Παροχή δεδομένων πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο από το ΕΑΑ

pyrkagies-se-pragmatiko-xrono

Η καταγραφή των ενεργών πυρκαγιών και η πρόβλεψη της εξέλιξής τους κατά τις πρώτες ώρες της εμφάνισής τους είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τους γεωεπιστήμονες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπεύθυνος: Βαγγέλης Σπυράκης

Οι επιπτώσεις που έχουν οι δασικές πυρκαγιές, τόσο στη δημόσια ασφάλεια όσο και τους φυσικούς πόρους είναι τόσο αυξημένη ώστε κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη ανίχνευση και η γρήγορη καταστολή των πυρκαγιών σε πραγματικό χρόνο και με ακρίβεια. Αυτή την δυνατότητα παρακολούθησης των ενεργών μετώπων πυρκαγιάς σε πραγματικό χρόνο σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια παρέχει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

Πρόσφατα εμφανίστηκε στο διαδίκτυο μια εξαιρετική προσπάθεια από το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με σκοπό την καλύτερη παρακολούθηση της εξέλιξης των δασικών πυρκαγιών που σε καθημερινή βάση τη θερινή περίοδο πλήττουν τη χώρα.

Πρόκειται για τη νέα ιστοσελίδα http://papos.space.noa.gr/fend_static, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθούν όλα τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη εντός του ελληνικού χώρου, αποκτώντας ταυτόχρονα όποια πληροφορία θέλουν αναφορικά με αυτές και την κατάσταση τους, τόσο την παρούσα χρονική στιγμή, όσο και ένα πλούσιο αρχείο για τις πυρκαγιές του παρελθόντος. Επίσης ο χρήστης της ιστοσελίδας αυτής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις εν εξελίξει πυρκαγιές ανά πεντάλεπτο

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών COPERNICUS (GMES) που αναπτύσσει το Ινστιτούτο Αστρονομίας και Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του ΕΑΑ, ενεργοποιήθηκε εκ νέου για την εφετινή περίοδο πυρκαγιώνστην διεύθυνση web  http://ocean.space.noa.gr/seviri/fend_new/index.php, η δυνατότητα δυναμικής αξιοποίησης των δεδομένων του δορυφορικού σταθμού MSGSEVIRI (EUMETSAT).

Στόχος η παρακολούθηση των εν εξελίξει πυρκαγιών ανά 5 λεπτά της ώρας και η ανάκτηση πληροφοριών σχετικών με την εμφάνιση και την εξέλιξη πυρκαγιών παρελθόντων περιόδων, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης δίνεται η δυνατότητα αναπαραγωγής της εξέλιξης των πυρκαγιών για διάστημα έως και 6 συνεχών ημερών και στο χρονικό παράθυρο που επιθυμεί ο χρήστης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο παρέχει αυτές τις διαδικτυακές υπηρεσίες στην παρακολούθηση και αποτίμηση των δασικών πυρκαγιών σε βασικούς φορείς που εμπλέκονται θεσμικά στην διαχείριση της κρίσης όπως είναι το 199 ΣΕΚΥΠΣ/ΣΚΕΔ, ο ΟΤΕ, το ΥΠΕΚΑ και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Οι Διαδικτυακές πιλοτικές υπηρεσίες που παρέχονται αφορούν:

  1. Στην συστηματική παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο με βήμα παρατήρησης ανά 5 λεπτά της ώρας των ενεργών μετώπων πυρκαγιάς στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας
  2. Στην διαχρονική χαρτογράφηση σε υψηλή και πολύ υψηλή ανάλυση των καμένων δασικών εκτάσεων στην Ελληνική επικράτεια, από το έτος 1984 έως και την περυσινή περίοδο πυρκαγιών 2013.  Η χαρτογραφική βάση των καμένων εκτάσεων ενημερώνεται κάθε έτος στο τέλος της περιόδου των πυρκαγιών.
Πηγές: crashonline.gr, getmap.gr, dasoprostasia.gr, noa.gr
Αναδημοσίευση από: enet.gr


ΚατηγορίεςΠυρκαγιές - Αναδασώσεις, Uncategorized

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading