Πώς το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο στον κόσμο εξιλεώνεται για τα φρυγανισμένα πουλιά

fotovoltaiko2

Τι σκοπεύει να κάνει το μεγαλύτερο ηλιοθερμικό πάρκο του κόσμου όταν τα τεράστια κάτοπτρά του κυριολεκτικά φρυγανίζουν τα διερχόμενα πουλιά;

Αναφερόμαστε φυσικά στο γιγάντιο ηλιοθερμικό πάρκο Ivanpah (διαβάστε περισσότερα εδώ) το οποίο είναι εγκατεστημένο στην έρημο Μοχάβε της Καλιφόρνια.

Όπως μεταδίδει το Gizmodo η ιδιοκτήτρια εταιρεία του πάρκου, η BrightSource Energy, σκαρφίστηκε έναν ευφάνταστο (ή μήπως υποκριτικό) τρόπο για να εξιλεωθεί για τα πουλιά που καίγονται λόγω της συγκεντρωμένης ηλιακής ακτινοβολίας που εκπέμπουν οι 350.000 ηλιοστάτες.

Συγκεκριμένα, θα διαθέσει ποσό ύψους 1,8 εκατ. Ευρώ σε ένα fund με σκοπό τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για την στείρωση αδέσποτων γατών, οι οποίες ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων πουλιών κάθε χρόνο (για να μάθετε πόσα πουλιά σκοτώνουν οι γάτες κάθε χρόνο μπορείτε να διαβάσετε αυτό το άρθρο).

Δεδομένου του τεράστιου ζητήματος με τα αδέσποτα ζώα σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε κάποιος να κάνει λόγο για αξιόλογη προσπάθεια, αλλά και για ανεπαρκή λύση σε ένα εκρηκτικό πρόβλημα.

Τουλάχιστον η εταιρεία δεν αρκέστηκε σε αυτό τον ιδιότυπο μηχανισμό αντιστάθμισης πουλιών (σαν να επρόκειτο για εκπομπές ρύπων) αλλά εξετάζει και άλλες λύσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την τοποθέτηση συστημάτων που αποτρέπουν το κούρνιασμα των πουλιών σε συγκεκριμένα σημεία, συστήματα περιορισμού των θηραμάτων και γενικά των ευκαιριών να βρουν τροφή στην περιοχή, ηχητικά συστήματα και ειδικούς λαμπτήρες LED που θα τα απομακρύνουν.

Σημειώνεται ότι μαζί με τα μέτρα προστασίας των πουλιών, η εταιρεία διαθέτει συνολικά το εντυπωσιακό ποσό των 25 εκατ. δολαρίων για να συμβάλλει και στη σωτηρία της ενδημικής χελώνας της ερήμου.

Πηγή: econews



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading