Μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός δένδρων ανά στρέμμα για τη Πρώτη Δάσωση Γαιών

leukes kalliergeia

Πηγή: agronews.gr

Στα 70 μειώνεται ο ελάχιστος αριθμός των δένδρων ανά στρέμμα για τις φυτείες, στις οποίες προβλεπόταν η φύτευση με 160 έως 250 ανά στρέμμα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων το ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική ΚΥΑ που υπέγραψε ο Υπουργός Γεώργιος Καρασμάνης για το Μέτρο 221, «Πρώτη Δάσωση Γαιών».

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση, καθώς από την εφαρμογή της ισχύουσας ΚΥΑ προέκυψαν δυσχέρειες ως προς τις καλλιεργητικές φροντίδες στις δασωμένες εκτάσεις, μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι:

  1. Ο ελάχιστος αριθμός των δέντρων στο τέλος της περιόδου δέσμευσης μειώνεται στα 70 δέντρα ανά στρέμμα για τις φυτείες, στις οποίες προβλεπόταν η φύτευση με 160 έως 250 ανά στρέμμα, καθώς η μεγάλη πυκνότητα φύτευσης για παρατεταμένο χρονικό διάστημα εμπόδιζε τη φυσιολογική ανάπτυξη των δέντρων.
  2. Ομοίως, για τις φυτείες των ευγενών πλατύφυλλων και λοιπών ειδών, για τις οποίες προβλεπόταν φύτευση με 28 δέντρα το στρέμμα, ο ελάχιστος αριθμός δέντρων στο τέλος της περιόδου δέσμευσης μειώνεται στα 20 ανά στρέμμα.
  3. Οι δικαιούχοι, εφόσον οι φυτείες τους έχουν υπερβεί το 7ο έτος της ηλικίας τους και βρίσκονται σε καλή κατάσταση, μπορούν να προβαίνουν σταδιακά στις κατάλληλες καλλιεργητικές δασοκομικές επεμβάσεις (π.χ. αραιώσεις και κλαδεύσεις) εφόσον:
    α) δεν μειώνεται η δασωμένη έκταση και
    β) η ηλικία των δέντρων ισούται με τα έτη δέσμευσης.
    Οι επεμβάσεις αυτές, εγκρίνονται από την οικεία Δασική Υπηρεσία ύστερα από αίτημα του δικαιούχου για σχετική άδεια.
  4. Η αρμόδια Δασική Υπηρεσία για τη χορήγηση της σχετικής αδείας θα εξετάζει πλέον, παρουσία του δικαιούχου, την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας του αιτήματος από δασοπονική άποψη και ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο βρίσκεται η φυτεία, το είδος και το μέσο ύψος των δασικών δένδρων, καθώς και την ποιότητα του τόπου, θα προσδιορίζει τον ελάχιστο αριθμό των δέντρων ανά στρέμμα κατ’ έτος ή κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των δασοκομικών χειρισμών.

Πηγή: agronews.gr



ΚατηγορίεςΔάσωση Γεωργικών Γαιών

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading