Απελευθέρωση ιχθυδίων πέστροφας στον Ασπροπόταμο

pestrofa

ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ.gr

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες η διανομή των ιχθυδίων πέστροφας στον Ασπροπόταμο από το Δασαρχείο Καλαμπάκας. Ο Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Σύλλογος Μετεώρων «Ο Σαλαμπριάς» έδωσε και πάλι το παρόν βοηθώντας με κάθε τρόπο το δύσκολο έργο του Δασαρχείου.

Όπως ενημέρωσαν τόσο οι δασοφύλακες όσο και ο Δασάρχης κ. Πίσσιας που επέβλεπε την όλη διαδικασία διανομής των ιχθυδίων, τα πράγματα φέτος ήταν αρκετά ευοίωνα για τα μικρά ψαράκια. Ο καλός καιρός αλλά κυρίως η αγάπη και το καθημερινό μεράκι του έμπειρου προσωπικού ελαχιστοποίησαν τις απώλειες των ιχθυδίων τόσο κατά την φάση της επώασης των αυγών όσο και του σταδίου όπου τα ιχθύδια φιλοξενούνταν στον πεστροφογεννητικό σταθμό.

Μιλώντας με νούμερα, οι μικρές άγριες πέστροφες που συνολικά αφέθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον ξεπέρασαν φέτος με άνεση τα 100.000 άτομα.

Η εργασία δεν είναι εύκολη. Σε καθημερινή βάση η δεξαμενές που φιλοξενούν τα αυγά και αργότερα τα ιχθύδια, καθαρίζονται με την επίπονη και χρονοβόρα μέθοδο της αναρρόφησης, απομακρύνοντας ακαθαρσίες και νεκρά άτομα ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση κάθε πιθανής μόλυνσης.

Με γυμνά χέρια ο δασοφύλακας καθαρίζει τη δεξαμενη που το συνεχώς τρεχούμενο νερό δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς κελσίου. Η πέστροφα, το πιο καθαρό ψάρι των εσωτερικών υδάτων της Ελλάδας έχει υψηλές απαιτήσεις και υψηλά διατροφικά γούστα που περιλαμβάνουν πολτοποιημένους κρόκους αυγών για να πάρουν τα μικρά ιχθύδια τις απαραίτητες πρωτείνες και στοιχεία. Φτάνοντας σε μήκος τα 2 με 3 εκατοστά τα μικρά ψαράκια είναι έτοιμα να ενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.

Η μεταφορά τους και η επιλογή του σημείου που θα απελευθερωθούν γίνεται με μεγάλη προσοχή και απαιτεί εμπειρία, αφού τα πρώτα 24ωρα προσαρμογής τους είναι και τα πιο κρίσιμα για τις μικρές πέστροφες.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τόσο η ανθρώπινη παρέμβαση στο ποτάμι αλλά κυρίως η παράνομη αλιεία απειλούν την ενδημική μας «ορεινή πέστροφα» με αφανισμό. Ευελπιστούμε ότι η ορθή λειτουργία του πεστροφογεννητικού σταθμού Ασπροποτάμου σε συνδυασμό με την σωστή διαφύλαξη και έλεγχο των ποταμιών μας θα αποφέρουν αποτελέσματα και θα ανακόψουν την συνεχόμενη μείωση του πληθυσμού της πέστροφας.

http://tameteora.gr



ΚατηγορίεςΥδατικοί πόροι

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading