Νομιμοποίηση παράνομων νεκροταφείων σε προστατευόμενες περιοχές

(www.glyfadaweb.gr)

(www.glyfadaweb.gr)

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο σ/ν «Ρύθμιση θεμάτων της ΑΔΜΗΕ ΑΕ» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής δίνεται η δυνατότητα, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η λειτουργία δημοτικών νεκροταφείων σε χώρους που ήδη χρησιμοποιούνται για το σκοπό αυτό εντός προστατευόμενων από ειδικές διατάξεις περιοχών. 

Ο οικείος δήμος υποχρεούται να εκπονήσει και να υποβάλει στον ΥΠΕΚΑ πλήρη τοπογραφική, γεωλογική και υδροτεχνική μελέτη καταλληλότητας και επάρκειας χώρου και μέσων εντός προθεσμίας ενός (1) έτους από τη δημοσίευση του νόμου. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής αναστέλλεται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ η λειτουργία του κοιμητηρίου μέχρις υποβολής των μελετών αυτών και εντός οριζόμενης προθεσμίας μετά την παρέλευση της οποίας παύει οριστικώς αυτή.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου (πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή) τελικά υπερψηφίστηκε από 151 βουλευτές.

Νεκροταφείο Δήμου Γλυφάδας και εφαρμογή νόμων

Το θέμα των παράνομων νεκροταφείων ήρθε στην δημοσιότητα όταν στις 14 Αυγούστου 2011 το ΥΠΕΚΑ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα παράνομης δημιουργίας νεκροταφείου στη Ζώνη Α του Υμηττού.

«Την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, ενεργώντας αυθαίρετα, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α’ Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φέρεται να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις (αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε χρήση για λόγους προστασίας του ορεινού όγκου), προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί «τετελεσμένο».

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ δια της αρμόδιας Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζήτησε άμεσα να σταματήσει κάθε ενέργεια αυθαίρετης εγκατάστασης νεκροταφείου από το Δήμο Γλυφάδας και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες για τη διερεύνηση όλων των πτυχών του ζητήματος.»

Τις επόμενες μέρες μάθαμε ότι «…Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου, έδωσε το ΥΠΕΚΑ στον δήμαρχο Γλυφάδας προκειμένου να απομακρύνει όλες τις κατασκευές που έγιναν σε προστατευόμενη και αναδασωτέα περιοχή του Υμηττού για την κατασκευή νεκροταφείουΣύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Το Έθνος, του ζητείται επίσης να υποβάλλει μέχρι 30 Σεπτεμβρίου τις αναγκαίες μελέτες για την πλήρη αποκατάσταση του χώρου και την επαναφορά του στην προηγούμενη κατάσταση»(econews).

Στις 6 Σεπτεμβρίου 2011 η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη δήλωσε στο Σκάι: «Θα γίνει άμεσα αφαίρεση των περιφράξεων του νεκροταφείου που έχει χτιστεί σε αναδασωτέα έκταση του Υμηττού, ενώ οι τάφοι και η εκκλησία, οι οποίοι και θα απομακρυνθούν όταν πλέον θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εκταφή των νεκρών.» (econews).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Μάρτιο του 2012, ο τότε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου, είχε  απορρίψει τροπολογία βουλευτών με την οποία προτεινόταν να χωροθετηθεί κοιμητήριο στο Δήμο Γλυφάδας σε αναδασωτέα έκταση του Υμηττού, πέριξ του Ιερού Ναού Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Το Ιούλιο του 2013, με απόφαση του  ειδικού γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μωυσής Κουρουζίδης, υπεβλήθη πρόστιμο 103.500 ευρώ στον Δήμο Γλυφάδας για την κατασκευή και λειτουργία νεκροταφείου στον Υμηττό, στη θέση «Πατητήρι».

Σύμφωνα με την απόφαση, η χρηματική ποινή αφορά την κατάληψη δημόσιας δασικής και αναδασωτέας έκτασης και την κατασκευή νεκροταφείου χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση, στην πραγματοποίηση εργασιών σε μπαζωμένο ρέμα και την ανέγερση αυθαιρέτων κατασκευών (ναΐσκος, περίφραξη κ.λπ.).

Τελικά, και στη περίπτωση του νεκροταφείου του Δήμου Γλαφάδας στον Υμηττό, έγινε αυτό που όλοι οι αρμόδιοι υποστήριζαν ότι δεν θα γίνει… με μη νόμιμες πρακτικές δημιουργήθηκε «τετελεσμένο». 

dasarxeio.com



ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading