Οριοθέτηση αιγιαλού κάνει μόνο η φύση!

aigialos

Της Μαρίας Δήμα | ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

«Τα αυθαίρετα κτίσματα, ανεγειρόμενα εν μέρει ή εν όλον εντός του αιγιαλού ή εντός της θάλασσας, κατεδαφίζονται υποχρεωτικώς». Αυτό επισήμανε σε απόφασή του το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (με επταμελή σύνθεση), το οποίο ασχολήθηκε με το πρωτόκολλο κατεδάφισης κτίσματος στη Σέριφο, το οποίο ακύρωσε για τυπικούς λόγους. Παράλληλα, το ΣτΕ διευκρινίζει πως η οριοθέτηση του αιγιαλού δεν δημιουργείται με νόμους και υπουργικές αποφάσεις, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα… 

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ακύρωσε το πρωτόκολλο κατεδάφισης του κτίσματος στη Σέριφο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1960, με άδεια της χωροφυλακής, ως αποθήκη και το 1993, με άδεια του Πολεοδομικού γραφείου Μήλου, επετράπη η αλλαγή χρήσης του και μετατράπηκε σε μίνι μάρκετ. Οι τυπικοί λόγοι, στους οποίους στηρίχτηκε το ΣτΕ για να ακυρώσει την κατεδάφιση, ήταν πως η άδεια ανέγερσης του επίμαχου κτίσματος είχε εκδοθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού που έγινε το 1983 από τη Νομαρχία Κυκλάδων και δεν είχε ανακληθεί από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία. Συνεπώς, κρίθηκε από το ΣτΕ πως το πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο εκδόθηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων δεν είναι νόμιμο και ακυρώθηκε.

Παρ’ όλα αυτά, οι σύμβουλοι επικρατείας στην απόφασή τους επιχειρούν μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, πως τα αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία βρίσκονται στον αιγιαλό, θα κατεδαφίζονται υποχρεωτικά και άμεσα, εντός 15 ημερών, και με τα έξοδα να βαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Ειδικότερα, στο σκεπτικό της απόφασης επισημαίνεται ότι οι «ειδικές διατάξεις περί αυθαιρέτων αποσκοπούν στην άμεση και αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και επιβάλλουν την αποκατάσταση της μορφής τους, η οποία έχει αλλοιωθεί με την χωρίς άδεια ανέγερση πάσης φύσεως τεχνικού έργου, κτίσματος ή κατασκευάσματος».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας προσθέτουν πως «ο αιγιαλός δεν δημιουργείται με σχετική πράξη της Πολιτείας, αλλά προκύπτει από φυσικά φαινόμενα, δηλαδή τις μεγαλύτερες, αλλά συνήθεις αναβάσεις των κυμάτων, η -δε- προβλεπόμενη στον νόμο διαδικασία καθορισμού των ορίων του δεν αποσκοπεί παρά στη διαπίστωση του πραγματικού αυτού γεγονότος».



ΚατηγορίεςΔόμηση - Αυθαίρετα

Tags: ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading