Χαμόγελα φέτος στους παραγωγούς κάστανου στα Χανιά

Kastana

Με χαμόγελα στους παραγωγούς, ολοκληρώθηκε η φετινή συγκομιδή κάστανων στα Χανιά, καθώς η μεγαλύτερη ποσότητα από την φετινή παραγωγή αγοράστηκε από έμπορο της Λάρισας, για λογαριασμό Ιταλών, οι οποίοι φέτος αντιμετωπίζουν πρόβλημα και αγοράζουν την ελληνική καστανοπαραγωγή.

Να σημειωθεί πως οι ορεινές περιοχές των Δήμων Πλατανιά, Καντάνου-Σελίνου και Κισάμου, είναι και οι μοναδικές στην Κρήτη, στις οποίες παράγονται κάστανα.

Και ενώ παλαιότερα οι αγρότες των περιοχών αυτών, είχαν το κάστανο ως ένα συμπληρωματικό εισόδημα, ασχολούμενοι, ουσιαστικά ερασιτεχνικά με την συγκομιδή και εμπορία, τα τελευταία χρόνια, με την δημιουργία και του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν.Χανίων, η καλλιέργεια έχει πάρει άλλες διαστάσεις.

Όπως είπε στο Flashnews.gr, o Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καστανοπαραγωγών Ν.Χανίων κ. Νίκος Μπομπολάκης, η φετινή παραγωγή έφτασε περίπου στους 550 τόνους, από τους οποίους οι 310 τόνοι πουλήθηκαν απευθείας στον έμπορο από την Λάρισα και σε καλές, για τον παραγωγό, τιμές.

«Οι τιμές πήγαν πολύ καλά, από 2,60 έως 2,80 τα κανονικού μεγέθους και 1,30 τα ψιλά και μπορώ να πω ότι επέστρεψε το γέλιο στους παραγωγούς, οι οποίοι ζύγιαζαν και πληρώνονταν απευθείας» είπε ο κ.Μπομπολάκης επισημαίνοντας πως διαφαίνονται καλές προοπτικές για την καστανοπαραγωγή.

Φυτώριο καστανιάς 

Αυτές οι καλές προοπτικές έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των αγροτών και ο Συνεταιρισμός σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών και τους Δήμους, προχωρά στην δημιουργία φυτωρίου για την παραγωγή δενδρυλλίων καστανιάς και με στόχο την επέκταση των καλλιεργειών.

“Δώσαμε στο Δασαρχείο υποκείμενα απο δικά μας δέντρα και σε συνεργασία με τους Δήμους αναζητούμε κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση του φυτωρίου” είπε ο κ.Μπομπολάκης.

Εμβολιασμοί για το έλκος

Να σημειωθεί πως παλαιότερα η παραγωγή καστάνου από τα Χανιά έφτανε στους 1.200-1.300 τόνους. Όμως η ασθένεια του έλκους της καστανιάς, έπληξε και τα δέντρα στα Χανιά με αποτέλεσμα την μεγάλη μείωση της παραγωγής.

«Από το καλοκαίρι ξεκίνησε ο εμβολιασμός κατά του έλκους και θα συνεχιστεί για δύο ακόμη χρόνια» ανέφερε ο κ.Μπομπολάκης, γνωστοποιώντας πως ήδη εγκρίθηκαν 925.000 ευρώ από το «Πράσινο Ταμείο» για την συνέχιση των εμβολιασμών, οι οποίοι έχουν θεαματικά αποτελέσματα στους Νομούς της υπόλοιπης χώρας όπου έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Ορεινό κάστανο Χανίων

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αναγνώριση της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης «Ορεινό κάστανο Χανίων».

Ο σχετικός φάκελος που κατατέθηκε από τον Συνεταιρισμό Καστανοπαραγωγών στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επέστρεψε με παρατηρήσεις για ελλείψεις που υπήρχαν και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο φάκελος θα συμπληρωθεί προκειμένου να αναγνωριστούν τα ιδιαίτερα στοιχεία που υπάρχουν για το κάστανο της Κρήτης.

Ναπολέων Σαραντίδης
sarantidis@flashnews.gr

Flashnews.gr



ΚατηγορίεςΔασικά Προϊόντα

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading