Με 43 τροπολογίες εγκρίθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος – Αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από τη συζήτηση

vouli1_12

Με την προσθήκη 43 τροπολογιών έγινε δεκτό το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την εισφορά σε γη και τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, πράξη ενδεικτική του προεκλογικού κλίματος που επικρατεί στις τάξεις της συγκυβέρνησης, αλλά κι ο λόγος για τον οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι από την ψηφοφορία. Από τις 43 τροπολογίες οι 16 είναι υπουργικές (η τελευταία κατατέθηκε μόλις στις 15:20 το απόγευμα), κι οι 27 βουλευτικές, αρκετές από τις οποίες με σαφή προεκλογικό χαρακτήρα.

Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο είχε μόλις 15 άρθρα στην αρχική του μορφή, άρα ο αριθμός των άρθρων τριπλασιάστηκε, ενώ αρκετά από αυτά, όπως η κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά (96 σελίδες μαζί με τις εκθέσεις), είναι στην ουσία τους ολόκληρα νομοσχέδια. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, κατά την ανακοίνωση της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την ψηφοφορία μίλησε για «κατάπτωση» και για «κορύφωση του ευτελισμού του κοινοβουλίου».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε τελικά από τα υπόλοιπα κόμματα, πλην της Χρυσής Αυγής, της οποίας ο εκπρόσωπος, Δ. Κουκούτσης, είχε αποχωρήσει ύστερα από αναβολή της ομιλίας του, λόγω των πολλών υπουργικών παρεμβάσεων.

Ο Εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βαγγέλης Αποστόλου, διαμαρτυρήθηκε για την διαδικασία που έχει επιλέξει η κυβέρνηση και ανακοίνωσε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφορμή για την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απετέλεσε η άρνηση της κυβέρνησης να αποσύρει το επίμαχο άρθρο 12 του νομοσχεδίου (που επιφέρει δραστικές αλλαγές στις διατάξεις για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων), αλλά και την τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, που αποτυπώνει τη νέα συμφωνία του ΟΛΠ με την κινεζική εταιρεία Cosco – καθώς και η υιοθέτηση υπέρογκου αριθμού τροπολογιών εκ μέρους της κυβέρνησης.

“Δεν γίνεται να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία μας αυτήν την κατάπτωση” δήλωσε ο Θ. Δρίτσας. “Χαρακτηριστικά θα πούμε πως η κυβέρνηση έκανε δεκτή τροπολογία που αφορά τις εκλογές της ΠΑΣΕΓΕΣ που γίνονται αύριο το πρωί. Ο υπουργός ‘Αμυνας μας φέρνει την παραχώρηση έκτασης στη Γλυφάδα για τις ανάγκες της ταφής των νεκρών, χωρίς τη συμφωνία του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας στο οποίο ανήκει η έκταση. Έτσι νομοθετείτε, επειδή έρχονται εκλογές;” ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

Την αποχώρηση του ΚΚΕ από την περαιτέρω συζήτηση και υπερψήφιση των άρθρων και των τροπολογιών που έχουν επισυναφθεί στο νομοσχέδιο για τις ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις, ανακοίνωσε λίγο νωρίτερα η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του κόμματος, Διαμάντω Μανωλάκου, διαμαρτυρόμενη για τον «εκφυλισμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας από τον ορυμαγδό των τροπολογιών που έχουν κατατεθεί».

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή, όπως και στην Ολομέλεια, είχαν επιφυλαχθεί για τις διατάξεις που δεν είχαν τύχει διαβούλευσης εκ μέρους του υπουργείου (άρθρα 7-14) ενώ είχαν διατυπώσει και έντονες επιφυλάξεις για το επίμαχο άρθρο 12 που μεταξύ άλλων νομιμοποιούσε στην πράξη παράνομες εκχερσώσεις δασικών εκτάσεων της περιόδου 1975-2007 από αγρότες. Μετά όμως τις διπλές αλλαγές που επέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, στο άρθρο 12, οι ΑΝΕΛ υπερψήφισαν το σύνολο του νομοσχεδίου.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές στο άρθρο 12, (ρητή αναφορά απαγόρευσης κτισμάτων στις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις, κατάργηση της διάταξης περί ακύρωσης των “μη πραγματοποιήσιμων αναδασώσεων” μετά από πενταετία κ.ά.) έκαμψαν και την Δημοκρατική Αριστερά, η οποία δήλωσε “παρών” στο άρθρο, ενώ υπερψήφισε και άλλα οκτώ. Συνολικά, Από τις 42 τροπολογίες που επισυνάφθηκαν στο νομοσχέδιο, οι 8 υπερψηφίστηκαν από τα κόμματα της πλειοψηφίας, τη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ, 12 καταψηφίστηκαν από τους ΑΝΕΛ και 18 από τη ΔΗΜΑΡ. Η Δημοκρατική Αριστερά δήλωσε επίσης “παρών” σε 6 τροπολογίες, ενώ οι ΑΝΕΛ σε 13.

Πηγές: ertopen.com, imerisia.gr, euro2day.gr

Απομονώσαμε από την χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής τις τοποθετήσεις των βουλευτών και των μελών της κυβέρνησης οι οποίες αφορούσαν το περιβόητο άρθρο 12 αλλά και τις σχετικές με το δασικό περιβάλλον τροπολογίες που κατατέθηκαν. Είναι ενδεικτικές της “σοβαρότητας” με την οποία ψηφίζονται κρίσιμοι Νόμοι που επηρεάζουν καθοριστικά την  διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος στην πατρίδα μας. Εντύπωση προκαλεί ότι πολλοί από τους βουλευτές γνωρίζουν  πως διατάξεις που τέθηκαν προς ψήφιση είναι αντισυνταγματικές και παρόλα αυτά τις δέχονται έστω και με επιφύλαξη. Επίσης εντύπωση προκαλεί πως τα ΜΜΕ μιλούν για σωτηρία του δάσους, όταν τελικά ψηφίστηκε η διάταξη για την νομιμοποίηση των εκχερσωμένων εκτάσεων έως το 2007 απλώς και μόνο με τον περιορισμό της μη ύπαρξης κτίσματος εντός αυτών και την συνέχιση της γεωργικής χρήσης τους.

Άρθρο 117 του Συντάγματος, παράγραφος 3: “Δημόσια ή ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις που καταστράφηκαν ή καταστρέφονται από πυρκαγιά ή που με άλλο τρόπο αποψιλώθηκαν ή αποψιλώνονται δεν αποβάλλουν για το λόγο αυτό το χαρακτήρα που είχαν πριν καταστραφούν, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό.”

Δεν λέει το Σύνταγμα “εκτός αν προέχει η συλλογή ψήφων για  επερχόμενες εκλογές ή η αύξηση των δημοσίων εσόδων από τις νομιμοποιήσεις των εκχερσωμένων εκτάσεων”

OLOMELEIA_20_12_2014

Σημειώνουμε ακόμη ότι  περιβαλλοντικές οργανώσεις και χιλιάδες πολίτες κινητοποιήθηκαν για να αποτρέψουν την ψήφιση του δασοκτόνου νομοσχεδίου. 60.000 πολίτες υπέγραψαν στο σχετικό ψήφισμα του avaaz και αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό μοχλό πίεσης.

Η αντίδραση του δασικού κλάδου όπως εκφράζεται με τα συνδικαλιστικά του όργανα σε σύγκριση με την αντίδραση των πολιτών μάλλον ήταν χλιαρή και αυτό είναι απογοητευτικό.



ΚατηγορίεςΝομοθεσία, Περιβάλλον

Tags: , , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading