Χάνουμε και τα δέντρα και τα δάση

dasos

Της Χαράς Τζαναβάρα | Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Με τις ευλογίες του υπουργείου που είναι θεωρητικά αρμόδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και πάντα στο πλαίσιο του Μνημονίου, ανοίγει ο δρόμος για δόμηση τουριστικών κατοικιών μέσα σε δάση. Στο νομοσχέδιο-σκούπα, που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Ταγαράς και εντάσσεται στα προαπαιτούμενα του Μνημονίου για τον Ιούλιο, προβλέπονται συνολικά έξι νέες χρήσεις μέσα σε δασικές ζώνες. Η βασικότερη είναι η πρόβλεψη για τα λεγόμενα «σύνθετα» τουριστικά καταλύματα, στα οποία θα υπάρχουν ανεξάρτητες βίλες, που -με πρόσφατη διάταξη άλλου νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού- επιτρέπεται να πωλούνται από τα σχέδια.

Το νομοσχέδιο, που βρίσκεται καθ’ οδόν προς τη Βουλή, με προοπτική να ψηφιστεί ως το τέλος του μηνός, προβλέπει ότι στα δάση επιτρέπεται να λειτουργούν γήπεδα γκολφ, εγκαταστάσεις ιαματικού τουρισμού, ενώ πίσω από τους όρους «σχοινόδρομοι και καλωδιοκίνητοι εναέριοι θάλαμοι» κρύβονται τα γνωστά τελεφερίκ! Προβλέπεται, μάλιστα, και η χορήγηση άδειας για ανίχνευση μετάλλων!

Υπηρέτες

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε τις νέες τάσεις και να εξυπηρετούμε τις επενδύσεις», ομολόγησε στη χθεσινή παρουσίαση του νομοσχεδίου ο αναπληρωτής υπουργός και παραδέχθηκε ότι ήδη έχει δεχθεί ή προγραμματίζει συναντήσεις με μεγάλους ομίλους που ενδιαφέρονται για τη δημιουργία τουριστικών χωριών, χιονοδρομικών κέντρων και άλλων τουριστικών εγκαταστάσεων μέσα σε δάση. «Θέλουν περισσότερα, αλλά δεν θα πάρουν», πρόσθεσε…

Οι δηλώσεις του ήταν διανθισμένες με αναφορές στο «περιβαλλοντικό ισοζύγιο» που θεσπίζεται ως άλλοθι για τις παρεμβάσεις (θεσμοθετείται η δάσωση ή αναδάσωση ίσης έκτασης, με αυτή στην οποία θα γίνει η παρέμβαση). Αφησε μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν τακτοποιήσεις αυθαιρέτων μέσα σε δασικές περιοχές, που σήμερα εξαιρούνται με τον νόμο 4178/2013, αναφέροντας ότι «δεν μπορούμε να τα γκρεμίσουμε και να φυτέψουμε δάση»!

Με Π.Δ.

Η μόνη δικλίδα ασφαλείας σε αυτή τη νέα λαίλαπα μέτρων είναι η προώθηση όλων των έργων με προεδρικά διατάγματα. Με αυτό τον τρόπο, θα γίνεται προληπτικός έλεγχος από το ΣτΕ, αλλά όχι για την προστασία του περιβάλλοντος -όπως υποστήριξε ο Ν. Ταγαράς- αλλά για την ασφάλεια των επενδυτών απέναντι στις βέβαιες προσφυγές πολιτών και οικολογικών φορέων.

Ο αναπληρωτής υπουργός δικαιολογήθηκε ότι και με το σημερινό καθεστώς επιτρέπονται ορισμένες κατασκευές σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις, που καλύπτουν το 10%. Με τα προωθούμενα μέτρα και ως αντιστάθμισμα στις νέες χρήσεις, μειώνεται η κάλυψη στο 5%. Οσο για τα ορεινά καταφύγια, με δυναμικότητα έως 80 κλίνες, το υπουργείο ομολογεί ότι τα λειτουργούντα δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες άδειες, αλλά τους δίνει διετή περίοδο χάριτος, για να «νομιμοποιηθούν», και μάλιστα κατά παρέκκλιση του ισχύοντος νόμου για τα αυθαίρετα.

Ριζικές είναι οι αλλαγές που προωθούνται στον νόμο 998/1978, τον οποίο είχε επαναφέρει σε ισχύ η κυβέρνηση στις αρχές του 2010, μετά την τελική απόρριψη του δασοκτόνου νόμου Δρυ από την Ολομέλεια του ΣτΕ. Χρειάζεται ειδική έρευνα, για να εντοπιστούν οι πολυάριθμες τροποποιήσεις βασικών άρθρων του. Η πιο σημαντική αφορά τους δασωμένους αγρούς, που απέκτησαν δασική βλάστηση, λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου από τη δεκαετία του 1950. Πλέον θα επιτρέπεται η αποψίλωσή τους, για να αποκτήσουν και πάλι αγροτικό χαρακτήρα.

Ερωτήματα προκαλεί η πρόβλεψη ότι τα Δασαρχεία θα κάνουν μόνον έλεγχο ιδιοκτησίας στις χορτολιβαδικές εκτάσεις, ανοίγοντας τον δρόμο για αποχαρακτηρισμό άνω των 50 εκατ. στρεμμάτων που έχουν χάσει τον δασικό τους χαρακτήρα από πυρκαγιές ή αποψιλώσεις. Θα αναγνωρίζονται ως ιδιωτικές εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 και, αν δεν είναι ευκρινείς, θα αρκούν οι λήψεις του 1960. Ανακαλούνται μάλιστα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής των φερόμενων ως ιδιοκτητών, ακόμη και αν έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις!

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ – ΑΚΙΝΗΤΑ

Το ΣτΕ απορρίπτει, η κυβέρνηση νομιμοποιεί

Μια νέα υπόθεση… Ελληνικού εξελίσσεται στη βόρεια Αττική, όπου -με τις ευλογίες του υπουργείου Περιβάλλοντος- ετοιμάζεται να «ξεφυτρώσει» μια πόλη τουλάχιστον 20.000 κατοίκων! Πρόκειται για 6.110 στρέμματα γης, με δασικούς θύλακες και τμήματα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στο Πικέρμι, που ανήκουν σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιώτες, με τους αξιωματικούς να διαθέτουν τη μερίδα του λέοντος. Τρεις φορές έως τώρα το ΣΤΕ έχει απορρίψει τα σχέδια οικοδόμησης, ενώ με τον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα και με «εντολή πρωθυπουργού» περιλήφθηκαν μια σειρά διατάξεις για το ξεμπλοκάρισμα των διαδικασιών. Διαβάστε την συνέχεια….


dasikos_nomos


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.



ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading