Λύκοι στις πύλες του Παρισιού

lukoi

Δύο λύκοι εθεάθησαν να περιπλανιούνται σε απόσταση 40 μιλίων από το Παρίσι. Πρόκειται για την πρώτη παρατήρηση τόσο κοντά στη γαλλική πρωτεύουσα, μετά την επανεμφάνιση του είδους στην Γαλλία, πριν από μια δεκαετία περίπου, σύμφωνα με την εφημερίδα “The Telegraph”.

Ο Eric Bas, ειδικός στην άγρια ζωή, ανέφερε ότι “είναι, πιθανόν, νεαροί ενήλικες που έχουν διαχωριστεί από την αγέλη κατά την αναζήτηση επικράτειας. Ένας λύκος μπορεί να περιφέρεται περίπου 100 χιλιόμετρα (60 μίλια) σε μια μόνο νύχτα.”

Τα δάση λίγο έξω από το Παρίσι αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τους λύκους, επειδή διαθέτουν καλούς πληθυσμούς από αγριογούρουνα και ελάφια, σημαντική πηγή τροφής για τους λύκους.

Με κρατική έγκριση, βοσκοί και αγρότες είχαν εξοντώσει συστηματικά τον γκρίζο λύκο από τη δεκαετία του 1920, αλλά μετά την επανεμφάνιση τους, διασχίζοντας τα σύνορα με την Ιταλία κατά την τελευταία δεκαετία, ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σημαντικά έκτοτε. Το είδος αριθμεί σήμερα τουλάχιστον 300 άτομα σε όλη τη χώρα, που προκάλεσαν πέρυσι τον θάνατο σε 6.000 πρόβατα. Η κυβέρνηση της Γαλλίας δαπανά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο σε αποζημιώσεις κτηνοτρόφων για τα χαμένα ζώα τους και για την επιδότηση των τσοπανόσκυλων, αναγκαίων για τη φύλαξη κάθε κοπαδιού.

Η υπουργός περιβάλλοντος, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, έχει εγκρίνει τη θανάτωση λύκων, παρά τις διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων. Μια απόφαση που έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους Γάλλους κτηνοτρόφους.

Επειδή πρόκειται για προστατευόμενο είδος σύμφωνα με τη Σύμβαση της Βέρνης και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, απαιτείται ειδική άδεια, με μακροχρόνιες γραφειοκρατικές διαδικασίες, για την θανάτωση τους.

Ο Eric Bas ισχυρίζεται ότι ο λύκος δεν αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρώπους, οι οποίοι φοβούνται επειδή υπήρξαν αναφορές για λύκους που σκότωσαν ανθρώπους στην περιοχή του Παρισίου, όπως στα τέλη του 18ου αιώνα. “Οι λύκοι δεν επιτίθενται σε ανθρώπους και αποτελούν μέρος της ισορροπίας της φύσης”, δήλωσε ο Bas.

dasarxeio.com

Πληροφορίες

 



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading