Σημαντικά είδη πουλιών στη Λίμνη Παμβώτιδα

papia

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν στη Λίμνη Παμβώτιδα των Ιωαννίνων και για φέτος οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ), ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.

Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συμμετοχή εθελοντών ορνιθοπαρατηρητών από όλη την Ελλάδα και σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης.

Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων.

Φέτος οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις στη λίμνη Παμβώτιδα πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015, με τη συνεργασία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Καταγράφηκαν σημαντικά είδη, όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Κορμοράνοι, καθώς και τα τρία είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος ο Ασημόγλαρος και για πρώτη φορά το νανογλάρονο. Επίσης καταγράφηκε για πρώτη φορά το κηλιδοβούτι.

Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι παρά την έντονη υποβάθμιση που έχει υποστεί η Λίμνη Παμβώτιδα τις τελευταίες δεκαετίες εξακολουθεί να φιλοξενεί πλούσια βιοποικιλότητα.

http://www.econews.gr



ΚατηγορίεςΆγρια Ζωή, Υδατικοί πόροι

Tags: , ,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Discover more from dasarxeio.com

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading