Έντονες αντιπαραθέσεις προκαλεί ο θάνατος αρκούδας

arkouda

Ο θάνατος μιας αρκούδας στην Ιταλία αποτελεί κυρίαρχο θέμα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο της γειτονικής χώρας και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των οικολογικών-περιβαλλοντικών οργανώσεων και των αρχών της επαρχίας του Trento.

Το τελευταίο διάστημα η αρκούδα Daniza, όπως είναι ευρέως γνωστή, βρισκόταν υπό στενή παρακολούθηση απο τις αρχές, μετά την καταγραφή μιας επίθεση εις βάρος ενός 38χρονου άνδρα. Πριν από ένα μήνα περίπου ο Ντάνιελ Ματούρι ενώ μάζευε μανιτάρια σε δάσος κοντά στο Πιντσόλο στους Δολομίτες της επαρχίας του Τρέντο, πλησίασε τη θηλυκή αρκούδα την ώρα που θήλαζε τα μικρά της. Η αρκούδα του επιτέθηκε προκαλώντας του γρατσουνιές και βαθιές πληγές στον καρπό, στην πλάτη, στο πόδι και στο γόνατο.

Το περιστατικό αυτό έγινε η αφορμή να ξεκινήσουν προσπάθειες από τις τοπικές αρχές για τη σύλληψη της 18χρονης αρκούδας και των δύο μικρών της. Ο αντιπρόεδρος της επαρχίας του Trento, στη βόρεια Ιταλία, Αλεσσάντρο Οβίλι, διέταξε να αιχμαλωτιστεί η αρκούδα, μία ενέργεια που οι Αρχές έκριναν ως απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας. Οι παγίδες που τοποθετήθηκαν και η χρήση δολωμάτων δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και αποφασίστηκε η αναισθησία του ζώου με χρήση ειδικού όλπου και αναισθητικής ουσίας.

Η αρκούδα και ένα από τα δύο μικρά της αναισθητοποιήθηκαν από την ομάδα επέμβασης που συστάθηκε απο τις αρχές. Δυστυχώς, όμως, η Daniza δεν κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις και πέθανε. Οι τοπικές αρχές υποστηρίζουν ότι η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ήταν η πλέον ενδεδειγμένη αλλά πάντα υπάρχει η πιθανότητα μη επιβίωσης που εξαρτάται απο την φυσική κατάσταση του ζώου που ναρκώνεται.

Έντονη ανησυχία υπάρχει για το μέλλον των δυο μικρών της. Διανύουν τον 8ο μήνα της ζωής τους, ζυγίζουν περίπου 30 κιλά και απέχουν ακόμα πολύ απο το στάδιο ανεξαρτητοποίησης απο την μητέρα τους. Η αναζήτηση τροφής, η επιλογή καταφυγίου δαιχείμανσης και η υπεράσπιση τους χωρίς την μητρική φροντίδα θέτουν σε αβεβαιότητα την επιβίωση τους. Στο ένα απο τα δύο αρκουδάκια που αναισθητοποιήθηκε μαζί με την μητέρα του τοποθετήθηκε μηχανισμός παρακολούθησης. Σε αυτή την ηλικία τα αρκουδάκια δεν πρέπει να διαχωριστούν, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Οι αρχές θα προσπαθήσουν να συλλάβουν και το δεύτερο αρκουδάκια ώστε να απελευθερωθούν μαζί.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών και οικολογικών οργανώσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Gian Luca Galletti, ζήτησε διευκρινίσεις από την αυτόνομη επαρχία του Trento γύρω από τις συνθήκες θανάτωσης της αρκούδας. Δήλωσε σχετικά ότι πρόκειται για ένα πραγματικά άσχημο νέο και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επιβίωση των δυο μικρών αρκούδων μέχρι να ενηλικιωθούν.

Η Δασική Υπηρεσία της Ιταλίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει ότι ομάδα εξειδικευμένων δασικών υπαλλήλων έχει ξεκινήσει έρευνα για το περιστατικό. Ξεκαθαρίζει ότι δεν συμμετείχε στις προσπάθειες σύλληψης της Daniza, που επέφεραν τον θάνατο της και ότι με επιστολή της προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον περασμένο Αύγουστο, είχε επισημάνει τους κινδύνους που εμπεριέχει η νάρκωση καθώς και τις δυσκολίες επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν τα δυο ορφανά αρκουδάκια.

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Daniza μεταφέρθηκε το 2000 από την Σλοβενία στα δάση της επαρχίας Τρέντο στα πλαίσια του ευρωπαικού προγράμματος Life Ursus που στοχεύει στην επανεγκατάσταση της αρκούδας σε περιοχές που προυπήρχε αλλά έχει εξαφανιστεί. Το τελευταίο διάστημα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εξέφρασαν την ανησυχία τους μετά τις επιθέσεις σε πρόβατα και κατσίκια. Η επίθεση στον 38χρονο άντρα ήταν η “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” και ανάγκασε τις τοπικές αρχές να λάβουν δραστικά μέτρα. Από την άλλη μεριά, πολλοί υποστηρίζουν ότι η επίθεση στον Ντάνιελ Ματούρι οφείλεται στην προσπάθεια της να προστατέψει τα μικρά αρκουδάκια.

Η Daniza κατά την απελευθέρωση της το 2000

 Χρήση όπλων αναισθητοποίησης από δασικούς υπαλλήλους στην Ελλάδα

Συμφωνα με το άρθρο 50 του ν. 4280/2014 επιτρέπεται σε δασικούς υπαλλήλους, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η κατοχή και χρήση ειδικών όπλων, τα οποία εκτοξεύουν σύριγγες με χημικά ή άλλα σκευάσματα ή στοιχεία κατάλληλα για την αναισθητοποίηση ή ευθανασία των ζώων και λοιπών αποτρεπτικών μέσων, ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας μηχανισμών εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) για την αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης ζώων της άγριας πανίδας σε κατοικημένες περιοχές ή και τη διαχείριση φαινομένων υπερπληθυσμού ειδών της άγριας πανίδας.

Οι άδειες παρέχουν το δικαίωμα στους κατόχους τους να φέρουν και να χρησιμοποιούν τα όπλα που προαναφέρθηκαν μόνο κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας. Η χρήση των όπλων αυτών από δασικούς υπαλλήλους γίνεται μόνο με την παρουσία και την συνδρομή κτηνιάτρου.



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading