Αντιδιαβρωτικά έργα: έτσι δεν πήγε η Νέα Μονή… στη θάλασσα

Κορμόφραγμα απο τα αντιδιαβρωτικά έργα της Δ/νσης Δασών Χίου (Φωτο: Τ. Φλιούκας).

Κορμόφραγμα απο τα αντιδιαβρωτικά έργα της Δ/νσης Δασών Χίου (Φωτο: Τ. Φλιούκας).

www.alithia.gr

Συνήθως υπάρχει γκρίνια για τα Δημόσια έργα, κρινόμενα ίσως εκ του αποτελέσματος, όμως ακριβώς γιαυτό θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στη Δασική υπηρεσία, που εκτέλεσε ένα έργο με την καθοριστική συμβολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σε χρόνο ρεκόρ, με τα μισά από τα προϋπολογιζόμενα χρήματα και κυρίως δις επιτυχημένο αφού για δεύτερη χρονιά απέδωσε τα αναμενόμενα, συγκρατώντας το έδαφος, σε μια πολύ ευαίσθητη περιοχή, αυτή της Ν. Μονής, που συγκεντρώνει την μεγαλύτερη απορροή νερού από οποιονδήποτε άλλο μέρος του νησιού. 

Πρόκειται για το έργο κατασκευής κορμοφραγμάτων και κορμοδεμάτων, πλήρως οικολογικό αφού ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται τα ήδη καμένα πεύκα, απλωμένο σε μια τεράστια έκταση των λόφων γύρω από τη Νέα Μονή, πάνω από τον χείμαρρο “Ηγούμενος”, ένας απ’ όσους τροφοδοτούν τον μεγάλο αποδέκτη όλων των μεγάλων όγκων υδάτων, που συγκεντρώνονται, τον χείμαρρο Παρθένη.

Οπως μας εξήγησε ο Δασοπόνος Αποστόλης Φλιούκας, χωρίς το έργο αυτό, τεράστιοι όγκοι χώματος, καμένοι κορμοί κ.λ.π. θα κατέληγαν στη …θάλασσα, έργο που αεπέδωσετα μέγιστα και θεωρείται πρωτοποριακό αφού πρώτη φορά εκτελέστηκε στη Χίο, σε μια μεγάλη έκταση από τόσο μικρή υπηρεσία.

Υπ’ όψιν ότι άλλη μιά λειτουργία του είναι τα εκατομμύρια σπόροι των πεύκων να βρίσκουν γόνιμο χώμα, με αποτέλεσμα ήδη να συντελείται μεγάλης έκτασης φυσική αναδάσωση, που θα φανεί το μέγεθος της τα επόμενα χρόνια.

http://www.alithia.gr



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading