Βαριά η σκιά του νέου Προέδρου στα δάση της χώρας

dasos

Της Θεοδότας Νάντσου

Στη σκόνη της προεδρικής εκλογής,  το υπουργείο του περιβάλλοντος δείχνει μια ανάρμοστη βιασύνη να περάσει νομοσχέδιο με διατάξεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια θα θεωρούνταν αδιανόητες και αστείες: νομιμοποιεί τις παράνομες εκχερσώσεις δασών, καταργεί την προστασία της καμένης δασικής γης που δεν αναδασώθηκε μέσα σε 5 χρόνια, θεσπίζει δασικούς  χάρτες που πλέον δεν θωρακίζουν τα δάση, απλά τα απεικονίζουν και «αναμορφώνονται» όταν τα δάση θα παύουν να είναι δάση… Όλες οι πολιτικά ανομολόγητες ρουσφετολογικές επιθυμίες δεκαετιών για απανταχού της επικράτειας οικόπεδα συμπυκνώνονται μέσα στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε στη Βουλή ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και συζητείται με βιασύνη στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί πριν την προεδρική εκλογή.

Τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ολομέλειας, όταν εκδοθούν, θα είναι άλλο ένα τεκμήριο κοινοβουλευτικού εξευτελισμού. Γύρω από αυτό το νομοσχέδιο, όπως συνέβη και με τον καλοκαιρινό νόμο 4280/2014, στήνεται χορός τροπολογιών που τακτοποιούν παρανομίες, πάντα εις βάρος όλων των εκατομμυρίων πολιτών που σέβονται γη και νόμους. Οι βουλευτές Αττικής  Βασίλης Οικονόμου, Θανάσης Μπούρας και Γιώργος Βλάχος κατέθεσαν δυο τροπολογίες που παγώνουν τις διαδικασίες είσπραξης βεβαιωθέντων προστίμων για αυθαιρεσίες σε δασική γη και αναστέλλουν τις κατεδαφίσεις.

Βουλευτής Φλώρινας ζητάει να επιτραπούν οι ιχθυοκαλλιέργειες σε καταφύγια άγριας ζωής, ενώ βουλευτής Λακωνίας ζητάει να διευκολυνθούν επεκτάσεις ορειβατικών καταφυγίων σε προστατευόμενες περιοχές. Άλλοι δυο  βουλευτές από την Ηλεία και την Αχαΐα αιτούνται να ανακληθούν πράξεις κήρυξης αναδασωτέων στη Μανωλάδα.

Βουλευτής Ευβοίας ζητάει να παύσει να υπάρχει το τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου στην περιφέρειά του, φυσικά χωρίς να υπολογίζει περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος. Και πάει λέγοντας. Ποιον εξυπηρετούν; Σίγουρα κάποιους που έχουν πρόσβαση στα γραφεία τους, σίγουρα όχι την ελληνική κοινωνία και οικονομία.

Το σχέδιο νόμου «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» που τίθεται στην κρίση των βουλευτών αύριο, Σάββατο 20 Νοεμβρίου,  δεν απειλεί μόνο τη δασική γη της Ελλάδας, αλλά και την ίδια την αναπτυξιακή της βάση. Τροποποιεί δασική νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από 4 μόλις μήνες και συγκεκριμένα τον έτερο δασοκτόνο νόμο 4280/2014, κάνει κανόνα την παρανομία, απεμπολεί άγνωστα εκατομμύρια ευρώ από πρόστιμα που το Δημόσιο αρνείται να εισπράξει και εκτάσεις που θα παύσει να διεκδικεί, διαχέει ένα σύννεφο νομικής ανασφάλειας και αδιαφανούς πολιτικής διαδικασίας.

Όπως αναρωτηθήκαμε, ως WWF Ελλάς, σε επείγουσα επιστολή την οποία απευθύναμε προς τους βουλευτές: «πόση φωτογραφική ρύθμιση για νομιμοποιήσεις παρανομιών και εγκλημάτων κατά του φυσικού μας περιβάλλοντος μπορεί να αντέξει η χώρα; Πόσους ακόμα νόμους μπορεί να ψηφίσει η Βουλή των Ελλήνων για καταβαράθρωση του ήδη ισχνού περιβαλλοντικού δικαίου, ενίσχυση της ανασφάλειας δικαίου, της αδιαφάνειας και της παρανομίας;»

Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα καταγράψουν ως μέγιστη πολιτική ανευθυνότητα το γεγονός ότι η κρίση δεν αντιμετωπίστηκε ως ευκαιρία για επιδιόρθωση του ελαττωματικού μοντέλου χώρας που λέγεται «Ελλάδα», αλλά αντίθετα επιδείνωσε τις βλάβες που την έφεραν στην άκρη του γκρεμού.

Αυτό το σχέδιο νόμου, αλλά και πολλά ακόμα που κατατίθενται βροχηδόν και ασυντόνιστα στη Βουλή, συχνά με το πρόσχημα κάποιων συνήθως άσχετων μνημονιακών δεσμεύσεων, κάνουν ολοένα και πιο εμφανή την ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο και ευρύ διάλογο για την ανάπτυξη και τη βιώσιμη διέξοδο από την κρίση, ο οποίος όμως ποτέ δεν έγινε. Αντ’ αυτού, προβάλλεται ως μονόδρομος η πανικόβλητη, νομικά επισφαλής και σίγουρα μη βιώσιμη αποσάθρωση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, η επιβράβευση και ο θεσμικός εναγκαλισμός της παρανομίας εις βάρος της φυσικής γης και η διάθεση κάθε σπιθαμής φυσικού χώρου σε καταστροφικές χρήσεις. Και όμως, η κρίση θα ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία, ώστε να τεθούν σε δημόσια συζήτηση οι πραγματικές αναπτυξιακές προκλήσεις και να αναζητηθεί ένα βιώσιμα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα τύχει της ευρύτερης κοινωνικής κατανόησης και αποδοχής.

* Η κα Θεοδότα Νάντσου είναι Επικεφαλής πολιτικής της WWF Ελλάς 

Πηγή:www.capital.gr



ΚατηγορίεςΝομοθεσία

Tags: , , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading