Έτοιμο το πόρισμα για τις Δασικές Υπηρεσίες

porisma-dasi

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν οι συσκέψεις της Ομάδας Εργασίας για την Αναμόρφωση των Δασικών Υπηρεσιών με τη σύνταξη εισηγητικού πορίσματος που θα παραδοθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ. Μετά την αξιοποίηση των ποιοτικών και ποσοτικών στοιχείων που δόθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά και την αξιολόγηση των απόψεων που κατέθεσαν περιβαλλοντικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, τα μέλη της Επιτροπής υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ.Μανώλη Αγγελάκα κατέληξαν σε σειρά προτάσεων για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των Δασικών Υπηρεσιών.

Το πόρισμα αποτελείται από δύο βασικές ενότητες:

– Αναλυτική αποτύπωση των δραστηριοτήτων της Δασικής Υπηρεσίας με περιγραφή του δασικού έργου στο σύνολό του, όπως αυτό πραγματοποιείται με τις σημερινές δομές. Παρατίθενται πίνακες και στοιχεία που τεκμηριώνουν την υπάρχουσα κατάσταση. Ταυτόχρονα συσχετίζεται το παραγόμενο έργο – ανά μονάδα – με το υπηρετούν προσωπικό.

– Πρόταση για αναδιαμόρφωση των Δασικών Υπηρεσιών με στόχο τη δημιουργία μιας νέας πιο αποτελεσματικής δομής. Συγκεκριμένα, προτείνονται τα εξής:

1) Κατάργηση των 1024 Δασοφυλακείων, χωρίς όμως να καταργούνται οι θέσεις δασοφυλάκων και οι αντίστοιχες χωρικές ενότητες
2) Επί συνόλου 297 Δασονομείων, κατάργηση των 124 μη λειτουργούντων και ταυτόχρονη ίδρυση 26 νέων για την αποτελεσματικότερη άσκηση διοικητικού ελέγχου.
3) Διατήρηση των Δασαρχείων και αναβάθμισή τους σε Υποδιευθύνσεις
4) Διατήρηση των Διευθύνσεων Δασών με προτεραιότητα στον έλεγχο των Δασικών Χαρτών
5) Κατάργηση των Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης
6) Αναβάθμιση των επτά Γενικών Διευθύνσεων Δασών, στις αρμοδιότητες των οποίων εντάσσεται και το έργο του Συντονισμού
7) Ίδρυση τμήματος Επιθεώρησης και Ελέγχου, υπό την εποπτεία των Γενικών Γραμματέων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων
8) Κατάταξη των Δασαρχείων σε τρεις κατηγορίες (Α’, B” και Γ’), με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες ορίζεται ελάχιστος αριθμός υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των Δασαρχείων
9) Μετακίνηση υπαλλήλων για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, μόνο εντός ορίων της Περιφέρειας
10) Ανάδειξη του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας στην Αγροτική Ασφάλεια και επισήμανση της ανάγκης για επιμόρφωση του προσωπικού στο αγροτικό και δασικό αντικείμενο
11) Ανάδειξη του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας σε θέματα Περιβαλλοντικής Ασφάλειας
12) Ένταξη των Φορέων Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών στις Γενικές Διευθύνσεις Δασών κατ’εφαρμογή του σχετικού Νόμου
13) Εμπλουτισμός της Δασικής Υπηρεσίας με νέες επιστημονικές ειδικότητες (π.χ βιολόγοι, κτηνίατροι, νομικοί κλπ) ώστε να στηρίζεται αποτελεσματικά το πολυποίκιλο έργο της
14) Ενεργότερη εμπλοκή της Δασικής Υπηρεσίας σε θέματα Πυροπροστασίας
15) Εξορθολογισμός του τρόπου χρηματοδότησης των έργων της Δασικής Υπηρεσίας
16) Επισήμανση της ανάγκης πρόσληψης δασολόγων και δασοπόνων ώστε να αντιμετωπιστούν οι σημερινές ελλείψεις, αλλά και η κάλυψη των σημαντικών κενών που αναμένεται να δημιουργηθούν την ερχόμενη τριετία από τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων
17) Λειτουργία της Ειδικής Γραμματείας Δασών με δυνατότητα ευχερούς στελέχωσής της από υπαλλήλους των Περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών
18) Ενίσχυση της παραγωγής δασικών προϊόντων – πάντα στο πλαίσιο της αειφόρου διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων – με στόχο την στήριξη της Ανάπτυξης της Περιφέρειας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ταυτόχρονη εισροή εσόδων στο Δημόσιο Ταμείο.

Η Επιτροπή εργάστηκε εντατικά, σε άριστο κλίμα και με στόχο το βέλτιστο αποτέλεσμα, ώστε το πόρισμα το οποίο θα παραδοθεί στον Αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο για την χάραξη της Δασικής Πολιτικής.

ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ



ΚατηγορίεςΔασική Υπηρεσία

Tags: , , , , , ,

7 replies

  1. Την αξιολόγηση της Υπηρεσίας την ανέλαβαν υπάλληλοι της Υπηρεσίας!
    Δεν θα πω τίποτα παραπάνω από αυτά που λένε οι ίδιοι………………
    Κάποιοι νομοί που επισκέφθηκαν είναι πεδινοί σύμφωνα με την γνώμη τους και άρα δεν έχουν δάση άρα δεν χρειάζονται τόσους υπαλλήλους. Γκλίτσα που μας χρειάζεται!

  2. Το ότι καταργούνται τα Δασοφυλάκεια που αποτελούν την “σπονδυλική στήλη” της Δασικής Υπηρεσίας είναι πολύ δυσάρεστο! είναι να απορεί κανείς από ποιους προέρχονται αυτές οι προτάσεις και πως είναι δυνατόν να εισακούγονται. Γενικά κάθε βήμα προς την δήθεν αναδιάρθρωση και καλύτερη λειτουργία της φαίνεται να κινείται σε αρνητική κατεύθυνση !! Άραγε αναφέρει το πόρισμα τίποτα για επιπλέον προσλήψεις δασοφυλάκων, για 24/ωρη λειτουργία της Δασικής Υπηρεσίας, για στολές, δωρεάν οπλισμό για υπαγωγή και των περιφερειακών υπηρεσιών στο ΥΠΕΚΑ, για αύξηση των οργανικών θέσεων όλων των κλάδων και ειδικά των δασοφυλάκων και γενικά δίνει καμιά λύση ακόμα σε απλά προβλήματα π.χ. κίνησης των υπαλλήλων, καύσιμα, οχήματα, κλπ. Επίσης πραγματεύεται κενά της Δασικής και Αγροτικής Νομοθεσίας που τυχόν υπάρχουν και ίσως έχουν γίνει αντιληπτά από δασικούς υπαλλήλους οι οποίοι ίσως θεωρούν άσκοπη οποιαδήποτε νύξη περί αυτών!!!..

  3. >>8) Κατάταξη των Δασαρχείων σε τρεις κατηγορίες (Α’, B” και Γ’), με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες ορίζεται ελάχιστος αριθμός υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των Δασαρχείων

    Με τις Δ/νσεις άνευ δασαρχείων τί γίνεται?

    >>9) Μετακίνηση υπαλλήλων για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών, μόνο εντός ορίων της Περιφέρειας

    Ισχύει και για τις νησιωτικές Περιφέρειες?

  4. Οντως το πορισμα ειναι και δεν ειναι καλο, δηλαδη να αναβαθμιστουμε αλλα να ματωσουμε και λιγο(ετσι για τον φοβο των ιουδαιων), δεν ξερω !!! μαλλον θα συμφωνησω με τις τελευταιες 2 παρατηρησεις του ΚΕΚΕΡΗ Ι.

  5. (Α) Η τακτική της πολιτικής του δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω βρήκε και εδώ εφαρμογή και αυτό βέβαια οφείλεται στην σύσσωμη ενεργοποίηση των Δασικών, κάθε κλάδου, καθένας με τον τρόπο του, αλλιώς θα υπήρχαν μόνο τα δυο βήματα προς τον γκρεμό…
    Α1)Από αυτή την άποψη, δηλ των δυο βημάτων εμπρός και ένα πίσω, πράγματι το πόρισμα είναι καλύτερο από αυτό που διαφαίνονταν…
    (Β) «Κατάργηση των 1024 Δασοφυλακείων, χωρίς όμως να καταργούνται οι θέσεις δασοφυλάκων»:
    (Β1) Όταν λέμε διατηρούνται οι θέσεις των Δασοφυλάκων εννοούμε αυτές τη υπουργικής απόφασης του 1983, ή των ΠΔ του 2010;
    (Β2) Χθες μόλις σχολίαζα «Εάν πράγματι αυτό συμβαίνει δηλ. κατηγοριοποίηση Δασαρχείων και οριζοντιοποίηση Δασονομείων, στην πραγματικότητα μιλάμε για δασαρχεία κατ’ όνομα και κατ’ ουσίαν δασονομεία, γιατί περί τέτοιων θα πρόκειται αν όχι της 2ης, οπωσδήποτε όμως της 3ης κατηγορίας…. Όσο δε για τα Δασοφυλάκεια αυτά «(δασο)φυλακίζονται στο 2ο ΥΠΟΓΕΙΟ…» ΑΝΑΛΥΩ ΤΩΡΑ: 2ο ΥΠΟΓΕΙΟ=ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ…
    (Γ) Διατήρηση των Δασαρχείων και αναβάθμισή τους σε Υποδιευθύνσεις: Όταν τα δασαρχεία από Δ/νσεις διαβαθμίζονται σε επίπεδο υποδιεύθυνσης, αυτό λέγεται αναβάθμιση;
    (Γ1) Βέβαια αυτό γίνεται για να υπάρχει ιεραρχική σχέση με τις Νομαρχιακές Δ/νσεις Δασών, οι οποίες όταν είναι «μετά δασαρχείων», κατ’ ουσίαν θα λειτουργούν, σύμφωνα με το πόρισμα, ως ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΑΣΩΝ.
    (Δ) Αναβάθμιση των Γενικών Δ/νσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Σαφώς μια επιτροπή σαν αυτή δεν θα μπορούσε να αποφασίσει την αυτοκατάργησή της για να κάνει το «κέφι» σε όσους επαγγέλονταν την ατόφια και «άδολη» ΚΑΘΕΤΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ…
    (Ε) Κατάργηση των Διευθύνσεων Συντονισμού και Επιθεώρησης. Εδώ πλέον μέτρησε ο αριθμός των Δ/νσεων. Είναι προτιμότερο να καταργηθούν 7 διευθύνσεις των Α.Δ. παρά οι (31) των πρ. Νομών. «Αναβαθμίζουμε» όμως τα 80 Δασαρχεία σε υποδιευθύνσεις. Εδώ εφαρμόστηκαν τα «ισοδύναμα μέτρα»
    (ΣΤ) Κατάταξη των Δασαρχείων σε τρεις κατηγορίες (Α’, B” και Γ’), με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Για καθεμία από τις τρεις κατηγορίες ορίζεται ελάχιστος αριθμός υπαλλήλων και επιστημονικού προσωπικού για την ομαλή λειτουργία των Δασαρχείων. Όσο και να επιμένουμε ότι δεν θα επηρεάσει η κατηγοριοποίηση αυτή την υποβάθμιση των Δασαρχείων, αυτή δεν θα μπορέσει να αποφευχθεί σε συνδυασμό με την «αναβάθμισή»(!) τους δε υποδιευθύνσεις…
    (Ζ) Εμπλουτισμός (!) της Δασικής Υπηρεσίας με νέες επιστημονικές ειδικότητες (π.χ βιολόγοι, κτηνίατροι, νομικοί κλπ) ώστε να στηρίζεται αποτελεσματικά το πολυποίκιλο έργο της: Μια ζωή ως νεοέλληνες, αγοράζουμε γραβάτα και μετά ψάχνουμε για κοστούμι… ή «Εδώ δεν έχουμε να φάμε και ψάχνουμε για ορεκτικό»… ή «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»… Δεν έχω τίποτε μα τους συμπαθείς κλάδους που αναφέρονται. Όταν εμείς συζητούσαμε (επί παχέων αγελάδων) όχι μόνο να προσληφθούν άλλοι κλάδοι, αλλά να ενθαρρυνθούν και να δοθούν κίνητρα, ως και υποτροφίες ώστε κάποιοι Δασολόγοι και Δασοπόνοι (υπάλληλοι) να αποκτήσουν δεύτερο πτυχίο κυρίως νομικών, ή οικονομικών επιστημών πέρα έβρεχε…
    (Η) Επί συνόλου 297 Δασονομείων, κατάργηση των 124 μη λειτουργούντων και ταυτόχρονη ίδρυση 26 νέων για την αποτελεσματικότερη άσκηση διοικητικού ελέγχου. Με την τροπή αυτή που πήραν τα πράγματα τα δασονομεία πλέον μετατρέπονται σε «πολυτελή» Δασοφυλάκεια, και πολλά δασαρχεία σε «πολυτελή» Δασονομεία…
    (Θ) Αυτά ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ του τρόπου εφαρμογής του πορίσματος.
    (Ι) ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Αν δεν ξεφύγουμε από τη λογική των πολιτικών (ανθρώπων) άλλα σκέφτομαι, άλλα λέω και άλλα πράττω, θα είμαστε συνεχώς επί ποδός για αποφυγή των χειρότερων…

  6. 3) Διατήρηση των Δασαρχείων και αναβάθμισή τους σε Υποδιευθύνσεις…
    Συγνώμη, την αναβάθμιση των Δασαρχείων δεν την καταλαβαίνω.

    Από οργανική μονάδα επιπέδου Δ/νσης που είναι σήμερα η μετατροπή της σε Υποδιεύθυνση την αναβαθμίζει ή την υποβαθμίζει;
    Τα σχόλιά σας παρακαλώ.

    • υποβαθμίζονται και χάνουν μέρος της ανεξαρτησίας τους…είπαμε πιο συνεκτικό και κάθετο σχήμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading