Advertisements

Επιθέσεις λύκων σε σκυλιά στον Έβρο

lukos_skulia

Εφημερίδα «Χρόνος»

Επιθέσεις λύκων σε σκυλιά σε τέτοια συχνότητα που προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των κυνηγών και των κτηνοτρόφων, καταγράφει ο Κυνηγετικός Σύλλογος Φερών Έβρου. Εδώ και μία τετραετία παρατηρούνται φαινόμενα επιθέσεων, όμως αυτά ήταν μεμονωμένα και επομένως δεν προκαλούσαν προβληματισμό. Η φετινή όμως κυνηγετική περίοδος είναι διαφορετική, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των επιθέσεων.

 «Τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικότερα φέτος υπάρχει έξαρση του αριθμού λύκων,μιλάμε για κοπάδια που δεν υπήρχαν στην περιοχή ποτέ. Οι λύκοι αυτοί δεν είναι σαν αυτούς που υπήρχαν παλιά στην περιοχή μας, γιατί πολύ παλιά, πριν 30 και 40 χρόνια, λύκοι υπήρχαν εδώ». Οι πληθυσμοί τους εντοπίζονται, σύμφωνα με τον κ. Τσαβδάρη, από τη Νίψα Αλεξανδρούπολης μέχρι και Βόρειο Έβρο, Σουφλί, Διδυμότειχο σε όλο τον ορεινό όγκο του νομού. Το πρόβλημα φέτος είναι ότι έχουν κατέβει πολύ χαμηλά, είπε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, μεταφέροντας μάλιστα μία προσωπική του εμπειρία «εγώ με τα μάτια μου είδα στην περιοχή των Λουτρών, σε ένα δρόμο πριν μπεις στο χωριό, στις 12.30 το βράδυ, ένα λύκο πάνω στην άσφαλτο». Ο ίδιος εμφανίζεται προβληματισμένος λέγοντας «δεν εξηγείται τόσος μεγάλος αριθμός λύκων να εμφανίζεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

Η απόγνωση έχει κυριεύσει τους κυνηγούς που αναζητούν θηράματα στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, καθώς τα κυνηγόσκυλά τους γίνονται βορά στις αγέλες πεινασμένων λύκων, οι οποίοι δεν βρίσκουν τροφή και δεν διστάζουν να επιτεθούν. Σύμφωνα με τους κυνηγούς, περισσότερα από 40 κυνηγόσκυλα έχουν βρει μαρτυρικό θάνατο από τα κοφτερά δόντια των πεινασμένων αγριμιών στην περιοχή από τη Νίψα Αλεξανδρούπολης μέχρι το Σουφλί και Διδυμότειχο. Πέρα από τη συναισθηματική απώλεια, υπάρχει και η οικονομική ζημιά καθώς τα κυνηγόσκυλα κοστίζουν πανάκριβα και χρειάζονται χρόνο για να εκπαιδευτούν. Οι επιθέσεις σε κυνηγετικούς σκύλους ανέρχονται σε 40 και σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τσαβδάρης «δεν τους πνίγουν απλά, τους τρώνε, μένει μόνο το κεφάλι. Αυτά τα κρούσματα που σας αναφέρω είναι από τα σκυλιά που βρήκαμε και φωτογραφήσαμε. Είναι τόσα και άλλα περισσότερα που δεν έχουν βρεθεί ποτέ».

Οι κυνηγοί των Φερών μόνο εικασίες σχετικά με την προέλευση τόσων πολλών λύκων στην περιοχή τους μπορούν να κάνουν, αφού δεν είναι ειδικοί αλλά όσα γνωρίζουν τα ξέρουν από την εμπειρία τους.

Να γίνει συστηματική καταγραφή των λύκων

Πρέπει να τονιστεί ότι ο λύκος είναι προστατευόμενο είδος και το κυνήγι του απαγορεύεται. Και μάλιστα αν διαπιστωθεί ότι κάποιος έχει σκοτώσει λύκο χωρίς απειλή για τη ζωή και τη περιουσία του, αυτό επισείει ποινή καθώς θεωρείται είδος κλειδί (keystone species), δηλαδή αποτελεί συστατικό του οικοσυστήματος, στο οποίο τυπικά ανήκει. Κάτι, όμως, που τονίζουν κυνηγοί της περιοχής είναι πως παλαιότερα ο λύκος έπνιγε τα σκυλιά (τσοπανόσκυλα ή κυνηγόσκυλα) τα άφηνε νεκρά και μετά έπιανε τα χορτοφάγα ζώα για να τραφεί. Οι σημερινοί λύκοι όμως τρώνε σκυλιά στήνοντας καρτέρι στα κυνηγόσκυλα ιδιαίτερα στους ιχνηλάτες που ξεμακραίνουν. Οι κυνηγοί του συλλόγου Φερών ζητούν να γίνει μία συστηματική καταγραφή των λύκων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, μέσω της λήψης μέτρων.

Πηγή: Εφημερίδα «Χρόνος» από: www.e-evros.gr


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι αναδημοσιεύσεις έχουν σαν στόχο την ενημέρωση για τα τρέχοντα δασικά και περιβαλλοντικά θέματα και δημοσιοποιούνται με σκοπό να προκαλέσουν τον διάλογο και να εκφρασθούν οι απόψεις όλων, είτε αυτές είναι θετικές είτε αρνητικές, σε σχέση με τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ότι οι αναρτήσεις απηχούν τις προσωπικές απόψεις των διαχειριστών της σελίδας.

Advertisements
Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΆγρια ζωή, Θήρα

Tags: , ,

2 replies

  1. …βορά στις αγέλες πεινασμένων λύκων…Πόσα σκυλιά είναι νεκρά, που και πότε; Με φωτογραφίες, ημερομηνίες, συντεταγμένες και υπογραφές απευθυνθείτε στις αρχές και στον τύπο με έγγραφα που θα φέρουν την υπογραφή σας κ. Τσαβδάρη. Πρώτα ποσοτικοποιήστε το πρόβλημα και στοιχειοθετήστε το και μετά θα πρέπει φυσικά να μετρηθούν οι αγέλες των πεινασμένων λύκων. Σε κάποιο χωρίο του Έβρου οι αγέλες (ορδές καλύτερα) των πεινασμένων λύκων έγιναν χορτοφάγοι και το έριξαν στα καρπούζια. Καρπουζόλυκοι …που φυσικά δεν υπήρχαν στην περιοχή.

  2. Τώρα μιλάμε για τα τρομερα προβληματα που δημιουργούν οι λύκοι στους κυνηγους έτσι? Ε όχι! Τα θηράματα δεν είναι για τους κυνηγους, αλλα για τους λύκους, τις αρκούδες και τα αρπακτικά που από τη φύση τους ζουσαν πάντοτε εκει. Τώρα αν τα κυνηγόσκυλα των κυνηγών βρίσκουν «μαρτυρικό θαναταο» απο τα «κοφτερα δόντια του λύκου», τότε να μην τα στέλνουν εκεί. Δεν θα ξεπαστρεψουμε για μια ακομη φορα τα αγρια αρπακτικα για να κανουν τη βολτιτσα τους οι κυνηγοι στα δάση και να σκοτωνουν ότι τους αρεσει. Αξιόλογο και το λεξικο που χρησιμοποιείται..κοφτερα δόντια, μαρτυρικός θάνατος..γιατί δεν υπάρχει μια επίσης γλαφυρή περιγραφή της θανάτωσης άγριων ζώων από το όπλο του κυνηγου? Αυτός είναι δηλαδή ευχάριστος θάνατος? Άμα σας αρέσει το κυνήγι και το θεωρείτε κομμάτι της φύσης του ανθρώπου, τότε κυνηγίστε φυσικά. Παρατήστε το όπλο, τον ασύρματο, τα κινητά, πάρτε τα τόξα και βγείτε για κυνήγι, έτσι για να μιλάμε και λίγο σοβαρά και να μην μένουμε στην μπουρδολογία και τη συστηματική προπαγάνδα περί της φύσης του ανθρώπου και του κυνηγιού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: