Απαραίτητη και περιβαλλοντικά ασφαλής η μεταφορά υδάτων από την υδρολογική λεκάνη του ποταμού Αώου στο κομβικό υδρολογικό σύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας – Ποταμός Καλαμάς

potamos aoos 1

του Φώτη Π. Μάρη
Αναπλ. Καθηγητή Διευθέτησης Ορεινών Υδάτων
του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης
fmaris@fmenr.duth.gr

Παρακολουθώντας εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα την δημόσια συζήτηση που γίνεται για την αναγκαιότητα ή μη μεταφοράς υδάτων από την υδρολογική λεκάνη του ποταμού Αώου στο κομβικό υδρολογικό σύστημα λίμνη Παμβώτιδα – Παλιά (αποξειραθείσα) λίμνη Λαψίστας – ποταμός Καλαμάς ένιωσα την ανάγκη να παρέμβω πιστεύοντας ότι λόγω της ειδίκευσής μου αλλά και της καταγωγής μου, έχω να προσφέρω στον δημόσιο διάλογο.

Το πρώτο λοιπόν ερώτημα που τίθεται είναι αν το υδρολογικό σύστημα λίμνη Παμβώτιδα – Παλιά (αποξειραθείσα) λίμνη Λαψίστας – Ποταμός Καλαμάς βρίσκεται σε κίνδυνο και απειλείται. Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι όλες οι λίμνες όπως και η Παμβώτιδα είναι δυναμικά οικοσυστήματα άρα βρίσκεται πάντα σε εξελικτική πορεία.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι σήμερα μια αβαθής λίμνη (μέγιστο βάθος 8-9 μέτρα) η οποία δέχεται σημαντικότατες πιέσεις τόσο λόγω της άναρχης ανάπτυξης του πολεοδομικού συγκροτήματος του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων όσο και της έντονης άσκησης της γεωργικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας χωρίς ίχνος περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Έτσι τόσο η άσκοπη χρήση τεραστίων ποσοτήτων λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων όσο και η μείωση του ωφέλιμου όγκου της λίμνης οδήγησε στο πρόβλημα του ευτροφισμού και στον χαρακτηρισμό της «ελλιπής» στην πενταβάθμια κλίμακα άριστη/καλή/μέτρια/ελλιπής/κακή ως προς την οικολογική της κατάσταση (Σχέδιο Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Ηπείρου 2013). Παρ’ όλα αυτά όμως  οι υπηρεσίες της λίμνης παραμένουν περιβαλλοντικές, αισθητικές, υδρευτικές και αρδευτικές.

Η διαχείριση της λίμνης ξεκίνησε εδώ και χρόνια με την αποξήρανση της παλιάς λίμνης Λαψίστας και την απόδοση των εκτάσεών της στον ντόπιο πληθυσμό με στόχο την ανάπτυξη της γεωργίας και κτηνοτροφίας στηρίζοντας τους πολίτες μιας από πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας και μιας από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ε.Ε. Τότε ακριβώς το οικοσύστημα της λίμνης έγινε ελεγχόμενο με το υδατόφραγμα στο Πέραμα.

Διαβάστε την συνέχεια στο Υδροκρίτης: Απαραίτητη και περιβαλλοντικά ασφαλής η μεταφορά υδάτων από την υδρολογική λεκάνη του ποταμού Αώου στο κομβικό υδρολογικό σύστημα της Λίμνης Παμβώτιδας – Ποταμός Καλαμάς.



ΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: , , ,

2 replies

  1. Σε οποιαδήποτε περίπτωση επιχειρείται “διόρθωση” ενός προβλήματος στη φύση χωρίς να έχουν αναλυθεί και αντιμετωπιστεί τα αίτιά του, τότε οι υποστηρικτές της έχουν τραγική άγνοια, ή σημαντικό ίδιον όφελος…

    Λυπάμαι που υπάρχουν άνθρωποι που ξεπουλάνε την ¨”επιστημονική” τους ταυτότητα τόσο εύκολα και απλά…

    Όλα είναι δρόμος είπε κάποιος…

    Όλα είναι μεγαλοεργολάβοι ….

    και καλοθελητές να τους υποστηρίζουν θα έλεγε κάποιος άλλος…

    Αίσχος…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading