Χωρίς στέγη η Γενική Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΚΑ

dasarxeio_logo

Αλαλούμ λόγω της μεταφοράς του υπουργείου Περιβάλλοντος στη Μητροπόλεως, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκεί για τους 400 εργαζομένους. Απορρίφθηκε και η λύση του άλσους Συγγρού, αφού διεκδικείται από άλλο υπουργείο!

Της Χαράς Τζαναβάρα | Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Στον… δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν οι περίπου 400 εργαζόμενοι στη γενική Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος! Σήμερα οι υπηρεσίες στριμώχνονται στο ανεπαρκές, νοικιασμένο κτίριο της οδού Χαλκοκονδύλη. Ηταν ο μόνος διαθέσιμος χώρος που είχε βρεθεί πριν από μία δεκαετία, όταν και πάλι οι δασικές υπηρεσίες, που τότε ανήκαν στο υπουργείο Γεωργίας, είχαν μείνει άστεγες.

Μετά την πρόσφατη επισημοποίηση της απόφασης, να μεταφερθούν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος στο ακίνητο της οδού Μητροπόλεως, στο Σύνταγμα, διαπιστώθηκε ότι τα διαθέσιμα τετραγωνικά δεν επαρκούν για το σύνολο των εργαζομένων. Η λύση που βρέθηκε ήταν να στεγαστεί ολόκληρη η γενική Διεύθυνση Δασών στο δημόσιο ακίνητο που υπάρχει μέσα στο άλσος Συγγρού, στα Ιλίσια. Σ’ αυτό τον χώρο λειτουργούν σήμερα ορισμένα τμήματα της υπηρεσίας, όπως η Διεύθυνση Δασικών Χαρτών.

Πολύ γρήγορα όμως αποκαλύφθηκε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, γιατί το ασαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς του κτιρίου το καθιστά «μήλον της Εριδος» μεταξύ δύο υπουργείων! Η ιστορία δείχνει την προχειρότητα αλλά και το αλαλούμ που επικρατεί στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το ακίνητο των Ιλισίων

Είναι σαφές ότι το ακίνητο, που χαρακτηρίζεται δασικό κτίριο και ο πυρήνας του κατασκευάστηκε την περίοδο 1948-1952, στέγαζε από την αρχή τη Διεύθυνση Δασικών Χαρτών, που ανήκε στο υπουργείο Γεωργίας. Με τις νεότερες προσθήκες, το 1990 το ακίνητο των 4.042 τετραγωνικών μαζί με το άλσος των 23,5 στρεμμάτων που το περιβάλλει μεταβιβάστηκε κατά κυριότητα, νομή και κατοχή στο τότε νεοσύστατο ΕΘΙΑΓΕ. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα, στο πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής αναφέρεται ότι το ακίνητο ανήκει στη γενική Διεύθυνση Δασών, η οποία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί επιφάνεια 1.440 τετραγωνικών για τις ανάγκες των υπηρεσιών Δασικών Χαρτών. Με αυτό το ιδιοκτησιακό καθεστώς δηλώθηκε το 2008 στο Κτηματολόγιο.

Το 2009 ολόκληρη η γενική Διεύθυνση Δασών, μαζί με τις αρμοδιότητές της, μεταφέρθηκαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και από εκεί αρχίζει το μπλέξιμο. Το υπουργείο Γεωργίας όμως θεωρεί ότι του ανήκει το κτίριο και το προορίζει για τη στέγαση του οργανισμού ΕΛΓΟ «Δήμητρα», μιας ΔΕΚΟ που ανήκει στην εποπτεία του. Λίγους μήνες πριν είχε αποφασιστεί ότι ο συγκεκριμένος οργανισμός θα στεγαστεί στο «στοιχειωμένο» συγκρότημα «Κεράνης» στον Ελαιώνα.

Πρόκειται για τη μόνη υπηρεσία που επιθυμεί τη μεταφορά της στην περιοχή, σε ένα δημόσιο κτίριο που παραμένει αναξιοποίητο επί δεκαετίες. Πρόσφατα όμως το ακίνητο διατέθηκε σε τραπεζικό όμιλο μέσω διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ και προορίζεται να στεγάσει τα δικαστήρια του Πειραιά, παρ’ όλο που αντιδρά το σύνολο των φορέων της πόλης!

Οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος θεωρούν ότι το κτίριο στα Ιλίσια ανήκει στην υπηρεσία τους και καλούν τα δύο υπουργεία να διασαφηνίσουν με αμετάκλητο τρόπο το ιδιοκτησιακό. Επισημαίνουν, ωστόσο, ότι αν δεν λυθεί το θέμα, το υπουργείο Περιβάλλοντος οφείλει να εξασφαλίσει κατάλληλο χώρο, κοντά στη νέα έδρα του στο Σύνταγμα./

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ



ΚατηγορίεςΔασική Πολιτική

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading