Χρονιά ακαρπίας για τις βελανιδιές, προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες

Χρονιά ακαρπίας για τις βελανιδιές στην Αγγλία. Προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες με κατάλληλη επιλογή ειδών και διαχειριστικά μέτρα.

velanidi Drus

Το 2013 για τις δρύες της Αγγλίας αποτέλεσε χρονιά πληροκαρπίας, δηλαδή άφθονης καρποφορίας. Πολλά κλαδιά δένδρων υπέκυψαν από το βάρος των καρπών. Μετά από μια παραγωγή ρεκόρ το περασμένο έτος, όπου τα δέντρα ήταν τόσο φορτωμένα που τα κλαδιά τους υπέκυπταν από το βάρος των καρπών, το 2014 φαίνεται να είναι ένα από τα χειρότερα έτη που έχουν καταγραφεί ποτέ στην παραγωγή βελανιδιών (έτος ακαρπίας ή ελλιπούς καρποφορίας). Σημαντικό ρόλο στον αριθμό των καρπών που θα παραμείνουν στο έδαφος, διαδραματίζει και η ύπαρξη διαφόρων ειδών της άγριας πανίδας (σκίουροι, αγριογούρουνα, ποντίκια, χοίροι, κίσσες, ελάφια) που καταναλώνουν τα βελανίδια.

Η Δασική Επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου (Forestry Commission) έχει απευθύνει έκκληση στους πολίτες με τη βοήθεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης να την ενημερώσουν αν έχουν δει συστάδες της Quercus robur, γνωστής κι ως Αγγλική δρυς, με πολλά βελανίδια.

Εμπειρογνώμονας της επιτροπής, ανέφερε στην  εφημερίδα Guardian, «Δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου βελανίδια φέτος. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, επειδή η δρυς, ως δασικό είδος εμφανίζει ένα έτος άφθονης καρποφορίας (πληροκαρπία) με την παραγωγή τεράστιων ποσοτήτων βελανιδιών. Την επόμενη χρονιά, παράγει μικρή μόνο ποσότητα, η οποία καταναλίσκεται από τα ζώα. Πέρυσι ήταν μία από αυτές τις χρονιές, και πιστεύουν ότι είναι ο λόγος που υπάρχουν τόσα λίγα φέτος.

Μέλος της οργάνωσης National Trust, δήλωσε σχετικά «Είναι ένα φυσικό φαινόμενο για τις βελανιδιές, μετά από μια χρονιά πληροκαρπίας ακολουθεί χρονική περίοδος ελλιπούς καρποφορίας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή της έπαιξαν και οι δυσμενείς κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν στο τέλος του Απριλίου, που ήταν ζωτικής σημασίας για την ανθοφορία των δέντρων βελανιδιάς»

Τα βελανίδια μπορεί να είναι σε ανεπάρκεια, αλλά πολλά άλλα είδη δένδρων παράγουν σπόρους αφειδώς μετά από ένα μακρύ ζεστό καλοκαίρι και φθινόπωρο, υποστηρίζει  η οργάνωση Woodland Trust.

Η Κέιτ Lewthwaite, εμπειρογνώμονας στο Woodland Trust, υποστηρίζει ότι «Η οξιά, το τα σφενδάμια, ο κράταιγος, η φουντουκιά, η ιπποκαστανιά, ο κισσός και η Τσαπουρνιά έχουν πάει καλά. Το 2012 ήταν η χειρότερη χρονιά για τα καρποφόρα δένδρα της τελευταίας 12ετίας, όμως το περασμένο έτος ήταν το καλύτερο της περιόδου αυτής και φαίνεται ότι η τρέχουσα χρονιά μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη. Τα δύο είδη μόνο που δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά εφέτος είναι η δρυς και ο φράξος».

«Σε ένα έτος πληροκαρπίας, τα άγρια ζώα όπως οι σκίουροι και ελάφια δεν μπορούν να καταναλώσουν όλα τα βελανίδια, έτσι αφήνουν σημαντική ποσότητα σπόρων σε λήθαργο για να φυτρώσουν μελλοντικά. Η παραγωγή μικρής ποσότητας καρπών για συνεχόμενα έτη, έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των πληθυσμών των άγριων ζώων που τρέφονται με τους καρπούς αυτούς, σε χαμηλά επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό των καρπών θα διαφύγει τα σαγόνια των πεινασμένων ζώων», αναφέρει η ίδια.

dasos Drus

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Δασική Επιτροπή προέτρεψε δασολόγους και ιδιοκτήτες δασών και δασικών εκτάσεων, μέσω των διαχειριστικών μέτρων, να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν τα δασικά οικοσυστήματα λόγω της σημαντικής αύξησης του αριθμού των εντόμων και των ασθενειών που παρατηρούνται τα τελευταία δέκα χρόνια, εξαιτίας των αυξημένων θερμοκρασιών που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

«Η αντοχή/προσαρμοστικότητα των δασών στην Αγγλία βασίζεται στην επιλογή ειδών δέντρων που να είναι περισσότερα ανθεκτικά στις προβλεπόμενες μελλοντικές κλιματικές συνθήκες», ανέφερε στην εφημερίδα The Guardian, o John Weir, εμπειρογνώμονας της Δασικής Επιτροπής της Αγγλίας.

«Καλούμε τους ανθρώπους να φυτεύουν τα κατάλληλα είδη δέντρων στα σωστά μέρη, αλλιώς μπορεί να είναι μερικώς ή κακώς-προσαρμοσμένα στις παρούσες και μελλοντικές συνθήκες. Οπότε, συμβουλεύουμε τους ανθρώπους, να αγοράσουν δασικά είδη δέντρων που έχουν αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και που μπορεί να προέρχονται από περιοχές που βρίσκονται πιο νότια, αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα, από εκεί όπου πρόκειται να φυτευτούν. Οι άνθρωποι στο βορρά θα πρέπει να αγοράσουν ποικιλίες δέντρων που ευδοκιμούν στη νότια Αγγλία, ίσως και στη Γαλλία», είπε.

«Θα υπάρξει έλλειψη βελανιδιών φέτος, οπότε, ζητάμε από τους ιδιοκτήτες δασών να προγραμματίσουν για το μέλλον και να φυτέψουν περισσότερα είδη, έτσι ώστε να μην βασιζόμαστε μόνο σε λίγα».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δασικής Επιτροπής, πέντε είδη κωνοφόρων αντιπροσωπεύουν το 88% του μαλακού ξύλου που παράγεται από τα δάση της Αγγλίας και πέντε είδη πλατύφυλλων παράγουν περισσότερο από το 72% του σκληρού ξύλου. Πολλά από τα είδη αυτά αποτελούν μονοκαλλιέργειες.

Πληροφορίες:



ΚατηγορίεςΔασικά Οικοσυστήματα

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading