Διαχειριστικό Σχέδιο για τον πληθυσμό των Περδικιών στην Κύπρο

chukar1

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας του Υπ. Εσωτερικών της Κύπρου, στο πλαίσιο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του μέχρι σήμερα τρόπου διαχείρισης της πέρδικας (Alectoris chukar cypriotes), εκπόνησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, προσχέδιο του Διαχειριστικού Σχεδίου για τον πληθυσμό των περδικιών στην Κύπρο.

Το εν λόγω Διαχειριστικό Σχέδιο, όπως υποστηρίζει η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ενώ έχει τη δομή κάθε διαχειριστικού σχεδίου εντούτοις ξεφεύγει από τα κλασσικά πρότυπα και στηρίζεται στη φιλοσοφία της διαχείρισης ολόκληρου του οικοσυστήματος με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση ή επαναφορά συγκεκριμένων τύπων βιοτόπων. Πέραν των πιο πάνω το διαχειριστικό σχέδιο εντοπίζει προβλήματα και ανησυχίες και καθορίζει τις στρατηγικές για την υπέρβασή τους.

Η σημασία του παρόντος διαχειριστικού σχεδίου έγκειται όχι μόνο στην σημαντικότητα που παρουσιάζει το είδος, από πλευράς κυνηγίου και σύνδεσης του με τη κουλτούρα της Κύπρου αλλά και στο ότι καλείται να δώσει νέους τρόπους διαχείρισης του είδους.

Αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας για την πέρδικα με στόχο τη σταδιακή εφαρμογή του και πλήρη ολοκλήρωση του σε πέντε χρόνια από την ημέρα εφαρμογής του ή στο χρόνικό διάστημα που θα συμφωνηθεί ή ανάλογα των διαθέσιμων οικονομικών πόρων. Καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος του προγράμματος, τα διαχειριστικά μέτρα θα ιεραρχηθούν και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που πληρούν τις υψηλότερες προτεραιότητες.

Ο καταρτισμός του Διαχειριστικού Σχεδίου έγινε με κριτήριο την πρόταση τεκμηριωμένα εφαρμόσιμων μέτρων διαχείρισης, συμβατών με τις ανάγκες της φύσης αλλά και με τις συνήθεις αγροτικές πρακτικές του τόπου την κυπριακή ύπαιθρο και παράδοση.

Περισσότερες πληροφορίες: ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΘΗΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑΣ

Σχετικά Αρχεία:

Κατεβάστε το αρχείο Acrobat Διαχειριστικό Σχέδιο για τον πληθυσμό των περδικιών.pdf

sxedio chukar

 



ΚατηγορίεςΘήρα

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading