου!!!

    • Νομίζω ότι άφησαν και έναν δράκο ,έρχεται κάθε βράδυ και μου τρώει τα σταφύλια !!!Είναι αλήτες οι οικολόγοι !!!

  7. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Κυνηγάμε κανονικά. Κανένα ψευτοοικολόγος και υπάλληλος Μ.Κ.Ο. δεν μπορεί να μας σταματήσει το κυνήγι. Είναι νομιμο και αναφαίρετο δικαίωμα μας να κυνηγάμε όπως κάνουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη. Αλλά αυτοί μάλλον ζούνε σε άλλο γαλαξία ….!!!

  8. ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΝΑ ΜΑΣ ΔΕΙΞΟΥΝ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΠΧ ΡΕΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ.ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ.ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΕΙΔΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ.ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΠΟΔΗΜΗΣΟΥΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΕΠΑΝΩ? ΕΞΥΠΝΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ.ΜΕΤΑ ΤΑ ΖΩΑ ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ ΜΕΤΑΛΑΞΗ?

    • Κάποιος παππούς που μιλήσαμε σήμερα μου είπε ότι στο χωριό μας παλιά άκουγες τα κελαιδίσματα της πέρδικας ,λαγοί περνούσαν κάθε πρωί που πήγαινε να βοσκήσει τις αγελάδες ,τώρα δεν υπάρχει ούτε σπουργίτι.
      Τι έχεις να πείς γι αυτό; Δεν είναι τα πάντα εμπόριο .

      • Πάντως σπουργιτια δεν κυνηγάμε!!! Μηπως, λεω εγω, φταιει η γενικη κατασταση και πως εχουμε βιασει τον πλανητη μας με την ατμοσφαιρικη μολυνση, την υπερβολικη εκμεταλλευση των φυσικων πορων (απο επαγγελματιες και οχι ερασιτεχνες) και την συνεχομενη αυξηση των πολεων/χωριων και οδοποιιας που καταστρεφει τεραστιες εκτασεις δασικης εκταση καθε χρονο??? Ακομα αυτο που ηθελα να τονισω ειναι οτι αν οι οικολογοι ανησυχουν τοσο πολυ για τη μειωση των πληθυσμων της περδικας, του λαγου κ.τ.λ. ας ξοδευουν ενα μερος απο τις επιχορηγήσεις που περνουν σε εκτροφη και απελευθερωση αυτων των ειδων!!! Βεβαια μονο απο κυνηγετικους συλλογους το βλεπουμε αυτο, με χρηματα απο τις αδειες που πληρωνουν οι κυνηγοι (με δυσκολια και στερησεις αυτες τις εποχες…) για να εχουν το δικαιωμα να κυνηγουν νομιμα και ελευθερα στη πατριδα τους!!! Τελος θα ηθελα να μαθω τι θα γινει με τα χρηματα που εχουμε ξοδεψει για αυτη την ”αγια” αδεια και ποιος θα μας αποζημιωσει, εστω και αν χασουμε μονο 6-7 μερες (το κοστος αναλογικα ειναι 0,83 ευρω τη μερα για καθε κυνηγο)???

      • το νόμιμα είναι το θέμα. Αν δεν υπάρχει κανείς να ελέγξει τότε πως ξέρουμε ότι είναι νόμιμα ; Πρακτικά όποιος θέλει μπορεί να κάνει ότι θέλει . ¨ολος ο νομός Θεσπρωτίας έχει 4 Θηροφύλακες που τους πληρώνουν οι κυνηγοί φυσικά .
        Θέλω σαν πολίτης που πληρώνει μια ζωή φόρους να πηγαίνω βόλτα στο βουνό όποτε θέλω . Μπορώ ; ¨Η θα φάω καμιά αδέσποτη ;Στο χωριό μου Δράμεση Θεσπρωτίας όταν κυνηγούν γουρούνια δεν μπορώ .
        Δεν γουστάρω να ακούω πυροβολισμούς Κυριακή μεσημέρι ,ούτε τζίπ να τρέχουν σαν τρελοί .
        Ασε που οι μισοί είναι μεθυσμένοι .
        Μάλλον είσαι κυνηγός πόλης .
        Ξέρετε και εσείς τι συμβαίνει φαντάζομαι .

      • Αν το προβλημα των οικολογων ειναι η παρανομη θηρα, τοτε κανενα προβλημα και θα βρουνε την πλειοψηφία των κυνηγων στο πλευρο τους. Ας βοηθησουν/διαμαρτυρηθουν να αυξηθει η δυναμη της θηροφυλακης και των δασαρχειων. Αλλα αυτο δεν ειναι λογος να απαγορευτει το κυνηγι γενικα… Το θεμα ειναι δυστυχως, οτι για να δικαιολογήσουν την υπαρξη τους (σαν οργανωση, οχι σαν ιδεολογια) και τις επιχορηγησεις που περνουν απο το δημοσιο (αρα απο τους φορολογουμενους Ελληνες…) οτι πρεπει να φαίνεται οτι κανουν κατι και τι ποιο ευκολο απο το να κανουν μηνυσεις και οχι πραγματικο εργο στη φυση!!! Τελος θελω να πω οτι καθε Ελληνας εχει το δικαιωμα να περπαταει στα βουνα και να χαιρεται τη φυση χωρις να φοβαται οτι θα βρεθει θυμα καποιου ανεγκεφαλου κυνηγου που δε σεβεται τους νομους και τους κανονες ασφαλιας που διεπουν αυτη τη δραστιριοτητα, οπως εχει το δικαιομα καθε πεζος σε καθε μεγαλη πολη να περπαταει συνφωνα με τον κοκ και να μην φοβαται οτι θα βρεθει θυμα καποιου ανεγκεφαλου οδηγου, δεν ειδα ομως κανενα να προτεινει σαν λυση να καταργηθει η οδηγιση, και λαβε υποπψην σου οτι τα ατυχηματα πεζως/ανεγκεφαλων οδηγων ειναι ασυγκριτα περισσοτερα…

      • Στο χωριο σου τοτε υπηρχε και ζωη και σπορες και τα ζωα ειχαν αφθονη τροφη.Και σημερα οπου υπαρχει τροφη υπαρχουν και λαγοι και περδικεσ.
        μαλλον δεν ξερεις απο φυση ουτε απο βουνο.οπωσ δεν ξερουν και οι αυτοαποκαλουμενοι οικολογοι που ελευθερωνουν αμερικανικες αραχνες,λυκους πριν 5 χρονια στην πελλοποννησσο μπαςταρδα αλεποειδη(τα βλεπεις και δεν ξερεις τι ειναι)και αρκετες εχινδες (οχιες).οι ανθρωποι ειναι ασχετοι επιπολαιοι και επικυνδυνοι.ΤΣΙΜΠΗΣΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΑΡΑΧΝΗ ΜΙΑ ΚΟΠΕΛΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΚΑΙ ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΥΧΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΤΟ ΑΝΤΙΔΟΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ(ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ ΑΡΑΧΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟΙ!!!!!!ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε.

  9. Είχα λόγω της οικονομικής κατάστασης 2 χρόνια να βγάλω άδεια κυνηγίου. Φέτος τα κατάφερα και τώρα που ουσιαστικά μπαίνουμε στην (καλύτερη) κυνηγετική περίοδο έρχεται…. αυτή η προσφυγή. Είχα κανονίσει να φύγω για 1 εβδομάδα (δεν έχω πάει για κυνήγι μέχρι τώρα). Πότε θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης? Εάν τελικά δικαιωθεί η Ένωση στην προσφυγή που έκανε, τι θα γίνει με τα χρήματα που έχουμε δώσει για την έκδοση της άδειας? Μιλάμε για 150ευρώ, δεν είναι αμελητέο ποσό. Και εν πάσει περιπτώσει γιατί έγινε τώρα η προσφυγή (με επακόλουθο την “προσωρινή” απαγόρευση) και δεν έγινε το καλοκαίρι? Πρώτα άφησαν τον κόσμο να βγάλει άδειες και μετά επέλεξαν να κάνουν προσφυγή εν μέσω της κυνηγετικής περιόδου.

Trackbacks

  1. Ένας χρόνος “Δασαρχείο” | Δασαρχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading