Ηλεία: στο «μικροσκόπιο» τα τσακάλια για τις θανατώσεις αιγοπροβάτων

tsakali

Κώστας Αντωνόπουλος
antsekoula@yahoo.gr

Στο «μικροσκόπιο» των εμπλεκόμενων υπηρεσιών μπαίνει τις αμέσως προσεχείς ημέρες το πρόβλημα που προέκυψε με την κατασπάραξη αιγοπροβάτων στην ευρύτερη περιοχή της Δίβρης, καθώς θα επισκεφτει την περιοχή ειδικός θηραματολόγος, ο οποίος θα διαπιστώσει εάν τελικά πρόκειται για τσακάλια ή άλλα άγρια ζώα.

Το πρόβλημα του αφανισμού πολλών αιγοπροβάτων, που πρόσφατα ανέδειξε η «ΠΡΩΤΗ» με σχετικό ρεπορτάζ, εξακολουθεί να απασχολεί σε έντονο βαθμό τους κτηνοτρόφους της περιοχής, οι οποίοι ζητούν τη λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί το ζωικό τους κεφάλαιο. Μέχρι στιγμής διάχυτη είναι η εντύπωση ότι επρόκειτο για τσακάλια , που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους σε σημαντικούς πληθυσμούς στην Πελοπόννησο (και στην Ηλεία), αλλά ο τρόπος θανάτωσης των οικόσιτων ζώων δεν ταιριάζει πλήρως, με τον τρόπο που επιτίθενται τα παραπάνω άγρια ζώα… Συγκεκριμένα το τσακάλι που είναι συνήθως φοβισμένο ζώο, χτυπάει στους μαστούς, ή άρρωστα και αδύνατα ζώα, ενώ στις περιπτώσεις των κατασπαράξεων στη Λαμπεία, στα Τσίπιανα και στην Κρυόβρυση, τα πρόβατα έχουν δεχτεί επιθέσεις στα πιο ψηλά σημεία του σώματός τους.

Αγριόσκυλα;

Όπως έχει αναφέρει η «ΠΡΩΤΗ», εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο τα ζώα να δέχτηκαν επιθέσεις από αγριόσκυλα (αρχικά αδέσποτα), τα οποία περιφέρονται στην ευρύτερη περιοχή. Τα πράγματα ωστόσο αναμένεται να ξεκαθαρίσουν άμεσα, με τη λήψη δειγμάτων από τσακάλια που υπάρχουν στην περιοχή, για να διαπιστωθεί εάν έχουν ίχνη από κρέας προβάτων στα σπλάχνα τους. Να σημειωθεί ότι την παραπάνω διαδικασία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το Δασαρχείο Πύργου, σε συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς παράγοντες. Από την πλευρά του εξάλλου ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου κ. Κώστας Μαρκόπουλος , δήλωσε στην «ΠΡΩΤΗ» ότι «υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί τσακαλιών και στην Ηλεία, τα οποία κινούνται σε αγέλες και γίνονται επικίνδυνα για τα αιγοπρόβατα, με αποτέλεσμα να θίγεται η τοπική οικονομία».

Πηγή: Πρώτηnews


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Κτηνοτροφία - Βοσκότοποι

Tags: ,

2 replies

  1. Τελικα τι εγινε? Ηταν τσακαλια οπως ειναι το πιο λογικο? Βγηκε καποιο αποτελεσμα?

  2. Από πότε οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων είναι ειδήμονες και για το Canis aureus εκφράζοντας μάλιστα τις απόψεις τους στον τύπο επί θεμάτων που σχετίζονται με τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του συγκεκριμένου είδους και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου;

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: