Διεθνές βραβείο σε Κύπριο στη δασική έρευνα

Η απονομή του βραβείου έλαβε χώρο στις 5 Δεκεμβρίου 2013 στο ανάκτορο Sankt Emmeram στην πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας

Ο Κύπριος Χαράλαμπος Νεοφύτου διακρίθηκε με το βραβείο του Οίκου Thurn und Taxis για τις δασικές επιστήμες για το έτος 2013. Το βραβείο αυτό απονέμεται μία φορά το χρόνο σε νεαρούς επιστήμονες με εξαιρετική επίδοση στη δασική έρευνα και καλύπτει τον γερμανόφωνο χώρο (Γερμανία, Αυστρία, γερμανόφωνο τμήμα της Ελβετίας).

Εισήχθηκε το 1978 κατόπιν επιθυμίας του πρίγκιπα Johannes von Thurn und Taxis. Ο πριγκιπικός οίκος Thurn und Taxis έχει παράδοση στη δασοκομία, καθώς κατέχει τη μεγαλύτερη ιδιοκτησία ιδιωτικού δάσους στη Γερμανία (περίπου 19000 εκτάρια). Επιπλέον, πρόγονοι της οικογένειας (το γένος Taxis) πρωτοπόρησαν προσφέροντας ταχυδρομικές υπηρεσίες από το 15ο αιώνα και εισάγοντας ουσιαστικά το ταχυδρομείο στη σημερινή του μορφή στο γερμανικό χώρο.

Η καταγωγή του κ. Νεοφύτου είναι από τη Λευκωσία. Στη Γερμανία βρέθηκε για το διδακτορικό μου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η έρευνά του επικεντρώθηκε στη μελέτη της γενετικής ποικιλότητας στις δρύες. Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ μου μελέτησε το φαινόμενο του υβριδισμού μεταξύ διαφορετικών ειδών δρυός. Η έρευνα έχει καταδείξει τη σημασία του υβριδισμού ως μέσο ανταλλαγής γενετικών πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών ειδών και πιθανώς ως μέσο διεύρυνσης των δυνατοτήτων προσαρμογής των ειδών στο περιβάλλον τους. Οι μελέτες κάλυψαν τόσο είδη της κεντρικής Ευρώπης, όσο και τις κυπριακές δρύες, ιδιαίτερα την ενδημική λατζιά (Quercus alnifolia) και την περνιά (Quercus coccifera).

Μετά το πέρας του διδακτορικού του εργάστηκα στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Βάδης-Βυρτεμβέργης (FVA) ως επικεφαλής διασυνοριακού ερευνητικού προγράμματος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας, το οποίο επικεντρώθηκε μεταξύ άλλων στη μελέτη των γενετικών πόρων της δρυός στην πεδιάδα του Άνω Ρήνου. Οι μελέτες, βασισμένες σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων από 76 δασικές συστάδες παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις μεταναστευτικές οδούς των δρυών, όταν μετά την τελευταία περίοδο των παγετώνων πριν 10 000 περίπου χρόνια μπόρεσαν να εξαπλωθούν και να σχηματίσουν δάση στην κεντρική Ευρώπη.  Επιπλέον, τα ευρήματα της έρευνας κατέδειξαν τις συνέπειες της ανθρώπινης διαχείρισης στους γενετικούς πόρους. Τα αποτελέσματα του προγράμματος ήδη λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή σποροπαραγωγών συστάδων.

Τέλος, αποτελέσματα τόσο της διδακτορικής όσο και της μεταδιδακτορικής έρευνας έχει δημοσιεύσει σε σειρά εργασιών σε διεθνή περιοδικά της έγκριτης επιστημονικής βιβλιογραφίας.

Η απονομή του βραβείου έλαβε χώρο στις 5 Δεκεμβρίου 2013 στο ανάκτορο Sankt Emmeram στην πόλη Ρέγκενσμπουργκ της Βαυαρίας, όπου έχει την έδρα του ο πριγκιπικός οίκος Thurn und Taxis.

Περισσότερα για το βραβείο Thurn und Taxis για τις δασικές επιστήμες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.forst.wzw.tum.de/index.php?id=67&L=0.
Περισσότερα για την οικογένεια Thurn und Taxis μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδεςhttp://www.thurnundtaxis.de και http://en.wikipedia.org/wiki/Thurn_und_Taxis.



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading