Ο Υπουργός Γεωργίας Ιωάννης Θεοτόκης και το φιλοδασικό του πνεύμα

theotokis

Δεν τον αφομοίωσε το πολιτικό σύστημα και διατήρησε τις αρχές του…

Του Αντώνιου Β. Καπετάνιου
Δασολόγου – Περιβαλλοντολόγου

Το πώς η πολιτική διά των καταλλήλων προσώπων άσκησής της μπορεί να συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη του δάσους, που δυστυχώς στην Ελλάδα ως τραγική εξαίρεση μόνο μπορούμε να το ιδούμε, μας το δείχνει ο Αναστάσιος Στεφάνου σε κείμενό του στα «Δασικά Χρονικά» το 1961, αναφερόμενος στον Υπουργό Γεωργίας Ιωάννη (Τζον) Θεοτόκη (Κερκυραίου στην καταγωγή). Ο Θεοτόκης διετέλεσε τρεις φορές Υπουργός Γεωργίας σε κυβερνήσεις του Μεσοπολέμου (αργότερα έγινε και υπηρεσιακός πρωθυπουργός), και ήταν ο μόνος κατά τον Στεφάνου, από τους 170 Υπουργούς Γεωργίας των χρόνων του στη δασική υπηρεσία (!), που ενδιαφέρθηκε πραγματικά και ειλικρινά για τα ελληνικά δάση.

Ο Θεοτόκης είχε γνώση του δασικού προβλήματος, στο οποίο έδινε προβάδισμα, καθώς είχε σπουδάσει γεωπονία στην Αυστρία και είχε γνώση και συνείδηση των προβλημάτων της γης. Ο ίδιος έλεγε: «Για να έχουμε καλή γεωπονία, πρέπει να έχουμε δυνατή δασοπονία», καθώς, «πρέπει να προστατεύσομεν την κεφαλήν (την ορεινή χώρα) διά να ημπορεί να δραστηριοποιηθεί το άλλο σώμα (η πεδινή χώρα)». Έχοντας αυτό το δόγμα, ο Θεοτόκης σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεκαπλασίασε τις πιστώσεις για τη δασοπονία, καθότι θεωρούσε ότι επενδύοντας στη δασοπονία, δηλαδή στο φυσικό σου περιβάλλον, αναβιβάζεις την αξία της χώρας σου, που είναι η μόνη αξία που της δίνει δύναμη και προοπτική στην κάθοδο της κρίσης. Η άνοδος μιας χώρας απορρέει από την αξία των τόπων της –έλεγε (αυτά ως μαθήματα για τους σημερινούς ηγήτορες…)

Ο Στεφάνου δε, αναφέρει ένα περιστατικό, που δείχνει την ισχυρή βούληση του Θεοτόκη για την προστασία του φυσικού αγαθού, του δάσους. Λέγει: «Χάρις εις την ανωτερότητα του ήθους και τον ακέραιον χαρακτήρα του Θεοτόκη ολόκληρος ο δημόσιος χώρος ο περικλειόμενος μεταξύ Δρομοκαϊτείου Νοσοκομείου και Σκαραμαγκά –δάσος και δασική έκτασις αρκετών χιλιάδων στρεμμάτων– ανήκων άλλοτε εις την διαλελυμένην Μονήν Δαφνίου, εσώθη από αρπακτικούς όνυχας μιας σπείρας ισχυρών στελεχών του κόμματος, εις το οποίον και ο ίδιος ανήκεν. Την εν λόγω έκτασιν διεξεδίκει διά πλαστών τίτλων και δολίων μέσων σπείρα, ελπίζουσα κυρίως εις την υποστήριξιν του κόμματος. Ο Θεοτόκης, διαφωτισθείς από την Δασικήν Υπηρεσίαν και επικουρούμενος από τον λαμπρόν δικαστικόν-εφέτην, πρόεδρον του Πρωτοδικείου Αθηνών, μακαρίτην Δημητρακάκην, ανέτρεψε σφαλεράς αποφάσεις και έσωσε την έκτασιν του Δημοσίου και το δάσος του Δαφνίου, αδιαφορήσας εις τας πιέσεις και τας επικρίσεις των ενδιαφερομένων ισχυρών του κόμματος!!!»

Σε άλλη δε περίπτωση, που αφορούσε στην απαγόρευση της αιγοβοσκής στην Πεντέλη, αν και βρέθηκε ο Θεοτόκης σε δεινή θέση λόγω της μεγάλης πίεσης των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι έβαλαν μπροστά «αττικάρχας βουλευτάς», για τη μη προώθηση του μέτρου, δεν υπαναχώρησε. Όταν δε οι ισχυροί αττικάρχες βουλευτές προκάλεσαν σύσκεψη για το θέμα στο πρωθυπουργικό γραφείο (πρωθυπουργός ήταν ο Παναγής Τσαλδάρης), ο Θεοτόκης άκαμπτος σηκώθηκε και ψύχραιμα είπε: «Εάν κε Πρόεδρε πρόκειται να αρθεί η απαγόρευση, εγώ δεν υπογράφω τοιαύτην απόφασιν και παραιτούμαι». Ο Θεοτόκης έμεινε τελικά στη θέση του χωρίς να δοθεί συνέχεια, και η απαγόρευση της αιγοβοσκής ίσχυσε.

Ιδού η δύναμη του πολιτικού ανδρός, που ενεργεί κατά συνείδηση και καθήκον…


.

.

.

.

.

dasika xronika copy.

.

.

.

Μοιραστείτε το!
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin


ΚατηγορίεςΕπιλογές - Προτάσεις

Tags: , ,

2 replies

  1. οι συντοπίτες του τον τίμησαν δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της Κέρκυρας, ενώ ο ίδιος δημιούργησε το Κτήμα Θεοτόκη, το οποίο διαχειρίζονται οι κληρονόμοι του και απέκτησε μεγάλη φήμη. Στην ταινία James Bond: for your eyes only(1981) ο Roger Moore ζητάει να πιει λευκό κρασί Θεοτόκη.

  2. Εκπληκτικό άρθρο επίκαιρο και διαχρονικό όσο ποτέ! Μπράβο σας κύριε Β. Καπετάνε!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: