Διεθνές συνέδριο στην Καστοριά με θέμα την αρκούδα στις 6 και 7 Φεβρουαρίου

arctos_banner

Διεθνές συνέδριο με θέμα «Υποδομές μεταφορών και άλλες κατηγορίες συγκρούσεων αρκούδας-ανθρώπου» (“Transport infrastructure and other categories of bear-human conflicts”) θα πραγματοποιηθεί στην Καστοριά στις 6 και 7 Φεβρουαρίου. Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA, θα συμμετάσχουν  επιστήμονες, τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες της Ευρώπης, που έχουν ασχοληθεί  με την μελέτη και διαχείριση της αρκούδας. Επίσης, εταίροι άλλων έργων LIFE θα μεταφέρουν την δική τους εμπειρία από άλλες περιοχές και θα παρουσιάσουν  επιτυχημένους τρόπους επίλυσης των συγκρούσεων μεταξύ άγριας ζωής και ανθρώπων. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι το εξής:

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου  2015
17.30-18.00: Εγγραφές
18.00-18.30: Χαιρετισμοί
• Υπουργείο Περιβάλλοντος
• Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
• Δήμος Καστοριάς
18.30-19.30: Εισαγωγή
• κ. Σπ. Ψαρούδας (Διευθυντής προγράμματος του LIFE ARCTOS KASTORIA): “Εφαρμογή του έργου  LIFE ARCTOS KASTORIA: Οι στόχοι του έργου, προβλήματα που προέκυψαν και αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν”
19.30-20.30: Ενότητα παρουσίασης posters
20.30-21.30:  Δείπνο
Σάββατο7 Φεβρουαρίου 2015
10.00-10.30: Εγγραφές
10.30-12.00: Ενότητα 1η  – Αρκούδες και Υποδομές Μεταφορών
• δρ. F. Balesteros (Oso Pardo, Ισπανία): “Ενισχύοντας την συνδεσιμότητα των πληθυσμών της αρκούδας στην Βορειοδυτική Ισπανία: υποδομές μεταφορών  και ανάσχεση του κατακερματισμού των βιοτόπων τους”
• δρ. A. Mertens (LIFE STRADE, Ιταλία): “Ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος πρόληψης  τροχαίων ατυχημάτων με ζώα στην Κεντρική Ιταλία”
• κα. Ν. Βουμβουλάκη (ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., Ελλάδα): «Μέτρα προστασίας των αρκούδων στον υπάρχοντα  αυτοκινητόδρομο «
• δρ. Γ. Μερτζάνης (Καλλιστώ, Ελλάδα): “Η συνδυαστική χρήση της τηλεμετρίας για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων του αυτοκινητοδρόμου ΚΑ45 που λειτουργεί ως θανάσιμο φράγμα για τον πληθυσμό αρκούδας στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας”
12.00-12.20: Διάλειμμα για καφέ
12.20-13.50:  Ενότητα 2η  – Ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας (Μέρος Α)
• κ. I. Trewby (LIFE Connect Carpathians, Ρουμανία): “Ενισχύοντας την χωρική συνέχεια των πληθυσμών της καφέ αρκούδας στην Ρουμανία”
• δρ. A. Mazzatenta (Πανεπιστήμιο του Τεράμο, Ιταλία): “Πρόληψη ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα: από τα παραδοσιακά συστήματα στην συμπεριφορική νευροεπιστήμη.”
• δρ. S. Ribeiro (Grupo Lobo, Πορτογαλία): «Χρησιμοποιώντας σκύλους φύλαξης κοπαδιών για την πρόληψη ζημιών από μεγάλα σαρκοφάγα: παραδείγματα από την Πορτογαλία «
• δρ. Αλ. Γιαννακόπουλος (Καλλιστώ, Ελλάδα): “Δράσεις διατήρησης για την βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας: το παράδειγμα των σκύλων φύλαξης κοπαδιών”
13.50-15.00: Διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό
15.00-16.30: Ενότητα 2η  – Ελαχιστοποίηση των συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας (Μέρος Β)
• δρ. El. Tsingarska (Balkani Wildlife Society, Βουλγαρία):  “Η εμπειρία της προώθησης της συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας στην Βουλγαρία”
• δρ. Γ. Μερτζάνης (Καλλιστώ, Ελλάδα): “Συμβολή της λειτουργίας της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα στην θέσπιση ενός εθνικού πρωτοκόλλου για την διαχείριση των προβληματικών αρκούδων”.
• δρ. Αλ. Τριανταφυλλίδης και δρ. Ν. Καραΐσκου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ελλάδα): “Μη επεμβατική γενετική παρακολούθηση της καφέ αρκούδας στην περιοχή της Καστοριάς”
• δρ. F. Striglioni (LIFE PLUTO, Ιταλία): “Μια στρατηγική ενάντια στην χρήση των δηλητηριασμένων δολωμάτων”
16.30-16.50: Διάλειμμα για καφέ
16.50-18.00: Ενότητα 3η  – Διατήρηση της αρκούδας και συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας
• κ. Χρ. Μουρατίδης (Κοινωνιολόγος, Ελλάδα): “Ανάλυση στάσεων και συμπεριφορών των κατοίκων της περιοχής του έργου LIFE ARCTOS KASTORIA σχετικά με την συνύπαρξη με τις αρκούδες”
• δρ. Α. Χοβαρδάς (Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος): “ Εμπλοκή ενδιαφερομένων μερών στην διαχείριση συγκρούσεων ανθρώπου-αρκούδας”
• κα. Η. Μπουσιάκη (Επικοινωνιολόγος, Ελλάδα): “Μεταφέροντας το μήνυμα της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας. Εμπειρίες από το έργο LIFE ARCTOS KASTORIA”
18:00-18.30: Ενότητα 4η – Παρουσίαση άλλων έργων LIFE
• κ. Χρ. Γεωργιάδης (LIFE «ForOpenForests», Ελλάδα): “Διατήρηση Δασών και Δασικών Ανοιγμάτων Προτεραιότητας στον Εθνικό Δρυμό Οίτης και στο Όρος Καλλίδρομο της Στερεάς Ελλάδας”
19.30-20.30: Δείπνο
Κυριακή  8 Φεβρουαρίου 2015
8.00-11.30: Επίσκεψη στο πεδίο
11.30: Αναχώρηση για το Αεροδρόμιο Μακεδονία και για Θεσσαλονίκη
 
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Ο χρόνος διάρκειας της κάθε παρουσίασης θα είναι 20 λεπτά. Στο τέλος κάθε ενότητας έχει προβλεφθεί διάστημα 10 λεπτών για την υποβολή ερωτήσεων και για συζήτηση.
Το πρόγραμμα LIFE ARCTOS KASTORIA «Βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς, Ελλάδα – Μεταφορά Βέλτιστων Πρακτικών» υλοποιείται στο νομό Καστοριάς , με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας της καφέ αρκούδας (Ursus arctos). Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2010 και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την 31η Μαρτίου 2015. Οι εταίροι του προγράμματος είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ) η Αναπτυξιακή Καστοριάς (ΑΝΚΑΣ) και η ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Πεaρισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Θεοδωρίδης, Υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ: τηλ. 2310 252530 (εσωτ.2), κιν. 6978586568, email communication@callisto.gr


ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Συνέδρια - Ημερίδες

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading