“Αναδιάρθρωση” ή ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ της Δασικής Υπηρεσίας;

“Αναδιάρθρωση” ή ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ της Δασικής Υπηρεσίας;

Του Ιωάννη Ν. Κέκερη

ΑΓΑΠΗΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ,

Στο από 31/3/2014 Δελτίο Τύπου της Ομάδας Εργασίας για την Αξιολόγηση των Δομών και την Αναδιάρθρωση των Δασικών Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, αναφέρεται ότι εξετάσθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης έργου και υπηρεσιών και συσχετίστηκαν με τις απαιτούμενες ώρες για την εκτέλεση του εν λόγω έργου και το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό ανά μονάδα της Δασικής Υπηρεσίας και ότι υπολογίσθηκαν ενδεικτικά οι απαιτούμενες ανθρωποημέρες για την εκτέλεση της κάθε δραστηριότητας.

Είναι γνωστό ότι  εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία η Δασική Υπηρεσία της Χώρας μας «φυτοζωεί», μετά τη δραματική αφαίμαξη σε προσωπικό, πιστώσεις, τεχνικό και τεχνολογικό εξοπλισμό.

Τα όποια λοιπόν στατιστικά στοιχεία στηριζόμενα στη σημερινή λειτουργία της ΔΥ είναι έξ αντικειμένου πλασματικά και ως εκ τούτου οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα.

Οι αποκεντρωμένες Δασικές Μονάδες που προστάτεψαν και ανάπτυξαν τα Δάση της Χώρας, παίζοντας συγχρόνως τον ρόλο του κυριότερου στυλοβάτη της ορεινής και απομακρυσμένης  Ελληνικής Υπαίθρου σε εποχές ασύγκριτα δυσκολότερες από την σημερινή, κινδυνεύουν σήμερα να καταργηθούν θεσμικά με καταστροφικά αποτελέσματα για το Φυσικό Περιβάλλον και τους Ορεινούς Πληθυσμούς.

Αν θεωρεί επιβεβλημένο η Ομάδα Εργασίας να στηρίξει το πόρισμά της σε στατιστικά στοιχεία, ας ανατρέξει στους ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ της τελευταίας 20ετίας ἠ 30ετίας, που τηρούνται στη Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του ΥΠΕΚΑ. Εκεί θα διαπιστώσει τόσο το μέγεθος, την πολυποικιλότητα και το πολυσχιδές του Δασικού Αντικειμένου, όσο και την σταδιακή υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας  με τη σημερινή τραγική της κατάσταση…

Μια άλλη πηγή από όπου μπορεί να αντλήσει κανείς πληροφορίες για το δασικό αντικείμενο και τον τρόπο λειτουργίας των Δασικών Μονάδων, είναι και η Διοίκηση με στόχους που άρχισε να εφαρμόζεται δειλά-δειλά από το 2006 σε εφαρμογή του Ν. 3230/2004 (ΦΕΚ 44/11.2.2004). Σήμερα δεν γνωρίζω πού βρίσκεται…

Το ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ είναι ότι με την πολύχρονη αδιοριστία στη Δασική Υπηρεσία διακόπηκε η διαδοχή και η μεταφορά εμπειρίας σε νέους συναδέλφους, και έτσι πολλοί  από αυτούς μη γνωρίζοντας την Υπηρεσία στην ακμή της επαναπαύονται και ικανοποιούνται με ημίμετρα ασπιρίνες και μπαλώματα…

Για το λόγο αυτό όταν ήμουν στην Υπηρεσία συνέτασσα κατά καιρούς ενημερωτικά σημειώματα και τα μοίραζα στους ασκούμενους, καθώς και στους εποχιακούς Δασολόγους, Δασοπόνους και Ειδικούς Δασοπροστασίας, για  να σχηματίζουν μια εικόνα της Δασικής Υπηρεσίας με τις δράσεις της. (Δεν μιλώ για νεοδιόριστους, καθώς οι διορισμοί μόνο στη σφαίρα της φαντασίας υπήρχαν και υπάρχουν…)

dasiki



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading