Δασάρχης Πύργου: Ρίχνουν τα σκουπίδια σε αναδασωτέα περιοχή

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ | ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ | 20.12.2013

Μείζον ηθικό ζήτημα τίθεται για το μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό και τις δημοτικές αρχές Πύργου και Ολυμπίας, μετά την αποκάλυψη και την επίσημη ανακοίνωση από το Δασαρχείο του Πύργου ότι η έκταση που παραχώρησε πρόσφατα ο πρώτος στους δύο δήμους για την απόθεση των απορριμμάτων τους είναι δασική και αναδασωτέα περιοχή!

Διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για δασική έκταση που, μετά τη φωτιά της 2ας-6ης Αυγούστου 1981, κηρύχθηκε αναδασωτέα», ανέφερε στην «Ε» ο δασάρχης

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και για το επιτελείο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, το οποίο για δεύτερη φορά με την προστασία των ΜΑΤ προστατεύει ουσιαστικά τις προκλητικές παρανομίες των δύο ΟΤΑ (όπως στις Λίμνες του Αλφειού), επιβάλλοντας με τη βία και τους προπηλακισμούς πολιτών τη θέληση επώνυμων αυτοδιοικητικών παραγόντων της Ηλείας.

Χθες το μεσημέρι ο δασάρχης του Πύργου Παναγιώτης Λάττας επισκέφθηκε τη φρουρούμενη από την αστυνομία παράνομη χωματερή στο Φραγκαπήδημα και ζήτησε την παύση λειτουργίας των μηχανημάτων και την άμεση απομάκρυνσή τους από το χώρο, τονίζοντας ότι η περιοχή είναι δασική και αναδασωτέα. Οπως ανέφερε στην «Ε» ο δασάρχης του Πύργου:

«Από τις αυτοψίες που διενεργήσαμε τόσο εγώ προσωπικά όσο και αρμόδιοι υπάλληλοι της υπηρεσίας μας, από την επισυναπτόμενη έκθεση φωτοερμηνείας και του ελέγχου του αρχείου της υπηρεσίας μας, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για δασική έκταση που μετά τη φωτιά της 2ας-6ης Αυγούστου 1981, κηρύχθηκε αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς με την υπ’ αριθμ. 845/10-05-1988 απόφαση διευθυντή Δασών Ηλείας και για συνολική έκταση εμβαδού 4.585 στρεμμάτων (η θέση “Χάλκοβα” συμπεριλαμβάνεται ρητά σε αυτή την απόφαση αναδάσωσης) με σκοπό την επαναδημιουργία της φυσικής αναγέννησης της καείσας δασικής βλάστησης. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμ. 375/τ. Δ/19-05-1988 ΦΕΚ και ισχύει σήμερα».

Οπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πύργου, έπειτα από αυτά:

1. Η εν λόγω έκταση προστατεύεται ρητά από το άρθρο 117 παράγραφος 3 του Συντάγματος της χώρας, σύμφωνα με το οποίο «δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστρέφονται ή καταστράφηκαν από πυρκαγιά ή άλλο τρόπο δεν αποβάλλουν το δασικό τους χαρακτήρα και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό», καθώς και του άρθρου 38 του Νόμου 998/79.

2. Στην εν λόγω έκταση σήμερα εκτελούνται εργασίες εναπόθεσης και ταφής αστικών αποβλήτων δημιουργώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στο φυσικό περιβάλλον.

3. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 333223/8735/16-12-2013 απόφαση παράτασης κήρυξης σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης των Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας με σκοπό την εναπόθεση των απορριμμάτων σε παραχωρηθείσα από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Ι.Μ. Αγίου Νικολάου Φραγκαπηδήματος σε αγροτολιβαδική έκταση στην ίδια θέση και όχι σε αναδασωτέα δασική έκταση και

4. Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 1734/1987 ότι δεν παραχωρούνται αναδασωτέες εκτάσεις, απαγορεύουμε από εδώ και στο εξής οποιαδήποτε ενέργεια που έχει σχέση με την κατάληψη, εναπόθεση και ταφή αποβλήτων και γενικότερα απορριμμάτων στην εν λόγω αναδασωτέα και δασική έκταση.

Μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση του Δασαρχείου Πύργου οι Δήμοι Ολυμπίας και Πύργου κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης του δασάρχη και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα.

Για δικαίωση των αγώνων τους κάνουν λόγο οι κάτοικοι της περιοχής που βίωσαν τις τρεις τελευταίες ημέρες τη βία των δυνάμεων καταστολής και τονίζουν ότι η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα να αποκαταστήσει το χώρο και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη εκείνους που μετέτρεψαν σε σκουπιδότοπο μια δασική περιοχή.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=405760



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία, Περιβάλλον

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading