Δεν θα εξολοθρευτούν τελικά οι κύκνοι της Νέας Υόρκης, λόγω αντιδράσεων

kuknoi

Προς αναίμακτη λύση

Ένα μήνα αφότου οι αρχές της Νέας Υόρκης ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να θανατώσουν εκατοντάδες βουβούς κύκνους, με την αιτιολογία ότι πρόκειται για «εισβολείς», οι οποίοι προκαλούν πολλά προβλήματα.

Ωστόσο, χιλιάδες επιστολές διαμαρτυρίας είχαν ως αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να επανεξετάσουν το σχέδιο και πλέον προσανατολίζονται σε αναίμακτη επίλυση του ζητήματος.

Το αρχικό σχέδιο της Υπηρεσίας Διατήρησης του Περιβάλλοντος (DEC) προέβλεπε την καταστροφή των φωλιών των πανέμορφων πτηνών, το τρύπημα των αυγών τους και τη θανάτωση όλων των βουβών κύκνων που ζουν σε δημόσιους χώρους.

Η υπηρεσία τα κατηγορεί για επιθετική συμπεριφορά απέναντι  σε  πάπιες, χήνες, ακόμη και ανθρώπους, για καταστροφή φυτών και μόλυνση των αποθεμάτων νερού με κολοβακτηρίδια από τα περιττώματά τους.

Η γνωστοποίηση του σχεδίου προκάλεσε μεγάλη κατακραυγή. Η DEC έλαβε πάνω από 16.000 επιστολές διαμαρτυρίας από φιλόζωους, ενώ δεκάδες χιλιάδες άτομα έβαλαν την υπογραφή τους σε κείμενο, με το οποίο ζητούσαν να μην θανατωθούν τα πτηνά, οι πρόγονοι των οποίων ήρθαν στη Νέα Υόρκη μαζί με τους αποίκους, κατά το 19ο αιώνα.

Οι διαμαρτυρίες δεν άργησαν να φέρουν αποτέλεσμα. Η DEC ανακοίνωσε ότι εξετάζει άλλα μέτρα ελέγχου των πτηνών, ένα από τα οποία θα μπορούσε να είναι το πέρασμα των αυγών τους με λάδι, ώστε να μην εκκολαφθούν.

«Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις για το προσχέδιο», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τζο Μάρτενς. «Το αναθεωρημένο σχέδιο θα επιχειρήσει να εξισορροπήσει τις αντικρουόμενες απόψεις για τη διαχείριση των βουβών κύκνων της Νέας Υόρκης.»

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετοί επιστήμονες εξέφρασαν την στήριξή τους στα σχέδια εξολόθρευσης του πτηνού, αναγνωρίζοντας ότι βλάπτουν άλλα είδη πτηνών. Ο πληθυσμός τους, που αυτή τη στιγμή αριθμεί περίπου 2.200 μέλη, έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τριάντα χρόνια.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading