Να ενταχθούν στο ΥΠΑΑΤ οι δασικές υπηρεσίες ζητά η ΠΟΓΕΔΥ

ypaat

www.agronews.gr

Την αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και την υπαγωγή τους αποκλειστικά στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά με ανακοίνωση της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπάλληλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Μεταξύ άλλων η ΠΟΓΕΔΥ στην ανακοίνωσή της τονίζει ότι οι Δασικές Υπηρεσίες θα πρέπει να αναδειχθούν σε «κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων» και να αποτελέσουν «κεντρική πολιτική προτεραιότητα».

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΓΕΔΥ:

«Τα προηγούμενα χρόνια γνωρίσαμε από πρώτο χέρι την αδιέξοδη δασική πολιτική που ασκήθηκε σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, γνωρίσαμε την απαξίωση και την αποδυνάμωση του τομέα και είδαμε τις αρμοδιότητες των δασικών Υπηρεσιών να θυσιάζονται συστηματικά στο βωμό σκοπιμοτήτων. 

Η πολιτική που εφαρμόστηκε, αφού στοχοποίησε και στιγμάτισε ως «εν δυνάμει επιόρκους», τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, καθιερώνοντας ένα άδικο και μεσαιωνικής αντίληψης πειθαρχικό δίκαιο, προχωρά σήμερα με το πρόσχημα της δήθεν αξιολόγησης των δομών, στην πλήρη απαξίωση και των Δασικών Υπηρεσιών, προτείνοντας την κατάργηση των πιο νευραλγικών μονάδων – των δασαρχείων – ακυρώνοντας κάθε σκέψη για αναδιοργάνωση και σύγχρονη λειτουργία των δασικών Υπηρεσιών.

Οι ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΔΔΥ, δεν θεωρούν «εντελώς συμπτωματικά», όλα αυτά που εξυφαίνονται, ούτε ασφαλώς αγαθές τις προθέσεις όσων «κόμπτονται» δήθεν για την «αναδιοργάνωση του τομέα». Ιδιαίτερα όταν αυτά συνδέονται συνειρμικά με την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών (βλέπετε και το δασικό νομοσχέδιο που προωθείται) ή ακόμη και με τα «πορίσματα» που με ευκολία επιχειρημάτων, αλλά ουσιαστική ένδεια περιεχομένου, προτείνουν τη διάλυση των Δασικών Υπηρεσιών.

Στόχος όλων όσοι προτείνουν την κατάργηση των Δασικών Υπηρεσιών είναι η υπηρέτηση της στυγνής μνημονιακής πολιτικής, που εξαθλιώνει καθημερινά τους εργαζόμενους, τους τρομοκρατεί και τους απειλεί άμεσα ή έμμεσα με διαθεσιμότητες και απολύσεις.   

Για την ΠΟΓΕΔΥ, η όποια συζήτηση ακολουθήσει, θα πρέπει να γίνεται με βάση συγκεκριμένες παραδοχές που έχουν αποτυπωθεί σε όλα τα μέχρι σήμερα πορίσματα που συνοψίζονται στα εξής:

  • Η αναδιοργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών θα πρέπει να προχωρήσει με στήριξη και όχι αποδυνάμωση των υφιστάμενων δομών.
  • Η ουσιαστική αναγωγή της Δασικής Υπηρεσίας σε κύριο φορέα προστασίας, διοίκησης και διαχείρισης των χερσαίων φυσικών οικοσυστημάτων θα πρέπει να αποτελέσει κεντρική πολιτική προτεραιότητα. 
  • Η έκταση των αρμοδιοτήτων στο 95% της επικράτειας, επιβάλει την διεπιστημονική στελέχωση τους και την κάθετη διάρθρωση και υπαγωγή σε ένα υπουργείο (ΥΠ.Α.Α.Τ.) αντί του σημερινού κατακερματισμού της.
  • Οι περισσότερες αποσπασματικές διατάξεις και νόμοι που αφαιρούσαν αρμοδιότητες από τη Δασική Υπηρεσία οδήγησαν σε χειρότερα αδιέξοδα και υπέρμετρα υψηλό κόστος. Σήμερα η απόσυρσή τους και η αναθεώρηση του πλαισίου δασοπροστασίας αποτελεί αναγκαιότητα (πχ. Δασικοί Χάρτες στην ΕΚΧΑ ΑΕ, Τμήμα Δασών στον Υπ. Ανάπτυξης, Φορείς Διαχείρισης στους Εθνικούς Δρυμούς, Εγκρίσεις επέμβασης εντός Δασών και Δασικών εκτάσεων στις ΔΙ.ΠΕ.ΧΩ και στις Περιφερειακές Ενότητες, Δασοτεχνικά Έργα σε Δήμους κλπ) και των διατάξεων που εκχωρούν δημόσια εξουσία σε ιδιωτικούς φορείς (ιδιωτική Θηροφυλακή).
  • Η εκπαίδευση και η αξιοποίηση του υπηρετούντος προσωπικού και η ενίσχυση των αποδυναμωμένων Υπηρεσιών με προσωπικό όλων των αναγκαίων κλάδων και ειδικοτήτων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΔΔΥ, με πλήρη αίσθηση της ευθύνης τους απέναντι στην κοινωνία, δεν πρόκειται να γίνουν συμμέτοχοι στο έγκλημα της διάλυσης του Δασικού Τομέα και θα το αποτρέψουν».



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , ,

2 replies

  1. Το θέμα είναι να καταλάβουν οι συνδικαλιστές ότι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την είσοδο ιδιωτών σε αρμοδιότητες της και την απαξίωση που έχει υποστεί η Δασική Υπηρεσία τα τελευταία έτη και να παραχωρήσουν την θέση τους σε νέους

  2. ρε καυμό που έχουν αυτοί οι γεωπόνοι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading