ΥΠΕΡ: Καλλιέργεια και νόμιμη κοπή, εισόδημα για κάποιους (του Γεωργίου Καρέτσου)

elata 2

Του Γεωργιου Καρετσου* | Εφ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ | Hμερομηνία δημοσίευσης: 03-12-11

Επί τη ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τίθεται και πάλι το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε, και είναι περιβαλλοντικά σωστό, να χρησιμοποιούμε κομμένα δέντρα για στολισμό. Αν και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες φαντάζομαι ότι κάνουν απαγορευτική την προμήθεια ενός τέτοιου δένδρου για τον μέσο Ελληνα πολίτη – καταναλωτή, η άποψή μου δεν είναι αρνητική, εφόσον η κοπή των δένδρων είναι νόμιμη και αποδεδειγμένα αυτά προέρχονται είτε από καλλιέργειες για τον σκοπό αυτό, είτε από καστανοπερίβολα, όπου η Δασική Υπηρεσία εγκρίνει την απομάκρυνσή τους.

Πάντοτε θα πρέπει να φροντίζουμε τα δένδρα να έχουν τη νόμιμη σφραγίδα κοπής και ελέγχου. Στις περιπτώσεις αυτές δεν τίθεται θέμα υποβάθμισης ή καταστροφής δάσους και πρέπει να θεωρηθεί οριστικά ως μια νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, την οποία διέπουν κανόνες αντίστοιχοι με εκείνους που ισχύουν για τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα.

Προσωπικά, πάντως, δεν συμφωνώ με την υιοθέτηση ενός ξενόφερτου εθίμου, αλλά γνωρίζω ότι αποτελώ μειοψηφία και ότι πλέον έχει καθιερωθεί. Θλίβομαι όταν αντικρίζω τα νεκρά αποφυλλωμένα κουφάρια των δένδρων στα σκουπίδια μετά τις γιορτές, αλλά πρόκειται για προσωπική στάση. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας, όταν αγοράζουμε ένα φυσικό δέντρο για στολισμό, εφόσον μάλιστα έτσι ενισχύουμε και κάποια οικονομική δραστηριότητα.

Σε μερικές περιπτώσεις αρκετοί προτιμούν να αγοράζουν ζωντανό δένδρο σε γλάστρα και μετά τις γιορτές να το φυτεύουν στην αυλή τους ή στο πλησιέστερο βουνό. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το φυτό υφίσταται ένα ισχυρό στρες κατά τη μεταφορά του από το φυτώριο στο σαλόνι και στη συνέχεια στο ύπαιθρο. Αν εξαιρέσουμε επιπλέον, τις ελάχιστες περιοχές που θα μπορούσαν να προσφέρουν ευνοϊκό περιβάλλον για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο φυτό (κατάλληλο υψόμετρο, πλησιέστερα ελατοδάση, ταυτότητα είδους με τα αντίστοιχα φυσικά, προστασία της βιοποικιλότητας), μάλλον μια τέτοια ενέργεια είναι μάταια. Η αγορά έλατου σε γλάστρα απλά απαλλάσσει τους πολίτες από την αίσθηση ότι διαπράττουν περιβαλλοντικό «έγκλημα». Για να γίνει περισσότερο κατανοητό, δεν είναι δυνατόν να φυτεύουμε ένα δένδρο ερυθρελάτης (το είδος από το οποίο προέρχονται τα έλατα που χρησιμοποιούνται για στολισμό στις γιορτές) στην Πάρνηθα, όταν ο φυσικός του χώρος είναι τα ορεινά της Δράμας και να είμαστε ήσυχοι ότι το σώσαμε.

* O κ. Γεώργιος Kαρέτσος είναι δασολόγος ερευνητής Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών.

Για το ίδιο θέμα:



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , ,

2 replies

Trackbacks

  1. Καταστρέφουμε τα δάση με το χριστουγεννιάτικο έλατο; | Δασαρχείο
  2. ΚΑΤΑ : Γιατί δεν τα φέρνετε ζωντανά να τα φυτέψουμε μετά; | Δασαρχείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading